[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Dywaniki gumowe/welurowe
tyku - 24-07-2014, 11:12
mjsystem napisał/a: | Swoją drogą nie da się uniknąć śniegu w aucie, nawet wytrzepując buty. | Całkowicie się zgodzę, aczkolwiek da się zminimalizować skutki do minimum.
Ja mam dywaniki welurowe(oryginalne), na nie zawsze mam nałożony komplet dywaników gumowych (oryginalne używam na lato, ponieważ są sztywne, a na zimę zakładam gumowe firmy PETEX - super elastyczne nawet przy -30C). To nie wszystko, cały samochód zabezpieczyłem tym preparatem: Ceramic Pro Textile (Ceramic PRO Textile to powłoka ochronna do tapicerki materiałowej oparta na ceramicznych nanocząsteczkach. Dzięki swym unikalnym właściwościom zaimpregnowana tkanina jest całkowicie niewrażliwa na ciecz oraz znacznie mniej podatna na zabrudzenia. Ceramiczne zabezpieczenie tapicerki sprawia, że na zaimpregnowanej tapicerce woda nie wsiąka w materiał, ale utrzymuje się na jego powierzchni).
Oczywiście zimą jak wysiadam z samochodu po całej podróży miejskiej to wylewam wodę z dywaników gumowych i osuszam na szybkiego ściereczką z mikrofibry.
Panowie sypu, quas, gratulacje zakupu lancerków
JCH - 24-07-2014, 14:56
mjsystem, lobuzek, - jak to mówią "błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli"
W kolejnym już aucie mam welurowe dywaniki i za nic na świecie nie chciałbym tej wstrętnej gumy. I nie wyobrażam sobie by wylewać wodę z dywaników (gumowych).
Naprawdę zachęcam Was do zmiany - to jest inna jakość podróżowania
mjsystem - 24-07-2014, 15:05
JCH napisał/a: | mjsystem, lobuzek, - jak to mówią "błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli"
W kolejnym już aucie mam welurowe dywaniki i za nic na świecie nie chciałbym tej wstrętnej gumy |
Lepiej, niech wsiąka w welur. Czego oczy nie widzą, tego serce nie boli
Uwex - 25-07-2014, 08:21
prosty sposób na ten problem- 2 komplety welurowych - jeden jedzie , drugi schnie
krzychu - 25-07-2014, 08:24
JCH napisał/a: | I nie wyobrażam sobie by wylewać wodę z dywaników (gumowych). |
Nie wyobrażam sobie widoku brudnego śniegu z butów na dywaniku który się topi i wsiąka... Brrrryyy nie mógłby się skupić na jeździe.
Poza tym tanie dywaniki gumowe, a oryginalne dywaniki gumowe to też
JCH napisał/a: | to jest inna jakość podróżowania |
W ogóle nie widać zużycia, a jak się je wyczyści jakimś środkiem nabłyszczającym...
A co do wody w gumie to nigdy nie wylewałem. Jak się robi ze 15-20km to odparuje.
JCH - 25-07-2014, 10:10
Widzę, że jest to ciekawy (socjologicznie) temat, być może wart wydzielenia do Działu Ogólnego
Ciekawy bo:
- wydawać by się mogło, że dwa różne materiały (w tym przypadku dywaników) a ten sam sposób użytkowania, to tylko jeden z nich jest właściwy/lepszy/prawidłowy (niech sobie każdy wybierze)
- to nie tak jak z ketchupem i musztardą albo frytkami z majonezem lub bez lub też sedanem czy hatchback-iem
W przypadku dywaników, przy normalnym użytkowaniu samochodu właściwy (?) wybór powinien być tylko jeden (pomijam jakieś jeżdżenie samochodem po budowach i wsiadaniu w ubłoconych gumowcach).
No ciekawy temat, ciekawy.... I widzę, że każdy będzie bronił swojej opcji jak niepodległości
quas - 25-07-2014, 10:31
w obecnym wozidle mam gumowe, z targu.
spelniaja swoja role- nie mam syfu w samochodzie od uwalonych butow; niestety nie zawsze parkuje sie w idealnych warunkach.
czy welur jest lepszy? nie wiem. skoro gumowe mi odpowiadaly to tutaj zrobilem tak samo.
jak sie ubloci/usniezy za bardzo to szybko i latwo mozna wyczyscic.
welur jednak kojarzy mi sie ze schnieciem, a to proces niezbyt kompatybilny z ujemnymi temperaturami i wyzsza wilgotnoscia.
Arczi89 - 25-07-2014, 10:57
Ogólnie ja mam gumowe i widzę ile syfu z butów zostaje
Nie mam kostki pod domem czy betonu tylko piach. Wychodząc do auta już mam syf. Przejdę po trawie rano rosa zostaje
W zimę czasami całe zaspy śniegu leżą a po stopnieniu jest pół cm wody w korytkach
Raz już wylewałem wodę z podłogi auta i nie polecam nikomu
Mam RazewPlast już w drugim aucie i sprawdzają się
tyku - 25-07-2014, 11:11
Tak jak pisałem powyżej, stosuję 2 komplety na raz i od podłogi zimno nie ciągnie, lepsze wygłuszenie podłogi w samochodzie itp. itd.
JCH napisał/a: | Widzę, że jest to ciekawy (socjologicznie) temat, być może wart wydzielenia do Działu Ogólnego | Dobrze Jacek pisze , czym prędzej do Działu Ogólnego
Temat rzeka, choć o dywanikach mamy wątek w [07-XX]Lancer CYxA :
http://forum.mitsumaniaki...hlight=dywaniki
http://forum.mitsumaniaki...hlight=dywaniki
Można coś z tym zrobić Panie moderatorze Dziękuję w imieniu forumowiczów
JCH - 25-07-2014, 11:46
tyku napisał/a: | Można coś z tym zrobić Panie moderatorze | Tylko proszę nie zamiatać pod dywanik - nie ważne czy gumowy, czy welurowy
.swat. - 26-07-2014, 13:26
tyku napisał/a: | Tak jak pisałem powyżej, stosuję 2 komplety na raz i od podłogi zimno nie ciągnie, lepsze wygłuszenie podłogi w samochodzie itp. itd. | I to się wydaje być najbardziej słuszna koncepcją
lurek - 29-07-2014, 15:08
dorzucę od siebie dwa grosze
Ja mam dwa dywaniki, wiosna/lato - męki welurem dla wygody. Jesień/zima - praktyczna guma
lobuzek - 29-07-2014, 21:51
No i pogodziłeś towarzystwo
jaca87 - 07-08-2014, 23:16
lurek napisał/a: | dorzucę od siebie dwa grosze
Ja mam dwa dywaniki, wiosna/lato - męki welurem dla wygody. Jesień/zima - praktyczna guma |
U mnie tak samo dwa komplety jeden na sezon letni - welur a drugi zimowy - gumowy. To chyba najlepsze rozwiązanie
RalfPi - 08-08-2014, 12:27
no dobra.. dziś wyciągam welury z piwnicy
|
|
|