To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - podwójne gniazdo SAT

krzychu - 19-09-2012, 10:52

tomek84 napisał/a:
nie wiem o jakie drugie urządzenie chodzi

Od anteny naziemnej do telewizora. Ale w związku z tym:

tomek84 napisał/a:

mam 2 kable, oba zaczynając się w konwerterze, na poddaszu jest beczka i dalej do tego nieszczesnego gniazda podwójnego

To się nie przejmuj wspólna masą w tych 2 kablach tylko dokładnie tak zrób jak napisałeś wyżej. Problem by był jakbyś miał antenę naziemną tam wspólna masa trochę ryzykowna, a tak to luzik.

jaca71 - 24-09-2012, 21:48

krzychu napisał/a:
To się nie przejmuj wspólna masą w tych 2 kablach tylko dokładnie tak zrób jak napisałeś wyżej. Problem by był jakbyś miał antenę naziemną tam wspólna masa trochę ryzykowna, a tak to luzik.

Co by ryzykował? Przy piorunie w dom/antenę to ta masa jest najmniejszym problemem.

[ Dodano: 24-09-2012, 21:56 ]
tomek84,
Wiem że już za późno ale... cóż.
Takie gniazdka jak kupiłeś to jest kit. Służy tylko temu by na strychu/dachu założyć multiswitcha i zrobić łatwiejszą instalację SAT-RTV na jednym kablu. Gniazdko takie ma wbudowane filtry i rozdziela częstotliwości na SAT-TV-Radio. Straszne straty na tym dziadostwie - np. W Krakowie przez to nie działa trzeci multipleks. Najlepiej jeśli to możliwe kupować gniazdka z samymi złączami typu F bez "elektroniki" np. 2 ale w nie każdym systemie/producenta są dostępne.
Jak się uda to wyrwij ten filterek (metalową puszkę) i w otworach zamontuj dwie lub trzy "beczki" F-owe na zwykłej blasze masą się nie przejmuj a jak się jednak przejmujesz to daj na podkładkach izolujących. Powpinaj w nie kable i się ciesz oglądaniem satelity z jednego kabla i nagrywaniem z drugiego. ;)