To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Skraplanie wody na dole okien

jaca71 - 29-12-2011, 15:46

pamar napisał/a:
4) Wymiana pakietów (to co producent proponuje) ale na 3 szybowe! (wtedy dochodzi jeszcze koszt wymiany ramek przyszybowych)

Nie uważasz czasem, że to maskowanie problemu?
Ja tam już wolę żeby woda się na oknach skraplała niż gdzieś w rogu za szafą :P

pamar napisał/a:
To JEST norma (podobnie jak para na lustrze w łazience) przy takich pakietach! A rozwiązanie tymczasowe o którym piszesz, musi stać się nawykiem. Oczywiście jest to kwestia odpowiedniej wentylacji i tyle :)

Nie wiem czy mój pakiet, to opisany przez Ciebie 6/14/4 ale też mam dwuszybowe u=1.0 czyli najprawdopodobniej te same a wody na szybach brak. Tyle że mam okna i parapety drewniane, jeśli to ma znaczenie.

pamar napisał/a:
2) Zastosowanie nawiewników higrosterowanych (a nie wiercenie dziur gdzieś tam)

Dla mnie zupełnie bez sensu, chyba że jest wersja do montowania na dole okna. na górze nic nie dadzą bo para się już wcześniej wytrąci na szybach :P

Bartek - 29-12-2011, 15:49

W starym budownictwie tak ciągnie przy oknach, że nie ma tematu skraplania

U nas wszędzie gdzie okna są nad grzejnikami tematu nie ma, występuje tam, gdzie pod oknami nie ma ciepłego i suchego powietrza. Myślę, że przy ogrzewaniu podłogowym wszędzie, musisz z tym żyć, lub zmienić środek pleśniobójczy - u nas pleśń pojawia się jedynie przy drewnianych oknach dachowych i widać, że "idzie" od ramy

stary alfer - 29-12-2011, 15:50

pamar napisał/a:
Sam wybierałeś, czy Spółdzielnia? Jeśli wymiana była z przetargu, to cena = jakość Jeśli sam wybierałeś za sprzedawcy namową, to być może nie wyrabiają.

http://www.sortis.net.pl/...o-emm-707-bialy

Sam wybierałem. Spółdzielnia to lipa.
Styropian zachodzi tak nisko na ramę okna od zewnątrz, że trzeba było w nim z lekka rzeźbić, aby zamontować kratkę od nawiewnika ;)

jaca71 - 29-12-2011, 15:52

Krzyzak napisał/a:
wszystkie
tylko, że ja nie mam grzejników :) - tzn. jest kilka, ale tam też się gromadzi
na dodatek nagrzana podłoga oddaje ciepło przez wiele godzin, więc często grzejniki są zimne całymi dniami

w domu mam +22 - +23 st. C (w łazienkach cieplej oczywiście)

A bo to teraz panie powymyślali - światło w ścianach, ogrzewanie w podłodze ;)

Podłogówka zaburza punkt pierwszy. Niby rozkład ciepła dający większy komfort cieplny ale wentylacja popsuta ;) Podłogówka = wentylacja mechaniczna.

Ja jak pisałem w innym wątku w domu mam 19-20C to jest temperatura do życia, jak ostatnio napaliłem w kominku do 21 to myślałem że ducha wyzionę. 19C a 23C to duża różnica w wilgotności bezwzględnej :( Czy też względnej...

stary alfer - 29-12-2011, 15:53

Bartek napisał/a:
W starym budownictwie tak ciągnie przy oknach, że nie ma tematu skraplania

Nie zgodzę się Bartek :)

Pewnie jest tak jak mówisz jeśli właściciel mam stare, wypaczone okna. W obu przypadkach, które przytoczyłem nie ma problemu nieszczelności, a okna są plastikowe.

Myślę, że to ściany z cegły załatwiają sprawę po części.

jaca71 - 29-12-2011, 15:56

A i jeszcze jedno mi się przypomniało:

W "nowoczesnych", "energooszczędnych" termosach styropianowych (też mam taki) nie stawiajcie dużych wysokich mebli na zewnętrznych ścianach!!!

[ Dodano: 29-12-2011, 15:57 ]
stary alfer napisał/a:
Myślę, że to ściany z cegły załatwiają sprawę po części.

Jeśli ich nie ztermomodernizowali styropianem to tak :P

stary alfer - 29-12-2011, 16:00

jaca71 napisał/a:
A i jeszcze jedno mi się przypomniało:

W "nowoczesnych", "energooszczędnych" termosach styropianowych (też mam taki) nie stawiajcie dużych wysokich mebli na zewnętrznych ścianach!!!

To fakt. Jednakże powiem Ci, że z powodu skraplania się wody na oknach przeczytałem jak Chuck Norris cały internet i w moim przypadku działa jak na razie niezaciąganie rolet na noc.

[ Dodano: 29-12-2011, 16:00 ]
jaca71 napisał/a:
Jeśli ich nie ztermomodernizowali styropianem to tak

Na szczęście nie.

Jeszcze :P

jaca71 - 29-12-2011, 16:02

stary alfer,
W starych zamierzchłych czasach jak okna były skrzyniowe to między dwie szyby wstawiało się talerzyk z solą ;) Może postaw taki na jednym parapecie i obserwuj?

pamar - 29-12-2011, 16:07

jaca71 napisał/a:
Tyle że mam okna i parapety drewniane, jeśli to ma znaczenie.

I to kolosalne :)
jaca71 napisał/a:
Dla mnie zupełnie bez sensu, chyba że jest wersja do montowania na dole okna. na górze nic nie dadzą bo para się już wcześniej wytrąci na szybach

he he, założę się, że w swoich oknach nie masz uszczelki na górze w środkowej części ościeżnicy bądź skrzydła tak ok 15cm :)
A te nawiewniki Alf, są naprawdę dobre, dziwię się, że nie zdają u ciebie egzaminu :)

jaca71 - 29-12-2011, 16:09

pamar napisał/a:
he he, założę się, że w swoich oknach nie masz uszczelki na górze w środkowej części ościeżnicy bądź skrzydła tak ok 15cm :)

Mam szczoteczki zamiast uszczelek tak na 20cm ;)

stary alfer - 29-12-2011, 16:17

jaca71 napisał/a:
stary alfer,
W starych zamierzchłych czasach jak okna były skrzyniowe to między dwie szyby wstawiało się talerzyk z solą Może postaw taki na jednym parapecie i obserwuj?

Stawiałem pochłaniacze wilgoci (biały proszek + plastikowy pojemniki) i woda oczywiście przybywała :)

Na szczęście ja już nauczyłem się z tym żyć i nawet w jakiś sposób pokonałem problem, bo różnica w tym sezonie grzewczym (3 w tym mieszkaniu), a pierwszym jest kolosalna.
Wtedy dosłownie lało się z okien. Jednak wtedy też starałem się oszczędzać na grzaniu, ale to w innym temacie ;)

pamar napisał/a:
A te nawiewniki Alf, są naprawdę dobre, dziwię się, że nie zdają u ciebie egzaminu

Arek, wiem, że są ok, ale powiem Ci czemu nie zdają egzaminu ;)

W betonie ocieplonym styropianem nawet kosmiczne technologie nie poradzą ;)

W betonie trzeba odkręcić kaloryfery na max i otwierać okna żeby nie było za gorąco ;)
Znam szczęściarzy, którzy płacą ryczałt za ogrzewanie i im się nie rosi :P

Są też specjalne bawełniane paski, które przykleja się do szyby namoczone i one ściągają tę wodę, która zbiera się w dolnej części okna.
W przypadku Darka mogą spełnić swoje zadanie.

pamar - 29-12-2011, 16:18

Właśnie! Zapomniałem o uszczelkach szczotkowych #-o
Darek wytnij kawałek uszczelki 15-20cm na górze w ościeżnicy, ale także po ok 5cm po bokach w skrzydle. W miejsce wyciętej uszczelki gumowej wstaw szczotkową! Jak to nie pomoże, to ci wyślę nową uszczelkę pocztą :)
Ale na miłość Boską, zrób to tylko w jednym oknie (jeśli dwuskszydłowe to w obu) tak na próbę :D

szpala85 - 29-12-2011, 19:30

tak jak pisze pamar, masz za szczelne okna i zbiera sie wilgoć na nich bo są szczelne ..... częsty problem , a wystarczy tylko lekko przesunąć klamkę tak aby uszczelka leciutko odchyliła się od ramy okiennej (tak zwany mikro uchył ) ....
wymiana szyb nic nie da ( chyba że woda zbiera się między szybami wtedy się rozszczelniły ) ..... wietrzyć , wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć przy takiej pogodzie to normalne :wink:

Krzyzak - 29-12-2011, 21:57

stary alfer napisał/a:
U Darka jak sądzę wystarczy cykliczne wietrzenie.

niestety nie - wietrzę wiele razy w ciągu dnia (niezależnie od pogody, bo mam moskitiery)

pamar napisał/a:
ściany z prawdziwej cegły

mam ytong bez styropianu, więc teoretycznie nie mam z domu termosu

pamar napisał/a:
Jakie masz parapety

plastik; (od zewnątrz aluminium powlekane, żeby ciche były podczas deszczu)

dodam, że wiele razy w ciągu dnia wycieram całą wilgoć do sucha, ale zaraz znów się pojawia

a co do klamek - miałem na myśli, że niżej, ale w wewnętrznej części okna - na środkowym słupku - się gromadzi

[ Dodano: 29-12-2011, 22:06 ]
dochodzę do podobnych wniosków z tym wietrzeniem - a to dlatego, że np. w wiatrołapie (grzeje podłoga) nie mam tych problemów
jest tam zimniej niż w reszcie domu (ok. 17-18 tak "na oko"), ale za to dolna uszczelka w drzwiach nie przylega zbyt dobrze i ciągnie tymi szparami...

irekmiecz - 29-12-2011, 22:30

Kiedyś mieliśmy zimową porą czasami nawet prawie całe szyby mokre, tak że po rozszczelnieniu zalewało parapety. Za przykładem sąsiada wymieniliśmy same szyby na "cieplejsze" i od tamtej pory zdarza się widzieć wilgoć na szybach lecz na 2 do 4 cm. przy odczuwalnych mrozach. Na pewno wietrzenie ma ogromny wpływ na całą sytuacje, i w tym miejscu mam małą wojnę z żoną która utrzymuje w mieszkaniu temperaturę około 23' C. Gdy zostawię rozszczelnione okno to po kilkunastu minutach już wyczuwa ochłodzenie i zamyka. W moim przekonaniu optymalna temperatura w mieszkaniu to 20 do 21 stopni C.