To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Kontrolka poduszek powietrznych (błedy P6, 82 )

19sebo20 - 29-01-2012, 19:22

Tak tak bezwypadkowy jezdzielem ze znajomym lakiernikiem kupowac... ktory zapewnial mnie przy kupnie ze samochod jest ok i teraz po ogledzinach w warsztacie sprawdzalismy wszystko i nie wyglada na powypadkowy:) Facet ktory sprzedawal twierdzil ze to wlasnie cos pod siedzeniem nie laczy od kierowcy... w takim razie sprawdze jutro pod siedzeniami kostki.
deejay - 29-01-2012, 19:47

19sebo20 napisał/a:
Facet ktory sprzedawal twierdzil ze to wlasnie cos pod siedzeniem nie laczy od kierowcy... w takim razie sprawdze jutro pod siedzeniami kostki.

Sprawdz kostki połączeniowe ew. podoginaj piny w nich , ale wszystko rób dla swojego bezpieczeństwa na wyłączonym zapłonie . I tak cie czeka po skonczonej "naprawie " podpięcie pod Muta , lub inny dobry markowy czytnik błędów SRS i skasowanie błedów.

Hugo - 29-01-2012, 21:03

Napiszę po raz kolejny, że u mnie wykasowano błąd SRS w pierwszym lepszym zakładzie elektromechaniki samochodowej. Kilka minut "roboty" i koszt 50 zł, wiec nie piszcie chłopakowi, że tylko ASO. Niech podzwoni, popyta po warsztatach.
deejay - 29-01-2012, 21:11

Hugo napisał/a:
w pierwszym lepszym zakładzie elektromechaniki samochodowej

Nie każdy go ma pod nosem :wink: i wszystko zalezy na jakim sprzęcie pracują .

19sebo20 - 29-01-2012, 21:28

To znaczy ja wlasnie pytalem paru u dwoch probowalem podlaczyc wlasnie na BOSChu ale nie mieli sterownika i nic nie zrobili. Pod silnik podlaczyli sie elegancko a na poduszki nie dali rady. Wiec pojechalem do trzeciego i ten mial inny komputer wlasnie i specjalna wtyczke to Mitsubishi i podlaczyl sie sprwadzil spytalem czy da rady naprawic sprobowal nie dalo sie ani usunac ani naprawic. I powiedzial jakie bledy zapisal na kartce i mowi 50 zl a poduszki trzeba naprawic jesli chcesz przyjedz a napewno zrobimy... i tyle rozmowy... dziwak jakis. poprzednicy jak nie zrobili to nie wzieli ani zlotowki...
komarsnk - 29-01-2012, 21:38

19sebo20 napisał/a:
To znaczy ja wlasnie pytalem paru u dwoch probowalem podlaczyc wlasnie na BOSChu ale nie mieli sterownika i nic nie zrobili. Pod silnik podlaczyli sie elegancko a na poduszki nie dali rady. Wiec pojechalem do trzeciego i ten mial inny komputer wlasnie i specjalna wtyczke to Mitsubishi i podlaczyl sie sprwadzil spytalem czy da rady naprawic sprobowal nie dalo sie ani usunac ani naprawic. I powiedzial jakie bledy zapisal na kartce i mowi 50 zl a poduszki trzeba naprawic jesli chcesz przyjedz a napewno zrobimy... i tyle rozmowy... dziwak jakis. poprzednicy jak nie zrobili to nie wzieli ani zlotowki...

Trzeba było nie dać po prostu. Usługa nie została wykonana więc nie widzę podstaw do zapłaty. Albo niech teraz kombinuje i znajdzie kogoś kto to zrobi za niego albo niech oddaje kasę :D pojedź "z kolegą co boks trenuje" ;) (źródło: http://www.joemonster.org...ywany_motocykl_ ) warto posłuchać ;)
Koniec OT

m6riano - 30-01-2012, 07:36

19sebo20, albo czeka cie wizyta na Zlocie w Wawrzkowiźnie w sierpniu i podpięcie u chłopaków(u mnie dopiero za drugim razem udało sie usunąć błąd poduch,ale ABSu już nie...;-)
19sebo20 - 30-01-2012, 17:44

Ooo to nawet i niedaleko kupilem auto :P a na zlocie planuje a napewno chcialbym przybyc zadebiutować w tego typu zjezdzie:)
KONIEC OT

Co do tematu jade patrzec te poduchy i czujnik.

Matik608 - 09-02-2012, 10:08

Podepnę się pod temat bo mam podobny problem, wczoraj wyszedłem z pracy przekręcam kluczyk a kontrolka SRS nie wiedząc dlaczego nie zgasła :evil: dziś sprawdziłem wszystkie kostki wykręciłem poduszkę kierowcy taśma wygląda na cała i nie mam dalszych pomysłów co z tym zrobić :(
19sebo20, jak sobie z tym poradziłeś?

19sebo20 - 12-02-2012, 12:44

W tym problem ze se nie poradzilem, w moim miescie zaden elektromechanik nie moze usunać błędów tych a co lepsze tylko jednemu dało sie podłaczyć pod poduchy kompem. U reszty sterowniki nie pasowały. A ten co sie podłaczył powiedział jakie błedy ale usunąc nie dał rady. Powiedział ze to wiecej roboty zeby przyprowadzic mu samochod na dzien-dwa to naprawi. Ale 50 zl zgarnał za kompa :) a nie usunał błedu. a 3 innych nic nie wziel i i nic nie zrobili. czekam na urlop i najbliżej mam do Białegostoku wiec tam sie udam z tym problem. Daj znac co było u Ciebie jestem ciekaw.

ps. Jak elektrych bedzie mial kompa Bosch to nawet nie podłaczaj bo bosch nie ma sterowników do poduch w Misku :roll: (u mnie u trzech tak bylo)

m6riano - 12-02-2012, 15:59

19sebo20 napisał/a:
W tym problem ze se nie poradzilem

Jak nie dasz rady do Zlotu to zapraszam..ja tez miałem wywalony błąd poduch..i u serwisantów z Mitsu dopiero za drugim razem udało sie usunąć błąd...więc jak widać nie jest to takie proste dla ludzi którzy robią codziennie po kilka razy..powiedzieli że 1 raz im sie coś takiego trafiło( błędu nie było a kontrolka świeciła)

19sebo20 - 15-02-2012, 19:06

Ile kosztowało Cie to ??
m6riano - 15-02-2012, 22:20

yyy...ze 30 cm taśmy ledowej..?;-)
win_p - 25-02-2012, 18:28

żeby zaświeciła się kontrolka srs i nie zgasła wystarczy podczas przekręconego zapłonu raz rozłączyć byle jaką kostkę od poduszek. Nawet jak potem się ją podłączy to w galu kontrolka i tak nie zgaśnie, skasowanie takiego błędu kosztuje 50zł i do póki znów się nie zrobi tego samego "wykroczenia " wszystko będzie ok. Skoro świeci to najlepiej poprawić wszystkie kostki, psiknąć jakimś kontaktem w sprayu (jeśli wiemy gdzie jest błąd to właśnie te kostki) skasować błędy i powinna być gitara. nie zawsze zapalona kontrolka oznacza niedziałające podchy, wiem to z autopsji podczas prania auta rozpiąłem siedzenia aby je wyjąć i przekręciłem zapłon aby podnieść szyby błąd się pojawił i nie gasł po złozeniu wszystkiego podjechałem na kompa zapłaciłem 50 zł za 3 minuty roboty i wszystko gra do dziś.
19sebo20 - 04-03-2012, 09:21

Sprzątając samochod wczoraj zobaczyłem ze pod siedzeniem mam rozłaczoną czerwona wtyczke.... CZy to jest od poduszek ?? Ciekawi mnie teraz jak elektryk sprawdzając mówił ze wtyczki wszystkie sa ok. :/ kolejny pewnie ,,mechanik" ktory myslal ze zedrze kase :/