Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wyposażenie kuchni, czym się kierować, na co zwracać uwagę.
krzychu - 06-06-2012, 20:59
kWh/rok. Na liczniku prądu masz kWh ~ 3,6MJ czyli tą jakąś pokrętną jednostkę pracy (jeśli się mylę to nie bijcie) i za nią płacisz.
Miroslaw1305 - 06-06-2012, 21:02
kw to kilowaty -jednostka mocy
Tomek - 06-06-2012, 21:14
nie polecam okapu samsunga - akurat mi się przypomniało, bo zaczyna wariować
zaraz po gwarancji zaczął świrować, oczywiście sterownik elektroniczny/dotykowy
sam się włącza i wyłącza po sekundzie
jaca71 - 06-06-2012, 21:48
krzychu napisał/a: | kWh/rok. |
Nie ma czegoś takiego. Rocznie zużywa 277kWh energii
krzychu - 06-06-2012, 21:56
jaca71 napisał/a: | Nie ma czegoś takiego. Rocznie zużywa 277kWh energii |
Profesor... A Ty to jeździsz 100km/h czy może w ciągu godziny przejedziesz 100 km?
Zawsze możesz zamienić jednostki i to będzie 997MJ/rok. Swoją drogą to nie ja sobie to wymyśliłem tylko tak jest podane w danych technicznych pewnego sklepu (pewnie też w katalogu producenta).
jaca71 - 06-06-2012, 22:29
kW * godzina to energia. Jak to podzielisz przez rok to wyjdzie moc w jakiś kosmicznych jednostkach
m/s to prędkość, km/h to prędkość, ale kWh/rok to co to jest?
krzychu - 06-06-2012, 22:32
jaca71 napisał/a: | ale kWh/rok to co to jest? |
Ilość kWh na rok. Nie wiem, nie ja wymyśliłem taką daną techniczną charakteryzującą lodówki.
Tomek - 06-06-2012, 22:34
jaca71 napisał/a: | kW * godzina to energia. Jak to podzielisz przez rok to wyjdzie moc w jakiś kosmicznych jednostkach
m/s to prędkość, km/h to prędkość, ale kWh/rok to co to jest? |
To jest jednostka rocznego zluzycia energi el.
jaca71 - 06-06-2012, 22:37
tomek84 napisał/a: | To jest jednostka rocznego zluzycia energi el. |
Nieprawda
Tam nie powinno być znaku dzielenia. Bo lodówka zużywa niecała kilowatogodzinę na dobę. A skoro wynik jest w setkach kilowatogodzin to już rok jest uwzględniony i nie można tego wyniku dzielić przez rok
RalfPi - 06-06-2012, 22:43
jaca71 napisał/a: | tomek84 napisał/a: | To jest jednostka rocznego zluzycia energi el. |
Nieprawda
Tam nie powinno być znaku dzielenia. Bo lodówka zużywa niecała kilowatogodzinę na dobę. A skoro wynik jest w setkach kilowatogodzin to już rok jest uwzględniony i nie można tego wyniku dzielić przez rok |
Ok - poprostu Krzychu się bachnął - chciał wyrazić zużycie enrergi w kWh/rok tyle.. a że zabrakło h.. to wyszedł jakiś gniot kW/rok
I oczywiście Jacek jako elektryk ma rację, choć jak przeczytałem ostatnie zdanie to chyba nie do końca.. skoro Krzychu podał roczne zużycie - to mógł je wyrazić w jednostkach J/rok lub jak kto woli Wh/rok, lub po przeliczeniu kWh/rok.. i jak podzielił przez rok to też mógł tak napisać. Wszak podał zużycie w jakiś tam jednostakach na rok, i nie ważne czy w Wh czy kWh czy J..
jaca71 - 06-06-2012, 22:57
RalfPi napisał/a: | jaca71 napisał/a: | tomek84 napisał/a: | To jest jednostka rocznego zluzycia energi el. |
Nieprawda
Tam nie powinno być znaku dzielenia. Bo lodówka zużywa niecała kilowatogodzinę na dobę. A skoro wynik jest w setkach kilowatogodzin to już rok jest uwzględniony i nie można tego wyniku dzielić przez rok |
Ok - poprostu Krzychu się bachnął - chciał wyrazić zużycie enrergi w kWh/rok tyle.. a że zabrakło h.. to wyszedł jakiś gniot kW/rok
I oczywiście Jacek jako elektryk ma rację, choć jak przeczytałem ostatnie zdanie to chyba nie do końca.. skoro Krzychu podał roczne zużycie - to mógł je wyrazić w jednostkach J/rok lub jak kto woli Wh/rok, lub po przeliczeniu kWh/rok.. i jak podzielił przez rok to też mógł tak napisać. Wszak podał zużycie w jakiś tam jednostakach na rok, i nie ważne czy w Wh czy kWh czy J.. | Wygląda że taka notacja jest dopuszczalna kWh/rok bo przecież nikt się nie czepia L/100km
Edit: Specjalnie pisze notacja bo nie jest to jednostka żadnego układu
Hubeeert - 06-06-2012, 23:18
zrób jak ja - kup całość w IKEA i miej święty spokój.
JCH - 07-06-2012, 18:32
Cytat: | Wygląda że taka notacja jest dopuszczalna kWh/rok | Ale co Wy wszyscy kombinujecie
kW / rok i juz
jaca71 - 07-06-2012, 19:20
JCH napisał/a: | kW / rok i juz |
hehe, od tego się zaczęło - tak nie może być bo to moc na rok - czyli kicha
Zostańmy już przy kWh/rok
JCH - 07-06-2012, 20:52
No i jest ok
Tyle pobrala/zuzyla mocy.
A licznik pokaze w kWh bo nie wiemy czy chodzila nonstop czy tylko w piatki
|
|
|