Outlander II Ogólne - Koszty wymiany oleju na wesoło
jorzyk1976 - 15-10-2011, 23:04
90,000
jaceksu79 - 15-10-2011, 23:06
To w skrzyni tylko sprawdź stan(zabrudzenie i poziom) oleju i zostaw jak jest ok. Bo to co fabryka zalewa do tych skrzyń jest naprawdę dobre. Resztę wymień.
bonito - 22-10-2011, 12:30 Temat postu: Dalsza część perypetii ze zmianą oleju Witam,
ku przestrodze dla niektórych, update kłopotów z wymianą oleju:
1. Wymiana oleju w skrzyni biegów w Autoryzowanym serwisie (Motor Centrum Gdańsk), który zastosował 75W90.
2. Po wymianie znaczne pogorszenie pracy skrzyni biegów, zwłaszcza na zimnym silniku na niskich biegach (biegi trzeba wrzucać "na siłę").
3. W książce serwisowej sprawdziłem, że producent przewiduje olej 75W80.
4. Udałem się do porządnego (nie autoryzowanego) serwisu, gdzie wymieniłem olej na 75W80. Przy okazji dowiedziałem się, że w przypadku skrzyń biegów większości producentów należy stosować DOKŁADNIE olej według specyfikacji - inny może spowodować problemy opisane powyżej, nawet z czasem uszkodzenie skrzyni.
5. Po wymianie oleju na właściwy, skrzynia działa prawidłowo.
Wniosek:
1. Zakładanie że autoryzowany serwis Mitsubishi wie co robi, jest błędne (w opisanym przeze mnie problemie nawet nie wiedzieli jaki powinni zastosować olej wg. specyfikacji producenta).
2. W serwisach poza siecią dealerską jest taniej i lepiej
bonito
michula - 22-10-2011, 20:04
Witam Wszystkich mam pytanko zbliza mi sie przeglad na 40 tys.jakie sa koszty tego przegladu i co jest wymieniane bo chce zakupic potrzebne materialy.Pozdrawiam
dab - 03-11-2011, 09:26
michula napisał/a: | Witam Wszystkich mam pytanko zbliza mi sie przeglad na 40 tys.jakie sa koszty tego przegladu i co jest wymieniane bo chce zakupic potrzebne materialy.Pozdrawiam |
A moze po prostu wysilisz sie troche i odszukasz sobie ten temat, bo jestr zalozony i zawiera wszystko co chcesz wiedziec... Wielki problem?
michula - 04-11-2011, 16:36
Witam kolegę DAB ostatnio troche poszperałem i wszystko juz wiem Pozdro
jaceksu79 - 08-11-2011, 21:34
bonito, czy 75W90 czy 75W80 nie gra aż takiej istotnej roli - ważne jest API
podejrzewam, że zastosowali 90-kę z doświadczenia bo te skrzynie po stówce zaczynają hałasować.
mitsu00 - 08-11-2011, 22:42
jaceksu79 napisał/a: | bonito, czy 75W90 czy 75W80 nie gra aż takiej istotnej roli - ważne jest API
podejrzewam, że zastosowali 90-kę z doświadczenia bo te skrzynie po stówce zaczynają hałasować. | Pytanie do ciebie: Czy przy wymianie sprzegla spuszcza sie tez olej w skrzyni?
jaceksu79 - 08-11-2011, 22:55
z lewej strony pojazdu odłączasz półoś od skrzyni ( jak nie spuścisz części oliwy to Ci pocieknie) - po prawej jest transfer i go odkręcasz - też pocieknie
A miałeś jakiś problem po wymianie sprzęgła ze skrzynią? Bo olej wlewa się ten sam - oczywiście jeżeli nie ma zanieczyszczeń. W przypadku niskiego poziomu trzeba uzupełnić.
mitsu00 - 08-11-2011, 23:51
jaceksu79 napisał/a: | z lewej strony pojazdu odłączasz półoś od skrzyni ( jak nie spuścisz części oliwy to Ci pocieknie) - po prawej jest transfer i go odkręcasz - też pocieknie
A miałeś jakiś problem po wymianie sprzęgła ze skrzynią? Bo olej wlewa się ten sam - oczywiście jeżeli nie ma zanieczyszczeń. W przypadku niskiego poziomu trzeba uzupełnić. | Mnie to nie dotyczy bo pozbylem sie OII jakis czas temu. Mam natomiast znajomka tez z 2.2 OII z przebiegiem 120 kkm i gosc zastanawia sie czy nie wypadaloby prewencyjnie wymienic olej w skrzyni (manual) z racji przebiegu. Mial wymieniane sprzeglo chyba przy 80 kkm, stąd moje pytanie. Skrzynia chodzi OK, nic nie haczy czy zgrzyta.
jaceksu79 - 09-11-2011, 00:16
Jeżeli nie miał to niech wymieni.
PS. teoretycznie można wymienić sprzęgło wyciągając skrzynię z półosiami i tansferem - ale więcej roboty i przeguby często na wieloklinie zapiekają się w piaście co jest równoznaczne ich rozbiciem przy próbie wyciągnięcia.
bonito - 15-11-2011, 22:31
jaceksu79 - niestety w moim przypadku olej miał ogromne znaczenie - po powrocie na 75W80 skrzynia działa tak jak przedtem, na 75W90 niskie biegi na zimnym oleju ledwo dały się przełączać!
W każdym razie uważam, że zamiast "kombinować" bez sensu (typowo polska cecha) serwis powinien stosować się do zaleceń producenta, który chyba lepiej zna się na swoim produkcie niż niedouczony doradca serwisowy...
bonito
jaceksu79 - 15-11-2011, 23:38
jak mnie pamięć nie myli(na 99% nie myli) manual serwisowy dopuszcza jak najbardziej 75W90, wiec jest spełniony warunek producenta
poza tym o zapinaniu- obydwa oleje mają tą samą lepkość w niskich temp. jedynie po rozgrzaniu bardzo delikatnie się różnią trwałością filmu olejowego - bardziej łopatologicznie : co ma piernik do wiatraka.
Tak jak pisałem bardziej API mogło być niewłaściwe
a kolejne pytanie co tak naprawdę miałeś tam zalane...ale nic nie sugeruję
ważne, że jesteś teraz zadowolony
END
mitsu00 - 16-11-2011, 06:52
jaceksu79 napisał/a: | jak mnie pamięć nie myli(na 99% nie myli) manual serwisowy dopuszcza jak najbardziej 75W90, wiec jest spełniony warunek producenta
poza tym o zapinaniu- obydwa oleje mają tą samą lepkość w niskich temp. jedynie po rozgrzaniu bardzo delikatnie się różnią trwałością filmu olejowego - bardziej łopatologicznie : co ma piernik do wiatraka.
Tak jak pisałem bardziej API mogło być niewłaściwe
a kolejne pytanie co tak naprawdę miałeś tam zalane...ale nic nie sugeruję
ważne, że jesteś teraz zadowolony
END | Potwierdzam co napisal jaceksu79: 75W90 jest sugerowany w instrukcji obslugi jak rowniez na stronie np Castrola, bodajze Syntrax Transaxle 75W90 jesli dobrze pamietam.
PiotrKw - 16-11-2011, 07:19
jaceksu79 napisał/a: | a kolejne pytanie co tak naprawdę miałeś tam zalane...ale nic nie sugeruję |
Właśnie , widziałeś opakowanie które rozpieczętowano i zalano do skrzyni czy ..... otrzymałeś informację co wlano ? Bo wiesz..... jakby to powiedzieć .... może był to 75W90 z ... Biedronki.
Wlanie oleju nie klasyfikowanego jako API też uwidoczniło by sie dopiero po dłuższym czasie . Chodzi o wpływ na współprace synchronizatorów i elementów wykonanych ze stopów metali kolorowych . Oleje klasy API nie powodują ich korozji.
|
|
|