Dom/garaż/ogród - halogeny w suficie podwieszanym
Tomek - 14-05-2012, 11:39
bastek napisał/a: | z szafki wystaje taki okapik, ok. 10-15 cm i w tym okapie halogenki. |
odpada - wygląd mocno dyskusyjny
w każdym razie u mnie takie coś nie ma prawa bytu
bastek napisał/a: | co do światła - zanim kupisz kilakdziesiąt ledów (po 20 zł/szt), to kup 2-3 i spróbuj w domu. ja tak zrobiłem. |
chciałbym tak zrobić
tylko, że instalacje muszę pociągnąć już teraz, i muszę już teraz wiedzieć czy chcę 12 czy 230 V
choć w tej chwili wpadł mi pomysł, żeby zrobić instalacje na 230 V, ale pociągnąć sobie kable tak, coby dało się je wyciągnąć, podpiąć trafo i je tam włożyć, trafo powinno przejść przez otwór na oprawę żarówki, nie??
bywają takie wąskie transformatory, to może przejdzie
wypowie się ktoś na temat LED/halogen w łazience ??
Marcino - 14-05-2012, 12:33
Ja mam halogenki w łazience na 12V, żarówki halogenowe chyba 25W albo 35W. Trafo elektroniczne spokojnie przechodzi przez otwór na oprawke, bo dokłądałem pozniej. Wszystko pospinałem na złączki WAGO. Dałem 12V jako bezpieczne, bo jedną oprawkę mam kroploszczelną nas samym prysznicem ale cała mała łazienka potrafi zaparować nieźle.
W drigiej nie mam jeszcze oczek, ale mam wyciete otwory i zostawione kable, szeregowo pociagniete w jedno miejsce gdzie tez chyba dam transformator. Narazie wisi tam żarówka.
Hubeeert - 14-05-2012, 12:39
Moja kuchnia i oświetlenie w niej - żarówka na suficie zostanie wkrótce zastąpiona lampą na dwa halogeny.
krzychu - 14-05-2012, 12:44
Hubeeert - te wnęki pod regałami to dlatego, że masz długą stopę (był kiedyś taki żart) czy ma jakiś inny sens?
A to 2 urządzenia to piekarnik i mikrofala czy coś innego?
Tomek - 14-05-2012, 12:51
Hubeeert, fajna kuchnia, tylko, że wielkości 4 moich
ta rura od okapu maści cały efekt, dlatego też ja u siebie jednak opuszczę ten sufit lekko
krzychu napisał/a: | te wnęki pod regałami to dlatego, że masz długą stopę (był kiedyś taki żart) czy ma jakiś inny sens? |
niektórzy twierdzą, że to w celu łatwiejszego zachowania czystości pod meblami
ja jestem innego zdania i zabudowuje do podłogi + sylikon
Hubeeert, to oświetlenie co masz może być też pod żarówki innego typu?? w sensie LED/halogen?
Hubeeert - 14-05-2012, 12:56
krzychu napisał/a: | Hubeeert - te wnęki pod regałami to dlatego, że masz długą stopę (był kiedyś taki żart) czy ma jakiś inny sens? | Nie podobają mi się cokoły to raz. A dwa, że nóżki mają 21 cm wysokości bo ze zrozumiałych względów maksymalnie podniosłem blat roboczy (95cm) i w IKEI nie mają takich cokołów. krzychu napisał/a: | A to 2 urządzenia to piekarnik i mikrofala czy coś innego? | Dół piekarnik, góra mikrofala.
tomek84 napisał/a: | ta rura od okapu maści cały efekt, dlatego też ja u siebie jednak opuszczę ten sufit lekko | Mi się podoba - nie chciałem szafek podwieszanych i stąd rura na wierzchu - efekt zamierzony, wnętrze dość minimalistyczne jak widać.
tomek84 napisał/a: | niektórzy twierdzą, że to w celu łatwiejszego zachowania czystości pod meblami | To też, ale tak mi się podoba po prostu.
tomek84 napisał/a: | Hubeeert, to oświetlenie co masz może być też pod żarówki innego typu?? w sensie LED/halogen? | Tak. Są halogeny Pullman'a z Castoramy z własną doróbką w narożniku, żeby zakręcały pod kątem prostym nad blatem.
elektryk - 14-05-2012, 12:58
Miroslaw1305 napisał/a: | elekyryk - kup ledy w ciepłym kolorze i będzie dobrze. żarówki led kup w sklepie z oświetleniem,nie w sieciach dużych sklepów. | Ale mnie ten kolor nie przeszkadza, jedzenie ma kolor ok. No może w kuchni jest odrobinę ciemniej, tzn np pod szafkami nad zlewem, ale to chyba kwestia małej kierunkowości LED w porównaniu ze zwykłym halogenem.
Miroslaw1305 napisał/a: | Żarówka halogen -40 wat ,żarówka led 3 wat to chyba 13 żarówek ledowych pobiera tyle prądu co jedna halogenowa .Halogeny ,jeśli jest kilka żarówek daje lepsze oświetlenie niż ledowe,ale jest dużżżżżżo droższe.Ja mam zamontowane i jedne i drugie.Jak potrzeba bardzo dobrego oświetlenia to włączam halogeny ,jak nie to ledy . | A to jest oczywista oczywistość, mam takie samo wrażenie.
PS Słyszeliście że od 2013 mają być uwolnione ceny energii i spodziewany wzrost cen jest o ok 40%?
krzychu - 14-05-2012, 12:59
Hubeeert napisał/a: | Nie podobają mi się cokoły |
To znaczy te listwy/elementy między półką, a podłogą?
Hubeeert - 14-05-2012, 13:02
Między szafką a podłogą - tak, dokładnie te elementy.
Tomek - 14-05-2012, 13:04
elektryk napisał/a: |
PS Słyszeliście że od 2013 mają być uwolnione ceny energii i spodziewany wzrost cen jest o ok 40%? |
słuchałeś dzisiaj w radiu (chyba RMF) ??
a nie dosłyszałeś, że chodziło o USA ??
no, chyba, że słuchałeś czegoś innego niż ja
krzychu napisał/a: |
To znaczy te listwy/elementy między półką, a podłogą? |
mi za to np. podobają się "cokoły" jak to nazwał Hubeeert, tym bardziej, że w jednym z nich mam podejście pod odkurzacz centr., więc musi być
ale wiadomo - co kto lubi
elektryk - 14-05-2012, 14:47
tomek84 napisał/a: | elektryk napisał/a: |
PS Słyszeliście że od 2013 mają być uwolnione ceny energii i spodziewany wzrost cen jest o ok 40%? | słuchałeś dzisiaj w radiu (chyba RMF) ??
a nie dosłyszałeś, że chodziło o USA ??
no, chyba, że słuchałeś czegoś innego niż ja |
Ja mam wątpliwości że jednak chodzi o Polskę.
Uwolnienie cen gazu:
http://www.forbes.pl/arty...13-roku,26949,1
Uwolnienie cen prądu:
http://biznes.gazetaprawn...nki_w_gore.html
Nie chciałbym kontynuować tego wątku, to tylko taka aluzja do tematu, że przy nowych aranżacjach warto pomyśleć o oszczędzaniu prądu.
cns80 - 14-05-2012, 14:49
Przy ledach radzę się zastanowić czy wasz wzrok to zniesie na dłuższą metę. Znam takiego jednego co handluje tym od czasów kiedy jeszcze nikt o tym w Polsce nie słyszał, ale jak go zapytałem czemu w domu nie ma ledów (oprócz tych w schodach) to mi powiedział że nie zamierza być ślepy Ludzie twierdzą że to bardzo szkodliwe oświetlenie, bo razi w oczy w bliskim kontakcie, a dalej nic nie widać, np. gdy mamy nad głową ledy i spojrzymy przed siebie to mamy wrażenie że jest bardzo widno, a nawet od góry lekko nas coś oślepia, ale gdy spojrzymy na własne stopy to już widoczność słaba. Podobno ledy nadają się tylko do oświetlania na krótką odległość (jakieś wnęki, szuflady, itp), a nie do świecenia od sufitu do podłogi.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale mnie też męczy oświetlenie ledowe niezależnie od barwy (teść właśnie dostał fioła na tym punkcie, ale ja się w tym nie odnajduję )
Tomek - 14-05-2012, 14:53
no to się fajnie zbiegło w czasie, bo właśnie dzisiaj słuchałem o USA
o jakichś manifestacjach tam mówili
[ Dodano: 14-05-2012, 14:54 ]
elektryk napisał/a: | Nie chciałbym kontynuować tego wątku |
dokładnie, EOT
elektryk - 14-05-2012, 15:16
cns80 napisał/a: | teść właśnie dostał fioła na tym punkcie, ale ja się w tym nie odnajduję | To samo moja żona, jak kupiłem kilka sztuk w markecie do pierwszych testów, to się zaczęła całkowita wymiana na LED. Ja chciałem dać w żyrandolu LED tam gdzie świeci na ściany czy podłogi, a tam gdzie są skierowane na blaty zostawić halogeny. Niestety spotkało to niczym nie uzasadniony opór.
Za to mam u siebie w gabinecie mix dwóch producentów LED i jest znośnie (oba typy białe ciepłe, ale jedne mają dodatkowy rozpraszacz, a drugie nieco inny odcień). Tzn ja i tak pracuje z reguły przy stole, więc używam lampkę na biurko, a żyrandol 6xGU10 służy jedynie to rozświetlania pomieszczenia tak żeby nie pozabijać się o meble, lub jak się szuka czegoś na półkach.
bastek - 17-05-2012, 15:34
cns80, to sie wypowiem, z racji zawodu
na oczy wpływa to, czy źródło światła jest ciągłe (żarówka, słońcce) czy mruga (TV kinekowpowy, świetlówka ta długa). to męczy oczy. najlepsze dla oka jest to, co jest naturalne
barwa - ciut fizyki/optyki - oko to układ kilku soczewek, o dość duzych mochach (całośc ma ok. 50-60 dioptrii), co daje efekt pryzmatu - czyli rozszcepienia światła białego na czerwone-zółte-zielone-niebieski-fioletowe.
w oku normowzrocznym (czyli taki, które nie ma wady wzroku, lub ma okular/soczewke kontaktową korygującą te wadę), na siatkówce skupia się barwa żółto-zielona. i w tych kolorach widzmy najlepiej (dlatego często kierowcy zwodowi zakłądją żółty okular, dlatego lampy ulicznę są żółte często). taka tez barwa czerwono-żółto-zielono przważa w świetle słonecznym (fioletowo-niebieski jest odfiltrowany przez atmosferę. roslinki też są zauważcie zielone - nie jest to przypadek)
światło niebieskie i fioletowe 9a szczególnie nadfiolet, już niewidzialna barwa) powoduja obumieranie/zmiany degeneracyjne w komórkach plamki i w efekcie paskudną chorobę, zwyrodnienie plamki zwiążane z wiekiem (AMD) - a co to, poczytajcie na sieci. paskudztwo, bo raz-nieodwracalne, dwa-z czasem parktycznie oślepiające człowieka
LEDy - świącą ciągle (chyba?), ale przeważa komponenta niebieska nad żółtą, dlatego nieprzyjemne jest to światło. a duża komponenta niebieskiego jest szkodliwa. aczkolwiek, ilość światła niebieskiego (ilośc fotonów o długości fali ponizej 500nm), pochodzącego od słońca jest niepspółniernie większa, od ilości pochodzącej z LEDów w domu (laptop, TV, oswietlenie)
mam juz kilku pacjentów, którym się czerwieniły oczy. po kilku m-cach szukania przyczyn, prób leków różnych,dopiero zmiana światłao zlikwidowała objawy. ale jest to kilka może kilkanascie osób, na wiele tys., które się przeze mnie "przewija" w ciagu roku.
------------------
zmieniając temat - a może byśmy tu wsadzili linki do ledów"przyjemnejszych" dla oka? które warto kupić?
jak na razie ja wypróbowałem 4 ledy, najtańsze z allegro (3) i jakiś led teraz przyszedł w bańce (nie widac tych diodek). nic do polecenia
|
|
|