Dom/garaż/ogród - Skraplanie wody na dole okien
jaca71 - 29-12-2011, 15:46
pamar napisał/a: | 4) Wymiana pakietów (to co producent proponuje) ale na 3 szybowe! (wtedy dochodzi jeszcze koszt wymiany ramek przyszybowych) |
Nie uważasz czasem, że to maskowanie problemu?
Ja tam już wolę żeby woda się na oknach skraplała niż gdzieś w rogu za szafą
pamar napisał/a: | To JEST norma (podobnie jak para na lustrze w łazience) przy takich pakietach! A rozwiązanie tymczasowe o którym piszesz, musi stać się nawykiem. Oczywiście jest to kwestia odpowiedniej wentylacji i tyle |
Nie wiem czy mój pakiet, to opisany przez Ciebie 6/14/4 ale też mam dwuszybowe u=1.0 czyli najprawdopodobniej te same a wody na szybach brak. Tyle że mam okna i parapety drewniane, jeśli to ma znaczenie.
pamar napisał/a: | 2) Zastosowanie nawiewników higrosterowanych (a nie wiercenie dziur gdzieś tam) |
Dla mnie zupełnie bez sensu, chyba że jest wersja do montowania na dole okna. na górze nic nie dadzą bo para się już wcześniej wytrąci na szybach
Bartek - 29-12-2011, 15:49
W starym budownictwie tak ciągnie przy oknach, że nie ma tematu skraplania
U nas wszędzie gdzie okna są nad grzejnikami tematu nie ma, występuje tam, gdzie pod oknami nie ma ciepłego i suchego powietrza. Myślę, że przy ogrzewaniu podłogowym wszędzie, musisz z tym żyć, lub zmienić środek pleśniobójczy - u nas pleśń pojawia się jedynie przy drewnianych oknach dachowych i widać, że "idzie" od ramy
stary alfer - 29-12-2011, 15:50
pamar napisał/a: | Sam wybierałeś, czy Spółdzielnia? Jeśli wymiana była z przetargu, to cena = jakość Jeśli sam wybierałeś za sprzedawcy namową, to być może nie wyrabiają. |
http://www.sortis.net.pl/...o-emm-707-bialy
Sam wybierałem. Spółdzielnia to lipa.
Styropian zachodzi tak nisko na ramę okna od zewnątrz, że trzeba było w nim z lekka rzeźbić, aby zamontować kratkę od nawiewnika
jaca71 - 29-12-2011, 15:52
Krzyzak napisał/a: | wszystkie
tylko, że ja nie mam grzejników - tzn. jest kilka, ale tam też się gromadzi
na dodatek nagrzana podłoga oddaje ciepło przez wiele godzin, więc często grzejniki są zimne całymi dniami
w domu mam +22 - +23 st. C (w łazienkach cieplej oczywiście) |
A bo to teraz panie powymyślali - światło w ścianach, ogrzewanie w podłodze
Podłogówka zaburza punkt pierwszy. Niby rozkład ciepła dający większy komfort cieplny ale wentylacja popsuta Podłogówka = wentylacja mechaniczna.
Ja jak pisałem w innym wątku w domu mam 19-20C to jest temperatura do życia, jak ostatnio napaliłem w kominku do 21 to myślałem że ducha wyzionę. 19C a 23C to duża różnica w wilgotności bezwzględnej Czy też względnej...
stary alfer - 29-12-2011, 15:53
Bartek napisał/a: | W starym budownictwie tak ciągnie przy oknach, że nie ma tematu skraplania |
Nie zgodzę się Bartek
Pewnie jest tak jak mówisz jeśli właściciel mam stare, wypaczone okna. W obu przypadkach, które przytoczyłem nie ma problemu nieszczelności, a okna są plastikowe.
Myślę, że to ściany z cegły załatwiają sprawę po części.
jaca71 - 29-12-2011, 15:56
A i jeszcze jedno mi się przypomniało:
W "nowoczesnych", "energooszczędnych" termosach styropianowych (też mam taki) nie stawiajcie dużych wysokich mebli na zewnętrznych ścianach!!!
[ Dodano: 29-12-2011, 15:57 ]
stary alfer napisał/a: | Myślę, że to ściany z cegły załatwiają sprawę po części. |
Jeśli ich nie ztermomodernizowali styropianem to tak
stary alfer - 29-12-2011, 16:00
jaca71 napisał/a: | A i jeszcze jedno mi się przypomniało:
W "nowoczesnych", "energooszczędnych" termosach styropianowych (też mam taki) nie stawiajcie dużych wysokich mebli na zewnętrznych ścianach!!! |
To fakt. Jednakże powiem Ci, że z powodu skraplania się wody na oknach przeczytałem jak Chuck Norris cały internet i w moim przypadku działa jak na razie niezaciąganie rolet na noc.
[ Dodano: 29-12-2011, 16:00 ]
jaca71 napisał/a: | Jeśli ich nie ztermomodernizowali styropianem to tak |
Na szczęście nie.
Jeszcze
jaca71 - 29-12-2011, 16:02
stary alfer,
W starych zamierzchłych czasach jak okna były skrzyniowe to między dwie szyby wstawiało się talerzyk z solą Może postaw taki na jednym parapecie i obserwuj?
pamar - 29-12-2011, 16:07
jaca71 napisał/a: | Tyle że mam okna i parapety drewniane, jeśli to ma znaczenie. |
I to kolosalne
jaca71 napisał/a: | Dla mnie zupełnie bez sensu, chyba że jest wersja do montowania na dole okna. na górze nic nie dadzą bo para się już wcześniej wytrąci na szybach |
he he, założę się, że w swoich oknach nie masz uszczelki na górze w środkowej części ościeżnicy bądź skrzydła tak ok 15cm
A te nawiewniki Alf, są naprawdę dobre, dziwię się, że nie zdają u ciebie egzaminu
jaca71 - 29-12-2011, 16:09
pamar napisał/a: | he he, założę się, że w swoich oknach nie masz uszczelki na górze w środkowej części ościeżnicy bądź skrzydła tak ok 15cm |
Mam szczoteczki zamiast uszczelek tak na 20cm
stary alfer - 29-12-2011, 16:17
jaca71 napisał/a: | stary alfer,
W starych zamierzchłych czasach jak okna były skrzyniowe to między dwie szyby wstawiało się talerzyk z solą Może postaw taki na jednym parapecie i obserwuj? |
Stawiałem pochłaniacze wilgoci (biały proszek + plastikowy pojemniki) i woda oczywiście przybywała
Na szczęście ja już nauczyłem się z tym żyć i nawet w jakiś sposób pokonałem problem, bo różnica w tym sezonie grzewczym (3 w tym mieszkaniu), a pierwszym jest kolosalna.
Wtedy dosłownie lało się z okien. Jednak wtedy też starałem się oszczędzać na grzaniu, ale to w innym temacie
pamar napisał/a: | A te nawiewniki Alf, są naprawdę dobre, dziwię się, że nie zdają u ciebie egzaminu |
Arek, wiem, że są ok, ale powiem Ci czemu nie zdają egzaminu
W betonie ocieplonym styropianem nawet kosmiczne technologie nie poradzą
W betonie trzeba odkręcić kaloryfery na max i otwierać okna żeby nie było za gorąco
Znam szczęściarzy, którzy płacą ryczałt za ogrzewanie i im się nie rosi
Są też specjalne bawełniane paski, które przykleja się do szyby namoczone i one ściągają tę wodę, która zbiera się w dolnej części okna.
W przypadku Darka mogą spełnić swoje zadanie.
pamar - 29-12-2011, 16:18
Właśnie! Zapomniałem o uszczelkach szczotkowych
Darek wytnij kawałek uszczelki 15-20cm na górze w ościeżnicy, ale także po ok 5cm po bokach w skrzydle. W miejsce wyciętej uszczelki gumowej wstaw szczotkową! Jak to nie pomoże, to ci wyślę nową uszczelkę pocztą
Ale na miłość Boską, zrób to tylko w jednym oknie (jeśli dwuskszydłowe to w obu) tak na próbę
szpala85 - 29-12-2011, 19:30
tak jak pisze pamar, masz za szczelne okna i zbiera sie wilgoć na nich bo są szczelne ..... częsty problem , a wystarczy tylko lekko przesunąć klamkę tak aby uszczelka leciutko odchyliła się od ramy okiennej (tak zwany mikro uchył ) ....
wymiana szyb nic nie da ( chyba że woda zbiera się między szybami wtedy się rozszczelniły ) ..... wietrzyć , wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć przy takiej pogodzie to normalne
Krzyzak - 29-12-2011, 21:57
stary alfer napisał/a: | U Darka jak sądzę wystarczy cykliczne wietrzenie. |
niestety nie - wietrzę wiele razy w ciągu dnia (niezależnie od pogody, bo mam moskitiery)
pamar napisał/a: | ściany z prawdziwej cegły |
mam ytong bez styropianu, więc teoretycznie nie mam z domu termosu
pamar napisał/a: | Jakie masz parapety |
plastik; (od zewnątrz aluminium powlekane, żeby ciche były podczas deszczu)
dodam, że wiele razy w ciągu dnia wycieram całą wilgoć do sucha, ale zaraz znów się pojawia
a co do klamek - miałem na myśli, że niżej, ale w wewnętrznej części okna - na środkowym słupku - się gromadzi
[ Dodano: 29-12-2011, 22:06 ]
dochodzę do podobnych wniosków z tym wietrzeniem - a to dlatego, że np. w wiatrołapie (grzeje podłoga) nie mam tych problemów
jest tam zimniej niż w reszcie domu (ok. 17-18 tak "na oko"), ale za to dolna uszczelka w drzwiach nie przylega zbyt dobrze i ciągnie tymi szparami...
irekmiecz - 29-12-2011, 22:30
Kiedyś mieliśmy zimową porą czasami nawet prawie całe szyby mokre, tak że po rozszczelnieniu zalewało parapety. Za przykładem sąsiada wymieniliśmy same szyby na "cieplejsze" i od tamtej pory zdarza się widzieć wilgoć na szybach lecz na 2 do 4 cm. przy odczuwalnych mrozach. Na pewno wietrzenie ma ogromny wpływ na całą sytuacje, i w tym miejscu mam małą wojnę z żoną która utrzymuje w mieszkaniu temperaturę około 23' C. Gdy zostawię rozszczelnione okno to po kilkunastu minutach już wyczuwa ochłodzenie i zamyka. W moim przekonaniu optymalna temperatura w mieszkaniu to 20 do 21 stopni C.
|
|
|