To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Hu¶tawka ogrodowa 2x1

jaca71 - 16-07-2012, 19:40

Marcino napisał/a:
Nie wyobrazam soebie dzieci bez piaskownicy...:)

Dzieci okres piaskownicy maja za sob±, nawet stara piaskownicę muszelkę oddałem s±siadowi - tam czasami jeszcze pójd±, ale już je to nie kręci.

Siedzisko będzie z deski modrzewiowej tarasowej ;) Już pocięte, kanty sfazowane i zaimpregnowane. jutro malowanie i składanie konstrukcji... jak pogoda pozwoli ;)

Krzyzak - 16-07-2012, 23:19

Marcino napisał/a:
Darek a co dawała¶ pod t± lazurę?? Jaki¶ podkład, bezbarwny impregnat czy co¶?

nic - tylko malowanie lazur±
zawsze 2x (a czasem nawet 3, jak bardzo chłonne jest)

jaca71 - 19-07-2012, 10:26

Pany jakie macie wysoko¶ci waszych hu¶tawek?
Stemple miałem trochę ponad 3m, ł±czenie zrobiłem na wysoko¶ci stempla 2,7m, nogi rozstawiłem na około 2,4m. Dzięki temu ¶ruba ł±cz±ca wyszła na... ~2,4m. Belka no¶na trochę ponad 10cm wyżej. Jeszcze nie wieszałem hu¶tawek ale to co powstało wydaje mi się trochę kobylaste. Na dwuosobowa ławkę było by ok, ale jak na dwie pojedyncze hu¶tawki na sznurach chyba trochę za wysokie.
Może by tak uci±ć nogi po około 20cm? Wtedy rozstaw dalej będzie ponad 2m czyli stabilno¶ć zapewniona. Jak my¶licie? Pytam, bo jak mawiał mój ¶.p. dziadek "Łatwiej kijek obcienkowac niż go potem pogrubasić".

Krzyzak - 19-07-2012, 13:23

ok. 2.7 wła¶nie
niższe nie ma sensu - chyba, że będ± tam tylko dzieciaki do 10 roku życia...

bastek - 20-07-2012, 10:03

mam 2 konstrukcje jedna na 2,3 m, jedna na prawie 3m
ta na 3 m miała być siatka do wspinania, ale się nie podobało, i przeróbka lina do wspinaczki i hu¶tawka, a na niżeszej 2 hustawki

ta na 3 m "chodzi" bardzo cała konstrukcja
dzieciaki wol± t± na 2 m, ale może dlatego że s± tam 2 szt? i mog± razem?
jest jeszcze lina na drzewie na jaki¶ 5 m ale to do zabawy w tarzana

[ Dodano: 23-07-2012, 11:08 ]
po łikendzie na działce - nowa uwaga
cało¶c dokręcałem na wiosnę mocno po zimie (¶ruby to pręty 8mm takie po 1 m, pocięte na odcinki 20 i 25 cm), ale po 2 tyg. ostrego hu¶tania (2 dzieci z babci± siedzi cały czas) - praktycznie wszystkie nakrętki do dokręcenia ponownego (mimo zastosowania podkładek). od razu cało¶c przestała praktycznie "chodzić".
trzeba sprawdzać nie tylko na wiosnę....

jaca71 - 23-07-2012, 11:31

bastek, Ja dałem pręty 12mm ;) planuję jako kontry dać jeszcze ¶ruby kołpakowe ;) Wtedy się chyba nie poluzuje. Ale czekam jeszcze z tydzień żeby dokręcić jeszcze po okresie wysychania i pracowania drewna.
bastek - 23-07-2012, 11:57

to nie jest kwestia odkręcania. patrzyłem jak jest rdza. to bale wyschły i sie zmniejszyły...
a 8 mm wystarczy w zupełno¶ci. wietrło 8 mm tanie, pręty tańsze, łatwiej przeci±ć.

jaca71 - 23-07-2012, 12:08

Ja chciałem 10mm ale kolo w sklepie stwierdził że lepiej 12 ;) różnica była 30gr na metrze. pewnie bał się, że jak mi się połamie hu¶tawka przez "¶ruby" to go będę ¶cigał ;)