To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4 1.6] Problem z prędkością.

bWFja28 - 30-07-2012, 21:44

No i nie zapomniałem udało mi się w miarę warunków na drodze zmierzyć prędkość auta nawigacją i już sam nie wiem. Nawigacja pokazywała mi bardzo podobną prędkość co licznik, może różnica 2 km/h. Ciężko wyczuć.
Choć dziś zauważyłem trochę poprawę. Na 4 biegu wcześniej dochodziło mi do 140 max, teraz bez problemu do 150 dochodzi.
Na 5 tylko do 160 bo albo droga się kończy albo coś. Tak jak Piotras88 sądzisz w dużej mierze mogą to być koła. Im większe koła tym <mysli> powinien szybciej jechać ale wolniej się zbierać? Dobrze już myślę. No ale koła to nie wszystko jeszcze właśnie zużycie silnika, inne czynniki.

bananek126p - 01-08-2012, 10:23

No generalnie ja mam laczki r15 195/50 i na niemieckich drogach bez problemu 180 nawigacja pokazuje :)
Piotras88 - 05-08-2012, 13:57

bWFja28 napisał/a:
No i nie zapomniałem udało mi się w miarę warunków na drodze zmierzyć prędkość auta nawigacją i już sam nie wiem. Nawigacja pokazywała mi bardzo podobną prędkość co licznik, może różnica 2 km/h. Ciężko wyczuć.
Choć dziś zauważyłem trochę poprawę. Na 4 biegu wcześniej dochodziło mi do 140 max, teraz bez problemu do 150 dochodzi.
Na 5 tylko do 160 bo albo droga się kończy albo coś. Tak jak Piotras88 sądzisz w dużej mierze mogą to być koła. Im większe koła tym <mysli> powinien szybciej jechać ale wolniej się zbierać? Dobrze już myślę. No ale koła to nie wszystko jeszcze właśnie zużycie silnika, inne czynniki.

Czyli jest wszystko w porządku. Liczniki w Lancerach bardzo zawyżają. Poprzez to, że zmieniłeś obwód koła, to pomiar rzeczywisty jest równy pomiarowi licznikowemu. A reszta to jest kwestia oporów jakie dają szerokie opony i duża masa nieresorowana (felgi) oraz ewentualnie średniej kondycji silnika.