[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Amerykaniec a sprawa polska
dobromir - 03-03-2012, 20:47
Odkrecilem ten pokiereszowany błotnik i przymierzyłem europejski moim zdaniem nie pasuje a maska sprawia wrażenie troszeczke węższej ale zobaczymy co powie blacharz. Moze po uderzeniu tak mu się porobilo.
Mam jeszcze trzy pytania
1) na przedniej belce po srodku na łączniku miedzy wzmocnieniami (chodzi o blache miedzy górnym pasem z zamkiem klapy a belką zderzaka) obok klaksonu dyndają mi dwa kabelki po jakimś czujniku. czy ktoś orientuje sie po jakim? Wydaje mi się ze nie jest to czujnik temperatury bo nie pasują koncówki. Czujniki uderzeniowe 2 znalazłem po prawej i lewej stronie pasa z zamkiem klapy. A może na przodzie są 3 czujniki uderzeniowe?
2) Może trywialne ale jak się wyjmuje siedzisko tylnej kanapy?
3) Czy ktoś dawał pasy do regeneracji (wymiana naboju i elektroniki - firmy reklamujace się na allegro) i jakie ma wrażenia? Nie blokują się? Wyglada to profesjonalnie i bezpiecznie?
[ Dodano: 09-03-2012, 19:53 ]
Niestety różnice jednak są:
Tu jest belka do amerykańca która MNIEJ WIECEJ przypomita taką jak moja:
http://allegro.pl/mitsubi...2171390387.html
a tu typowy europejczyk:
http://allegro.pl/lancer-...2112805674.html
prosto - 03-04-2012, 00:31
Czy ktos z posiadających lancera sprowadzonego ze stanow, mial problemy z przejscciem przeglądu ? pierwszy problem to brak numeru VIN nabitego na stałe na karoserii (pod siedzeniem pasazera tylko czesc VINu) a ten widoczny w okienku w przedniej szybie podobno nie wystarczający (chociaz na innej stacji diagnostycznej juz nie widzieli w tym problemu) no i jak wygląda sprawa z brakiem wstecznego światła przeciwmgielnego ? u nas to obowiązek, w stanach nie, a więc moj lancer nie posiada, ktos mial podobny problem , domontowywał te swiatlo itp ?
Janek_W - 03-04-2012, 10:59
prosto, VINu mi się diagnosta nie czepiał. Bez tylnego światła przeciwmgłowego to nigdzie przeglądu legalnie nie przejdziesz.
Ja kupiłem samochód z już przerobionymi światłami, w klapie mam wyjęte żarówki od świateł postojowych a zamiast lewej wsadzoną żarówkę od przeciwmgłowych. Nie zbyt podoba mi się to rozwiązanie, ale przeglądy przechodzi.
A to że przednie reflektory są symetrycznie a nie asymetryczne Ci się nie czepiali?
prosto - 03-04-2012, 12:04
janwno napisał/a: |
A to że przednie reflektory są symetrycznie a nie asymetryczne Ci się nie czepiali? |
nie tego się nie czepiali ani nic nie wspominali, a tak szczerze to nawet nie wiem o co z tym chodzi ? no to czekam na jakies pomysly moze ktos ciekawiej rozwiązal ten problem z tylnym przeciwmgielnym
jak jest rozwiązana sprawa tego tylnego przeciwmgielnego w wersji europejskiej (sedan) ??
swoją drogą co za glupota z tym obowiązkowym przeciwmgielnym...w poprzednim samochodzie mialem i chyba ani razu w ciągu 5 lat nie uzylem ;/
fargo - 03-04-2012, 12:44
W wersjach europejskich masz przeciwmgielne zamiast jednego białego cofania, bo u nas są 2.
Ja mam dodatkową żarówkę w postojowym z tyłu i włącznik na desce
jaca71 - 03-04-2012, 13:16
fargo napisał/a: | Ja mam dodatkową żarówkę w postojowym z tyłu i włącznik na desce |
Nie jest to legalne bo przeciwmgielne musi być 15cm od światła STOP liczone od środka do środka. Pozycyjne wewnętrzne nie spełnia tego wymogu - dlatego najlepiej montować zamiast jednego wstecznego - ale trzeba zamontować czerwoną żarówkę lub czerwone diody (dużo żeby jedność była odpowiednia). Dodatkowo włącznik musi mieć sygnalizacje załaczenia pomarańczowym światełkiem - nie musi ono to światełko być w desce wśród zegarów- może być zamiast zaślepek od nieistniejących regulacji poziomu świateł lub ESP
Tyle jeśli chodzi o światło przeciwmgielne.
Co do przeglądu. Pierwszy czy też zerowy po sprowadzeniu musiałem zrobić w Okręgowej Stacji - oni zajmują się właśnie dopuszczeniem do ruchu - wystarczy VIN na podszybiu.
Drugi przegląd robiłem w zwykłej stacji - gość najpierw twierdził że musi być drugi na karoserii ale na moje stwierdzenie że w Okręgowej nie wymagali zadzwonił do takiej i podbił przegląd bo go uświadomili.
capelush - 03-04-2012, 14:06
tylne swiatlo mozna przerobic bez problemu- 2 mitsu (gts i evo ) mialem tak przerobione.
wymieniasz wewnetrzna lewa czesc swiatla na euro i ciagniesz doslownie kable do wajchy z przecimglowymi.
uzytkownik TOKYO wie jak dokladnie to zrobic -ale jest to pare chwil- i wszystko dziala jak nalezy.
masz prawdziwe przeciwmgielne z tylu z normalnym wlaczeniem.
jaca71 - 03-04-2012, 18:43
capelush napisał/a: | wymieniasz wewnetrzna lewa czesc swiatla na euro i ciagniesz doslownie kable do wajchy z przecimglowymi. |
Wszystko pięknie tylko... Lancer DE i lancer ES nie ma pokrętek od przeciwmgłowych na wajsze od migaczy
Dlatego ja mam pstryczek na desce po lewej od kierownicy...
prosto - 03-04-2012, 19:50
ehh to juz bardziej niz te przeciwmgielne przydają mi sie te dwa swiatla wsteczne bo fajnie jasno jak sie cofa, szczegolnie przy braku czujnikow cofania, a przeciwmgielnego i tak uzywac pewnie nie bede...mysle jeszcze nad opcją pociągnąc kabelek, a pod zderzakiem powiesic przeciwmgielne, oczywiscie tylko na czas przeglądu, bo niezla wiocha by to byla
jaca71 - 03-04-2012, 19:56
Ja mam normalnie białe do cofania i wianuszek czerwonych ledów wokoło białej żarówki. I w jednym kloszu mam cofania i przeciwmgłowe - przechodzi na przeglądzie.
Janek_W - 03-04-2012, 22:16
Ja ma tak połączone, tylne przeciwmgłowe do wajchy razem z przednim i zastanawiam się czy to jest aby 100% zgodne z polskimi przepisami? Nie powinno być możliwości oddzielnego włączania samych świateł przednich?
jaca71, a Ty jak sprowadziłeś samochód to wymieniałeś przednie reflektory/reflektor na asymetryczne? Czy nie ma takiej potrzeby?
jaca71 - 03-04-2012, 22:26
Ja robiłem całość - czyli przerabianie świateł przód i tył, wyszło coś koło 1200zł, bo na przód wsadziłem soczewki helli z homologacją europejską.
Ale mam zamiar na wiosnę/wczesne lato wymienić całe przednie lampy na europejskie. Jak ja przerabiałem Lancera w 2009 roku to na allegro nie było nic poniżej 1600 sztuka i w ASO 2400 netto. Teraz za 250-300zł są zamienniki i za 350-500 oryginały z rozbitków albo z wędki.
Nie jestem za bardzo zadowolony z soczewek. Jak są czyste lampy to soczewki świecą ekstra, ale jak są zachlapane to mocno tracą jasność. Chyba zbyt duże rozproszenie.
Pewnie masz ES sport czy jakoś tak
Powinno być rozdzielone, najpierw przód potem przód i tył. I dodatkowo muszą mieć kontrolkę zadziałania.
suchysusz - 03-04-2012, 23:35
jaca71 napisał/a: | Ja robiłem całość - czyli przerabianie świateł przód i tył, wyszło coś koło 1200zł, bo na przód wsadziłem soczewki helli z homologacją europejską. |
Dałeś gdzieś do przerobienia? Masz może zdjecie takiej lampy jak to wygląda? Ile płaciłeś za soczewki?
jaca71 - 03-04-2012, 23:44
Zdjęcia postaram się zrobić, kosztowały chyba coś koło 400zł za sztukę. Dałem do przerobienia.
Jak już pisałem - teraz bym się w to nie bawił tylko szukał na allegro całych lamp, najchętniej oryginałów albo w ostateczności zamienników. Miałem kiedyś w Oplu zamiennik i na przeglądzie kazałem specjalnie sprawdzić jak świecą i było ok. Tak, że bym się nie bał zamienników.
suchysusz - 04-04-2012, 00:04
soczewka to soczewka 400 z przerobieniem tak?
|
|
|