Car Audio - Audio w Galancie 98....proszę o rady przed montażem
Anonymous - 06-12-2006, 20:37
no szczegolnie w drzwiach glosniki nieciekawie graja.. jesli chodzi o tyl nie jest az tak zle jak na fabryke;)
Anonymous - 07-12-2006, 08:59
WItam,
No i skonczone.....zaczelismy o 9.30 rano....skonczylismy stroić o 3.30 w nocy....i to bez obijania sie....wszystko pofotkowane, wiecej napiszę poźniej, bo spalem tylko 3 godziny i z lekka kreci mi sie w glowe:) Ale jestem dumny z roboty a jesli chodzi o muzyke..........a o tym pozniej:)
pozdr,
Kuba
Anonymous - 07-12-2006, 12:48
Oj cos chyba trzeba bedzie zrobic spota, co by odsluchac to na zywo, bo z opowiesci to znam tez smoka wawelskiego
Anonymous - 07-12-2006, 13:45
Simones napisał/a: | Oj cos chyba trzeba bedzie zrobic spota, co by odsluchac to na zywo, bo z opowiesci to znam tez smoka wawelskiego |
Nie widzę problemu, jestem zawsze uchwytny w szczecinie, także nie widzę problemu, jestem za
pozdr,
Kuba
Anonymous - 07-12-2006, 14:04
dajta fotki;-)
Anonymous - 07-12-2006, 17:07
...jak sie sprawdze jak sie załącza fotki:) to zrobie reportaż.
pozdr,
Kuba
[ Dodano: 08-12-2006, 12:43 ]
Niech mi ktos powie jak ma foty wstawić ?? Bo nie potrafię !!
[ Dodano: 08-12-2006, 15:35 ]
Witam,
Mam chwilę to w skrócie kilka informacji, bo prosiliście i może komuś się to przyda. Klocki przedstawiłem wcześniej, także wszystko wiadomo, jeśli chodzi o kable sygnałowe, konektorki i inne drobiazgi to AIV, kable głosnikowe bez szału bo nie ma sensu, roznicy nie uslyszymy, 2,5mm woofer i 1,5mm tweeter.
Prąd poszedł z akku, faktycznie wyjmujac akku (fotka) jest otwór, i kabel poszedł z wiązką, ale trzeba było sciagac nadkole plastikowe zebygo pusicic. Masa z tyłu z mocowania pasa + dodatkowa masa akku do masy auta, dla wzmocnienia. Prąd wraz z głośnikowymi z lewej strony (uznalismy ze prawdopodobiensto zakłocen jest niewielkie) poszedł do bagażnika.
Sygnałowe + głosnikowe z prawej strony poszły gładko, przebilismy sie w orginalnym korytku miedzy drzwiami a budą a potem w progach aż do bagażnika (fotka). Drzwi najpierw odtłuszczone, potem całkowicie wygłuszone, głośnik 165mm osadzony na pierścienie z MDF wyciętym na kształt orginalnego platiku z otworami w tych samych miejscach, pasował idealnie (fotka). W tapicerce od wewnatrz musielismy wyciąc pierscien ktory był z plastiku (fotka), tak aby pierścień z głośnikiem się zmieścił.
Wzmaki pomocowane (na styk:) do siedzenia, rozdzielacz masy oraz napięcia podawał im prądzik(fotka).
fotki są na www.trociniarz.fotosik.pl bo nie wiem jak sie wrzucam tutaj.
cdn...
Anonymous - 09-12-2006, 14:37
strasznie wolny ten serwer.. szkoda bo radosc z ogladania zabiera;)
Anonymous - 09-12-2006, 15:45
Trociniarz, a gdzie bas? Qrde, ale z kablami to zes dal czadu, prawie takimi samymi to wyprowadzaja prad z naszej elektrowni Pomorzany Widze, ze okleiles sobie kokpit w carbonie Kupiles juz wyciety zestaw, czy sam docinales
Anonymous - 09-12-2006, 17:14
kabel w nadkolu bez zabezpieczenia (peszel)
nie ryzykujesz, nie jedziesz niezbyt madre rozwiazanie
kolejna sprawa, czarnych kabli dla masy nie bylo?
widze rowniez ze w srodku dzwi nie wygluszone, zewn strona obklejona ale w srodku gola blacha zostala, pewnie ladnie brzeczy razem z kick basem
Anonymous - 09-12-2006, 18:11
Arturro vel Profesjonalizatorze , ja tez jestem zdania, ze jak juz robic to robic porzadnie, tylko widzisz jakby wszystko odrazu chciec zrobic tak jak mowisz, to wyszly by takie koszta, ze malo kogo bylo by stac na to, bo nie oszukujmy sie ze samo dobre wygluszenie drzwi to ok. 1000PLN. Kabel masowy mam tego samego koloru, dlaczego? bo czarny byl drozszy i tylko dlatego, ze byl czarny bo niczym wiecej sie nie roznil, a co do peszla to akurat on wydaje mi sie wiele w nadkolu nie uchroni, bo jak cos bedzie mialo przeciac dosc gruba izolacje to i przetnie rownie dobrze peszelek, chyba ze miales na mysli jakas metalowa plecionke, ale tu juz sie robi znow bigos, wiec moze lepiej czasem faktycznie zaczynac tak pomalutku, tak jak Maniakowy, ja, i wielu innych. Wszak nie odrazu Rzym zbudowno
Anonymous - 09-12-2006, 19:44
w sumie masz racje bo jak czasem cos napisze to tak jakbym od razu sie przypie...... musicie wybaczyc taki mam styl
poprostu napisalem swoje uwagi bo jak mniemam jesli ktos pokazuje efekty swojej pracy oczekuje komentarzy.
to ze czarny kosztuje wiecej nie wiedzialem, naprawde tak jest?
dalej uwazam ze plecionka czy peszel jest w komorze lub nadkolu konieczny, widzialem eclipsa w ktorym zapalila sie instalacja w nadkolu.
rowniez uwazam iz wygluszenie blachy od srodka jest duuuuzo wazniejsze od poszycia wewnetrznego.
tym bardziej ze plecionka plus maty zwiekszylyby koszt tego montazu o ok 200zl.
Anonymous - 09-12-2006, 19:56
arturro napisał/a: | kabel w nadkolu bez zabezpieczenia (peszel)
nie ryzykujesz, nie jedziesz niezbyt madre rozwiazanie
kolejna sprawa, czarnych kabli dla masy nie bylo?
widze rowniez ze w srodku dzwi nie wygluszone, zewn strona obklejona ale w srodku gola blacha zostala, pewnie ladnie brzeczy razem z kick basem |
Jesli chodzi o kabel w nadkolu, to jest przymocowany do fabrycznej wiazki i idzie tam gdzie mitsu wymyslilo miejsce na zasilanie calego auta, nie mialem informacji zeby komus kiedykolwiek przetarla sie wiazka kabli napieciowych w aucie, ktora jest przykryta jeszcze nadkolem, peszle nie sa potrzebne w moim przekonaniu.
A widzisz jakas roznice miedzy czarnym i czerwonym kablem? Jesli tak, to nasze podejscie do kolorystyki jest rozne, nie ma dla mnie znaczenia kolor, ma znaczenie przekroj, jakosc i miejsce mocowania.
Drzwi uwazam sa wygłuszone bardzo porzadnie, procz tego na zalaczonych zdjeciach miedzy mata a tapicerka jest jeszcze dodatkowa gabka, jesli uwazasz ze niezle brzeczy to widac nasze pojecie rowniez sie rozbiega bo sklada sie tak ze nic nie brzeczy, i jesli masz watpliwosci zapraszam na odsłuch. Zupelnie na marginesie, glowna czesc roboty robil chlopak "Pan Majster" - pozdrawiam, moze czyta:) , ktory dokladnie tak wygluszonych drzwiach zdobyl w tym roku 4 mijsce w europie, sam wszystko sobie robił i stroił....i wierz mi, nie ma sie do czego przyczepić.
Moj post i fotki, nie byly podyktowane wewnwtrzna checia chwalenia sie tym co mam, nie uwazam tez tego za wzor, po prostu ktos poprosil o fotki, moze pomoze to komus innemu w montazu.
pozdrawiam,
Kuba
ps. zdjecia suba postaram sie dodać jutro:)
[ Dodano: 09-12-2006, 20:01 ]
Simones napisał/a: | Trociniarz, a gdzie bas? Qrde, ale z kablami to zes dal czadu, prawie takimi samymi to wyprowadzaja prad z naszej elektrowni Pomorzany Widze, ze okleiles sobie kokpit w carbonie Kupiles juz wyciety zestaw, czy sam docinales |
Aaaa widzisz, o kokpit mialem spytac, bo ja go niczym nie oklejałem !!! Taki kupilem i powiem wiecej, sadzililem i sadze ze to orginalnie tak bylo, bo tak wyklejanki zrobic sie nie da, jak sie spotkamy pokaze Ci....sam zobaczysz.
Anonymous - 09-12-2006, 20:51
Trociniarz napisał/a: | A widzisz jakas roznice miedzy czarnym i czerwonym kablem? Jesli tak, to nasze podejscie do kolorystyki jest rozne, nie ma dla mnie znaczenia kolor, ma znaczenie przekroj, jakosc i miejsce mocowania. |
ja widze roznice miedzy czarnym i czerwonym, tak jak widze roznice miedzy + i -
nawet producent widzi roznice oznaczajac mase czarnym kablem, wyobraz sobie ze mase producent samochodow oznacza na czerwono i trzeba pozniej taka mase znalezdz.
Trociniarz napisał/a: | Drzwi uwazam sa wygłuszone bardzo porzadnie, procz tego na zalaczonych zdjeciach miedzy mata a tapicerka jest jeszcze dodatkowa gabka, jesli uwazasz ze niezle brzeczy to widac nasze pojecie rowniez sie rozbiega bo sklada sie tak ze nic nie brzeczy, i jesli masz watpliwosci zapraszam na odsłuch. Zupelnie na marginesie, glowna czesc roboty robil chlopak "Pan Majster" - pozdrawiam, moze czyta:) , ktory dokladnie tak wygluszonych drzwiach zdobyl w tym roku 4 mijsce w europie, sam wszystko sobie robił i stroił....i wierz mi, nie ma sie do czego przyczepić. |
i naprawde nie masz wygluszonej blachy drzwi
gratuluje dla Pana Majstra zajecia 4 miejsca (szkoda ze nie pierwsze).
Trociniarz napisał/a: | Jesli chodzi o kabel w nadkolu, to jest przymocowany do fabrycznej wiazki i idzie tam gdzie mitsu wymyslilo miejsce na zasilanie calego auta, nie mialem informacji zeby komus kiedykolwiek przetarla sie wiazka kabli napieciowych w aucie, ktora jest przykryta jeszcze nadkolem, peszle nie sa potrzebne w moim przekonaniu. |
no widzisz, a ja slyszalem i na wlasne oczy widzialem.
Anonymous - 09-12-2006, 21:19
Panowie, come down please! Arturro chcial tylko przedstawic swoje profesjonalne i automatycznie mniej ekonomiczne podejscie do tematu, a Trociniarz pokazal jak ON to zrobil - co nie znaczy gorzej!!! bo pamietajmy ze najlatwiej to sie idzie do pierwszego lepszego sklepu kupuje to co potrzeba nie patrzac na cene i montuje w najlepszym (czyt. najdrozszym zakladzie). Jedno i drugie nie jest ani przestepstwem ani grzechem, wiec nie ma sensu tutaj rozpatrywac kto ma racje, bo kazdy po czesci ja ma, tylko ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Wiadomo - kogo stac to robi lepiej, a kogo nie stac to robi na tyle na ile mu starczy i nie potepiam ani jednego, ani drugiego. Prosze tylko uszanujmy siebie nawzajem. Przeciez jestesmy doroslymi ludzmi i wszyscy sobie zdajemy sprawe z tego co robimy - ryzyka i przyjemnosci jakie niosa za soba podejmowane decyzje.
Arturro chcesz pomoc? To powiedz gdzie mozna dostac glosnik basowy 20cm typu Free Air! Normalnie konia z rzedem temu kto to znajdzie i jeszcze 4-ropak bronkow
Anonymous - 09-12-2006, 21:56
Simones napisał/a: | Arturro chcesz pomoc? To powiedz gdzie mozna dostac glosnik basowy 20cm typu Free Air! Normalnie konia z rzedem temu kto to znajdzie i jeszcze 4-ropak bronkow |
jesli mialbym pomoc to zdecydowanie odradzam free air, zwykla skrzynka zagra lepiej i nie bedziesz musial wydac kasy na porzadny glosnik i piec.
|
|
|