To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Nowy Lancer czy warto ?

Hubeeert - 03-01-2012, 11:10

Co do silnika w Lancerze to mam drobną uwagę popartą swoimi obserwacjami - samochód używany głównie w mieście faktycznie jest "zamulony", mija to po trasie - ilekroć miałem okazję przejechać nim kilkaset km i niekoniecznie po autostradzie to od razu było lepiej.
tomekrvf - 03-01-2012, 21:23

jaceksu79 napisał/a:
Mogę na przykład wybrać coś naprawdę mało spotykanego w tej cenie jak...hmmm..AlfarRomeo

Właśnie jestem na etapie zmiany samochodu i być może w sobotę stanę się posiadaczem Alfy Romeo 147. Kilka dni temu przejechałem się tym autkiem i jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem. Prowadzenie tego samochodu jest boskie....
Jak Alfa będzie się dobrze spisywać to za dwa lata zmianię Galanta na 159 3.2JTS Q4 :mrgreen:

Hubeeert - 03-01-2012, 21:44

tomekrvf napisał/a:
być może w sobotę stanę się posiadaczem Alfy Romeo 147
a w poniedziałek poznasz serwis :twisted:
jaceksu79 - 03-01-2012, 22:46

tomekrvf napisał/a:
jaceksu79 napisał/a:
Mogę na przykład wybrać coś naprawdę mało spotykanego w tej cenie jak...hmmm..AlfarRomeo

Właśnie jestem na etapie zmiany samochodu i być może w sobotę stanę się posiadaczem Alfy Romeo 147. Kilka dni temu przejechałem się tym autkiem i jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem. Prowadzenie tego samochodu jest boskie....
Jak Alfa będzie się dobrze spisywać to za dwa lata zmianię Galanta na 159 3.2JTS Q4 :mrgreen:

Wiesz Tomku, pewnego policjanta zapytałem dlaczego w ich nowej alfie świeci się check - odpowiedział: "nie wiem i serwis też nie wie, ale nic nie przeszkadza w jeździe" :D

tomekrvf - 03-01-2012, 23:03

Hubeeert napisał/a:
a w poniedziałek poznasz serwis

Serwis jest mój więc widzę się codziennie :D
Tym razem serce wygrywa z rozumem.
jaceksu79 napisał/a:
Wiesz Tomku, pewnego policjanta zapytałem dlaczego w ich nowej alfie świeci się check - odpowiedział: "nie wiem i serwis też nie wie, ale nic nie przeszkadza w jeździe"

O, i to jest dobre podejście do tematu :mrgreen:
Moja hiena ma ciekawą samodiagnozę - możesz odpiąć sondę i kilka innych rzeczy a check milczy. Oczywiście żarówka jest sprawna.

jaceksu79 - 03-01-2012, 23:06

tomekrvf napisał/a:
Moja hiena ma ciekawą samodiagnozę - możesz odpiąć sondę i kilka innych rzeczy a check milczy. Oczywiście żarówka jest sprawna.

a mój były mercedes C200 co kiedyś miałem z odłączoną przepływką jeździł lepiej jak z podłączoną :mrgreen:

tomekrvf - 03-01-2012, 23:14

Bo pewnie była zepsuta i szedł na awaryjnej mapie z MAP, TPS i obrotów
jaceksu79 - 03-01-2012, 23:17

2 różne nowe przepływki brałem z foty i to samo :mrgreen:
Hubeeert - 03-01-2012, 23:18

tomekrvf napisał/a:
Serwis jest mój więc widzę się codziennie
Gdzie? :)
tommy4u - 04-01-2012, 11:31

Wracając do tematu...
Z samochodami jak z kobietami. Możesz wybrać te które same na Ciebie lecą z reguły mniej atrakcyjne, albo sam szukasz takiej, która naprawdę ci się podoba i wkładasz odrobinę wysiłku w to żeby ją poderwać.

Anonymous - 05-01-2012, 17:40

Witam.
Niedawno rozpocząłem piąty rok eksploatacji swojego Lancera 1,5. Na liczniku mam ok. 63tyś. Przez ten czas auto nie sprawiało mi żadnych poważnych problemów - raz miałem opisywany na Forum problem z uruchomieniem auta po zgaszeniu zimnego silnika (po przestawieniu auta na parkingu dnia poprzedniego).
Jestem bardzo zadowolony z Lancera aczkolwiek nie jest to auto pozbawione wad (;
Plastiki są twarde i nie są najwyższej jakości ale mam jasną tapicerkę, która ożywia wnętrze i poprawia jego ogólny wygląd.
Fotele są twarde i dość wygodne (nawet w długich trasach) ale zupełnie nie trzymają na zakrętach.
Brakuje mi pełnej regulacji kierownicy - mam fotel dość mocno przesunięty do niej przez co kolanami opieram się o deskę rozdzielczą.
Mój silnik 1,5 w mieście daje radę, przy delikatnym traktowaniu pedału przysieszenia potrafi naprawdę mało spalić. Dźwięk silnika sprawia frajdę ale staje się męczący w długich trasach.
Na lakier nie zwracam uwagi - problem dotyczy wszystkich nowych aut.
W ogólnym rozrachunku polecam to autko.

maniax86 - 10-01-2012, 22:20

Dużo zależy od indywidualnych upodobań i gustu. Lancera mam od sierpnia w wersji invite 1.6 silnik. Szukając auta oglądałem wszystkie dostępne na rynku auta z tego segmentu. I już załamywałem ręce bo nic mnie specjalnie nie urzekło dopóki nie zobaczyłem lancera. Ale po pierwsze nie chciałem auta z turbiną... wiec auta niemieckie praktycznie od razu odpadały bo nie chciałem padaki spod znaku 1.4 TSI VW. Po drugie z kompaktów niemieckich jedynie mnie urzekł seat leon, reszta mi sie zwyczajnie nie podobała. Z japońskich aut honda civic wchodziłą w grę i mazda 3. I w tym momencie to co większość zalicza jako minus auta czyli proste wnętrze bez bajerów i 50 przycisków na desce mnie właśnie urzekło. Bajerancka stylistyka wnętrza w hondzie civic po 3-4 oglądnięciu mnie poprostu zaczęła odpychac. To nie dla mnie zupełnie było. Zbyt efekciarskie jak dla mnie. A spokojne, proste a zarazem jak mi ktoś powiedział "stylowe" wnętrze lancera bardzo do tego auta pasuje w moim uznaniu i mnie sie podoba. Właściwości jezdne bardzo dobre. Naprawde świetnie sie trzyma drogi. Na minus.... fatalne boczne trzymanie siedziska. Przy szybkim pokonywaniu zakrętów, do których lancer wręcz zachęca wypada się z fotela poprostu. Silnik 1.6 hmmm taki chciałem i mi odpowiada. Wygląd zewnętrzny auta.... zazdrosne spojrzenia mówią same za siebie.
Dzisiaj również kupiłbym ten sam model.

gzesiolek - 10-01-2012, 23:07

maniax86, jakbym czytal swoje slowa, nawet modele podobne brales pod uwage ;)
tylko ja ponad 2 lata wczesniej ;)

jaca71 - 10-01-2012, 23:07

maniax86 napisał/a:
Na minus.... fatalne boczne trzymanie siedziska. Przy szybkim pokonywaniu zakrętów, do których lancer wręcz zachęca wypada się z fotela poprostu.

Podchwytliwe pytanie: Czy twa pozycja za kierownica jest prawidłowa? Czy lewa noga zapiera się o podstopek, czy trzymasz kierownicę dwoma rękami? Takie mnie wątpliwości naszły ;)

gigant87 - 10-01-2012, 23:09

U nas rok temu było bardzo podobnie... :)
Był jeszcze jeden wymóg- automatyczna skrzynia biegów. No i po przejażdżce po salonach wybór padł na Toyotę Auris. :)