To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Jaka uszczelka pod pokrywę zaworów ?

Sedinix - 23-04-2012, 20:54
Temat postu: 0_o
300 zł za 2 uszczelki ? do tego brać te uszczelki na świece ? jeszcze coś dochodzi po drodze ? : (
polaff - 23-04-2012, 20:59

czekoladka_1981 napisał/a:
tak jak Derpin sugerował , że można nałożyć pastę uszczelniającą

ja nawet kolektor na DIRCO montowałem - tym bardziej, że ten ułom, który mierzył mi ciśnienie sprężania przekręcił gwint na jednej ze śrub mocujących kolektor...

mar111cin - 23-04-2012, 21:34

Dzisiaj sam znalazł mi się wyciek. Problem w tym że do pracy się spóźniłem, a auto wróciło do garażu na lince...

Spryskałem środkiem do mycia silnika pare miejsc, rano odpaliłem, po drodze do pracy silnik stracił ciąg. zatrzymałem się i silnik jeszcze chodził. Przy próbie dodania gazu zgasł i już więcej nie odpalił...
Maska w górę i widzę że na tylnym banku jest olej naokoło fajki od świecy. Tak że podejrzewam że świece stoją całe w oleju. Pewnie właśnie te uszczelki świec puściły i stąd ten cały numer. Już dzień wcześniej myjąc silnik podejrzewałem to miejsce, ponieważ pokrywa zaworów była właśnie od góry zalana olejem.

No nic, teraz czeka mnie rozkręcanie i czyszczenie wszystkiego co się tylko da.

pyt1. Serio na jedną stronę silnika trzeba zamawiać dwa komplety uszczelek?
pyt2. Dlaczego nie zamawiać Ajuasy? tylko takie komplety widzę dostępne na stronie IC, ewentualnie jeszcze jest Reinz, chociaż widzę problem z dostepnością.
Natomiast elring ma samą uszczelkę pod pokrywę, bez uszczelek na świece, których potrzebuję.

m6riano - 23-04-2012, 21:49

mar111cin napisał/a:
pyt1. Serio na jedną stronę silnika trzeba zamawiać dwa komplety uszczelek?

masz "fałke" czyli na jeden bank jedna uszczelka to chyba zrozumiałe...
mar111cin napisał/a:
pyt2. Dlaczego nie zamawiać Ajuasy?

ja akurat do r4 zamawiałem...niby pasuje..ale tylko po numerze...otwory nie spasowują...
mar111cin napisał/a:
Natomiast elring ma samą uszczelkę pod pokrywę, bez uszczelek na świece, których potrzebuję.

Zadzwoń do Malika powinien mieć cały kpl.

Hugo - 23-04-2012, 22:54

mar111cin napisał/a:
No nic, teraz czeka mnie rozkręcanie i czyszczenie wszystkiego co się tylko da.
Do wymiany ponadto kable WN i świece.
mar111cin - 23-04-2012, 23:06

Są dobrze zakonserwowane w oleju ;)
Anonymous - 24-04-2012, 01:25

czekoladka_1981, cóż za pamięć :) ;)

polecam uszczelki elring i lekkie liźnięcie ich pastą dirco, do tego domówienie uszczelniaczy gniazd świec od Japaneze, jak wymieniać to komplet robota po łepkach na dłuższą metę jest nie opłacalna, i oczywiście najważniejsze uważać żeby nie przekręcić bo wtedy bankowo będzie ciekło.

Galancior94 - 26-04-2012, 16:47

A jakie objawy posiada auto, jeżeli trzeba wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów ?
polaff - 26-04-2012, 17:04

Galancior94 napisał/a:
A jakie objawy posiada auto, jeżeli trzeba wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów ?

wycieki (?)

Galancior94 - 26-04-2012, 21:55

A no tak :oops: U mnie póki co nie ma jeszcze tych objawów. Dzięki.
polaff - 26-04-2012, 21:58

Galancior94 napisał/a:
U mnie póki co nie ma jeszcze tych objawów.

no... to wyjaśnia czemu nie wiedziałeś kiedy się ja wymienia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mar111cin - 26-04-2012, 22:12

dzisiaj skończyłem wymianę uszczelki pod pokrywą, ogólnie paskudna robota.. uszczelka elringa 34zł, a do tego jakieś 5-6h roboty. W warsztacie skroili by jak za zboże..
Ładnie zacieknięte okolice pokrywy zaworów, do tego cała pokrywa kolektora wydechowego w oleju i pare innych rzeczy. Mam nadzieję że będzie spokój na dłuuugi czas.

Stara uszczelka była twarda jak skała, kruszyła się w rękach. Do tego ciężko dziadostwo wyjąć z rowka.

seba.mak1 - 27-04-2012, 13:42

mar111cin napisał/a:
Ładnie zacieknięte okolice pokrywy zaworów, do tego cała pokrywa kolektora wydechowego w oleju i pare innych rzeczy. Mam nadzieję że będzie spokój na dłuuugi czas.

A wymieniałeś uszczelkę kolektora wydechowego ??

mar111cin - 27-04-2012, 14:34

Nie, żeby odkręcić kolektor, to całkowicie musiałbym być magikiem. ;)
Maciek - 27-04-2012, 14:44

mar111cin napisał/a:
Mam nadzieję że będzie spokój na dłuuugi czas.

Dałeś silikon?