To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS 1,3 16V] Za duże spalanie

bogdan54 - 13-01-2012, 21:41

Panowie , oooo sorki i Panie , jeżeli piszecie o spalaniu to podajcie też średnią prędkość wyświetlaną przez komputer. Byłby to bardziej miarodajny wynik do porównywania .Mój MSS 1,6 tylko miasto na krótkich odcinkach to 9,2 i 26km/h . :mrgreen: ,a gdzie ? proszę spojrzeć w lewo .
Poli77 - 14-01-2012, 16:45

Ok, dzisiejszy odczyt wg komputerka: spalanie 6,6l/100km, średnia prędkość 36km/h
djsmile - 15-01-2012, 00:35

Poli77 napisał/a:
Ok, dzisiejszy odczyt wg komputerka: spalanie 6,6l/100km, średnia prędkość 36km/h

Piszesz dzisiejszy... U mnie już od kilku tygodni wskazuje 7,3l co za tym idzie za często wskazania się nie zmieniają w miom przypadku...

SiMa - 15-01-2012, 14:20

djsmile napisał/a:
U mnie już od kilku tygodni wskazuje 7,3l co za tym idzie za często wskazania się nie zmieniają w miom przypadku..

A kiedy resetowałeś komputer? Im dalej w czasie, tym wolniej będą zmieniać się wartości.

Poli77 - 15-01-2012, 15:55

Reset przy tankowaniu, wyniki po przebiegu ok. 600km na zbiorniku.
djsmile - 15-01-2012, 16:14

SiMa napisał/a:
djsmile napisał/a:
U mnie już od kilku tygodni wskazuje 7,3l co za tym idzie za często wskazania się nie zmieniają w miom przypadku..

A kiedy resetowałeś komputer? Im dalej w czasie, tym wolniej będą zmieniać się wartości.

Ostatni raz resetowałem jak miałem jeszcze orginalne radio... Teraz zmieniłem i na dobrą sprawe nawet nie wiem jak resetować ani zmieniać wartości, gdzies tu czytałem jak się to robi ale szczerze mówiąc wyleciało mi z głowy...

zet-em - 15-01-2012, 16:45

Reset ? Jeśli jest oryginalne audio Mitsubishi, nacisnąć ,,DISP" na 2 sekundy.
Bez audio - nacisnąć na 2 sek. pierwszy z lewej przycisk przy wyświetlaczu.
(tak przynajmniej jest napisane w instrukcji).

djsmile - 15-01-2012, 17:28

zet-em napisał/a:
Reset ? Jeśli jest oryginalne audio Mitsubishi, nacisnąć ,,DISP" na 2 sekundy.
(tak przynajmniej jest napisane w instrukcji).

No wiadoma sprawa ;] ale jak pisałem wyżej nie mam radia oryginalnego...

SiMa - 15-01-2012, 18:12

zet-em napisał/a:

Dokładnie :) . Taki przycisk bez oznaczenia :)

djsmile - 15-01-2012, 19:08

aaa no nie ogarnęłem :) oki dzięki zresteuję i zobacze jak to wygląda ;)

[ Dodano: 16-01-2012, 11:30 ]
Kurde nie chce mi zresetowac licznika...

Mehu - 07-02-2012, 11:01

Czytam i jestem prawie zalamany moim autem. Kupilem je jako 5 latka i od zawsze palil jakies 10 litrow po miescie i czasami 8 litrow na trasie jak sie spokojnie jechalo.Dzisiaj auto ma 12 lat i mysle ze sie pogarsza spalanie. Mechanik mi to wytlumaczyl ze to normalne ze to slaby silnik i ja mu poprostu mocno wciskam gaz zeby jakos jezdzic w miare dynamicznie i tak wychodzu spalanie, ale ze to normalne.
Od samego poczatku na pelnym baku komputerek pokazywal ze moge zrobic jakies 670km ale zawsze robilem 550 - 600 km, teraz po miescie zazwyczaj robie 500 km .
I jak juz jestem przy tym to sie podlacze z pokrewnynm tematem, tak wiec jakis rok temu zgubilem korek od baku i jezdzilem tydzien bez, od tamtej chwili zniknely komunikaty wyswietlane na temat sredniego spalania i ile jeszcze moge przejechac na baku. Nie mam radia oryginalnego od dawna ale te rzeczy chyba mi pokazywalo wczesniej. Jak to mozna przywrocic ? i prosze opinie na temat tego spalania bo 7-8l/100km to dla mnie nie osiagalne ( a zaplon mialem ustawiany niedawno wraz z wymiana swiec kabli kopułki. Czekam na porady i dziekuje.

SiMa - 07-02-2012, 15:53

djsmile napisał/a:
Kurde nie chce mi zresetowac licznika...

A robiłeś tak jak podawał ktoś na forum??

Wiem, że u mnie nie trzeba robić całej tej kombinacji z włączanie zapłonu. Po prostu po odpaleniu auta, a czasami w trasie, wciskam ten nieoznaczony przycisk, z lewej pod wyświetlaczem, na 2-3 sekundy i następuje reset.

Jest jeszcze jeden sposób, ale to już tylko w ostateczności :) - mianowicie odłączenie aku - ale o ile skuteczne, to mało praktyczne :)

Pozdrawiam

Mehu - 07-02-2012, 16:20

Masz na myśli problemy z wyświetlaczem ? no jak mówiłem na chwile obecna prawie nie działa, tylko mam termometr i godzinę co i tak świruje, pokazuje spalanie chwilowe które do niczego jest mi niepotrzebne. To co mnie interesuje czyli srednie spalanie i ile jeszcze mogę przejechac na obecnym stanie baku nie wyświetla sie zniknęło jakiś czas temu jak zgubilem na troche zatyczke od baku, przyciskami próbowałem rożne rzeczy bo myślałem ze sie jakoś tam wyłączył ale to nie to chyba.
A co do tego spalanie 10l/100km to macie jakieś sugestie? czy to tez normalne, przypomnę ze pali tak w mieście i na trasie tz prawie przy prędkościach 120-130km/h .To z moich obserwacji oczywiście bo wyświetlacz nie pokazuje nic. Leje bak do pelna i robie 550 km a powinienem chyba znacznie wiecej na 55 litrach benzyny, pozdrawiam

SiMa - 07-02-2012, 16:38

Tzn. ja pisałem do djsmile, zresztą zacytowałem jego wypowiedź żeby nie było nieporozumień :) .

Pozdrawiam :)

Mehu - 07-02-2012, 16:40

:) ups nie zauważyłem, podr