[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Zamienniki części.
mkm - 14-08-2012, 14:27
RYBOSTWOR napisał/a: |
Mam pytanie: Na jakich przesłankach (bo chyba nie pomiarach) twierdzisz, że filtron i inne noname mają "pełny przepływ tylko przez pierwsze kilometry"? |
"Badań doświadczalnych" - ale doktoratu na ich podstawie bym nie napisał.
Może to zabrzmi głupio, ale niektórzy (wśród nich i ja) przy wymianie filtra rozcinają stare filtry, a olej spuszczany dokładnie sprawdzają.
Różnice we wnętrzu są na pierwszy rzut oka.
Od zastosowanych materiałów filtrujących, ich ilości, poprzez różne wielkości otworów i ich rozmieszczenie i pewnie jeszcze wielu innych, których nie potrafię dostrzec.
Ja zawsze zakładałem "dobre" filtry tyle tylko, że był okres, że do moich staruszków skończył się wybór i dałem namówić się na Ashikę.
Olej "zesmażył" mi się po 500km i gdy sprawdziliśmy wszystkie potencjalne powody tego zjawiska, zwrócono mi uwagę, że może to być kwestia zapychającego się filtra.
Podobną sytuację zaobserwowałem na Filtronie (na który sporo właścicieli nie tylko naszej marki narzeka), a który też założyłem na zasadzie "na bezrybiu i rak ryba".
Filtron dodatkowo podczas tych siarczystych mrozów tej zimy rozszczelnił się i przy odpalaniu lał olejem przy gwincie, więc mam uraz do tej marki.
Na Fram-ie lub obecnie 3-ech wymianach na Knecht-cie zjawisko zniknęło.
Tak czy owak na każdym filtrze auto jedzie, ale (przynajmniej ja) staram się, żeby miał optymalne warunki pracy i na filtrach nie oszczędzam, bo "doświadczenia" wskazują, że mają bardzo duży wpływ na kondycję silnika.
RYBOSTWOR napisał/a: | Rozmawiałem ze specjalistą naprawiającym turbosprężarki i on twierdzi, że dla turbo, przejeżdżanie takich dystansów (20kkm-30kkm) to "morderstwo". Proponuje aby wymianę oleju i filtra dla samochodu z turbo robić nie rzadziej niż 7,5kkm do max 10kkm |
Zdania są podzielone.
Ja teraz wymieniam średnio po 7tyś.
Do częstych wymian przekonało mnie małe porównanie.
Moja głowica jeszcze po "zwykłych" wymianach:
Głowica kolegi w tym samym modelu silnika przy "fanatycznych" wymianach.
Komentarz chyba niepotrzebny.
Przebiegi tych silników spore jak na roczniki z pierwszej połowy lat 90-tych przystało.
RYBOSTWOR napisał/a: | dla współczesnego silnika 160kkm?, no może 200-250kkm (i tak chyba więcej te silniki nie zrobią) |
W naszym kraju "licznikowo" więcej nie zrobią - to fakt.
W "niemczech" robią i to znacznie więcej.
RYBOSTWOR - 14-08-2012, 14:57
Ok, to jakiej marki filtr oleju polecasz, wymień jak możesz kilka w kolejności od najlepszej, do najgorszej. Myślę, że wielu forumowiczów chętnie skorzysta.
Ja obecnie w moich trzech autach mam filtrona i nic nie cieknie, ale na następną wymianę chętnie zmienię.
mkm - 14-08-2012, 19:57
Tak jak pisałem doktoratu z filtrów olejowych nie mam, ale mój prywatny ranking przedstawia się tak:
Numer jeden to oczywiście oryginalny z trzema diamentami, dwoma literkami i sześcioma cyferkami jest w cywilnym normalnie użytkowanym aucie najlepszy i tu nie ma co dyskutować.
Chcesz mieć spokój, a auto ma bezawaryjnie służyć przez lata – kupuj oryginały.
Chcesz eksperymentować, uważasz, że jeździsz inaczej niż producent zakładał - targasz ciężary na przyczepie, zdobywasz koła podbiegunowe lub afrykańskie pustynie, nie schodzisz z czerwonego pola nawet na wstecznym lub odwrotnie jeździsz na granicy zdławienia silnika lub przyziemnie przemawiają względy ekonomiczne to wybór masz ogromny.
Tu wyznacznikiem z reguły jest głównie jakość wykonania i materiału.
W pierwszej grupie znalazłyby się:
Denso
ACDelco
W następnej:
Fram, Fiaam, Purflux czyli SOGEFI Group
Bosch
Mann Filter
Mahle i marka Mahle Knecht
Tutaj byłaby mała przerwa i następne:
Jakoparts czyli produkt Herth+Buss
Delphi
Potem duża przerwa i
Filtron
Nipparts
A na szarym końcu (choc z “gwiazdką”) grupa „paczkowaczy” i marek robionych pod zamówienie czyli wszystkie
Japanparts czyli między innymi wspominana Ashika
Kager
JC
PC
Max
i inne “chińczyki” I “no-name-y”*
Przy no-name-ach „gwiazdka” oznacza, że czasem „pakowacz” ma partię dobrej firmy „X”, którą wypuszcza pod swoją marką.
Chyba tak bym to widział .
Radassss - 16-08-2012, 09:48
a gdzie Hengst, WIX, UFI (np Sofima), WF-Sędziszów, Fleetguard, Baldwin, Clean, Alco, Donaldson, i pewnie jeszcze kilka o ktorych zapomnialem a sa potentatami rynku swiatowego (mowa o tych pogrubionych) ja bym sie o takie zestawienie nie pokusil, z tego wzgledu, ze jesli dany model jest super extra hiper itd. nie oznacza ze model filtra do innego samochodu tez taki bedzie, molo tego producenci sie miedzy soba wymieniaja filtrami czyl np firma X produkuje dany model i sprzedaje go firmie Y, a firma Y robi inny i sprzedaje go firmie X i Z itd. zmienia sie tylko logo. Bylem na szkoleniu w Mannie to widzialem jak po linii produkcyjnej jada filtry z napisem Bosch... wiec nie wybiegal bym tak dalego w zestawieniu bo nie sadze zeby bylo ono w 100% trafne
A i wg mmnie zeby porownac filtry nalezalo by wziac nowe samochody zalac tym samym olejem, wkrecic filtr danej firmy do jednego i innej do drugiego zrobic jakis przebieg (najlepiej w tych samych warunkach, czyli srodowisko i obciazenie silnika) i wtedy ocenic... biorac juz uzywane silniki porownanie nie bedzie chyba do konca sensowne poniewaz silniki maja rozny stopien zuzycia i zabrudzenia... i chyba nie trzeba byc naukowcem zeby to stwierdzic
mkm - 16-08-2012, 12:35
Radassss, dlatego napisałem, że to moje prywatne, zestawienie, a najrozsądniej jest montować oryginały.
Filtry firm, które wymieniłem miałem w ręku, a nie wygooglałem ich na potrzeby postu - dlategon te wymieniłem w zestawieniu, a innych nie.
Jeszcze jest mnóstwo firm nie wymienionych - choćby k&n lub mobil 1 - ale awet nie wiem czy do cywilnych Lancerów mają je w ofercie
Sędziszowa nie wymieniałem, bo mam do nich jeszcze większą awersję niż do Filtrona
Anonymous - 04-10-2012, 09:19
No i wysoka pozycja filtrów Bosh ale spox, każdy ma jakieś tam odczucia i przesłanki, ja osobiście używam albo ori albo Mahle(własnie teraz taki zastosowałem+ Edge FST 5w30) podobno właśnie Mahle -Knecht są bardzo dobre i chyba faktycznie działają jak trzeba, chociaż olej wymieniam średnio co 13 tys km:)
[ Dodano: 14-10-2012, 15:29 ]
wczoraj wymieniłem tez filtr powietrza, miałem jeszcze ori bo przebieg 45500km, i poleceno mi właśnie Herth+Buss, no i tu różnica w przyspieszeniu i spalaniu jest diametralna, nie spodziewałem się , że wymiana filtra powietrza da aż takie pozytywne efekty, superr!
|
|
|