Komputery, RTV, AGD, Komorki - Ekspres do kawy dla dwojga
RalfPi - 16-10-2012, 20:57
chyba czegoś nie kapuje.. mam zwykły (ręczny?) młynek do kawy - w domu to sobie normalnie mielę.. zalewam wrzątkiem i jest.. ok.
Ale ja widzę działanie ekspresu tak:
1) mielę młynkiem ręcznym kawę
2) wsypuję do ekspresu
3) wlewam wodę ew. mleko
4) naciskam "on" i czekam minutę
5) odbieram gotową kawę
źle to widzę??
Poradźcie laikowi co kupić i na co zwracać uwagę..
Nie zależy mi na jakimś szale - w sumie mój pierwszy ekspres...
PS Kto ogląda telewizję teraz.. to skapuje - takie historie.. to tylko u Nas
krzychu - 16-10-2012, 21:09
RalfPi napisał/a: |
3) wlewam wodę ew. mleko
|
Z tym mlekiem to przesadziłeś.
Dodaj też:
6) wyrzucam fusy i myję to coś w czym się ubija zmieloną kawę
RalfPi - 16-10-2012, 21:22
krzychu napisał/a: | RalfPi napisał/a: |
3) wlewam wodę ew. mleko
|
Z tym mlekiem to przesadziłeś.
Dodaj też:
6) wyrzucam fusy i myję to coś w czym się ubija zmieloną kawę |
hehe - chodziło mi o to, że ekspres robi na górze taką piankę z mleka - piszę w sumie o moim wyobrażeniu
JCH - 16-10-2012, 21:24
RalfPi napisał/a: | Ale ja widzę działanie ekspresu tak:
1) mielę młynkiem ręcznym kawę
2) wsypuję do ekspresu
3) wlewam wodę ew. mleko
4) naciskam "on" i czekam minutę
5) odbieram gotową kawę | +
Cytat: | 6) wyrzucam fusy i myję to coś w czym się ubija zmieloną kawę | Np. którykolwiek z tych, które masz w linku podanym w poprzednim moim poście spełni Twoje oczekiwania.
A smak kawy, jak napisał bastek zależał będzie od kawy, którą wsypiesz, wody i pewnie tego, jak będzie mielona kawa.
RalfPi napisał/a: | Poradźcie laikowi co kupić | Zrób listę marek które są w Twoim obrębie zainteresowania, idź do marketu, szukaj modelu w Twoim przedziale cenowym, który pasuje Ci do mebli, który Ci się podoba, który się wygodnie obsługuje, itd.
Nie ma co się doktoryzować
krzychu - 16-10-2012, 21:28
RalfPi napisał/a: |
hehe - chodziło mi o to, że ekspres robi na górze taką piankę z mleka - piszę w sumie o moim wyobrażeniu |
No w Twoim budrzecie to może mieć ewentualnie spieniacz. O ile się nie mylę to wlewasz mleko do kubka/szklaki/filiżanki, wsadzasz pod dyszę z parą i mleko się "piankuje" potem wsadzasz pod dyszę z kawą i robi się kawa z pianką. Żeby wlać mleko i żeby samo wszystko zrobiło w minutę to nie wiem czy 10 tys styknie... Ale tedy może nawet posłodzi od razu
RalfPi - 16-10-2012, 21:31
JCH napisał/a: | Zrób listę marek które są w Twoim obrębie zainteresowania, idź do marketu, szukaj modelu w Twoim przedziale cenowym, który pasuje Ci do mebli, który Ci się podoba, który się wygodnie obsługuje, itd.
Nie ma co się doktoryzować |
Jak się zaczęliście wypowiadać.. to sobie uświadomiłem, że warto iść do sklepu i sobie porozmawiać z mniej lub bardziej poinformowanym pracownikiem
Dzięki bardzo za podpowiedzi Wszystkim!
JCH - 16-10-2012, 21:45
RalfPi napisał/a: | warto iść do sklepu i sobie porozmawiać z mniej lub bardziej poinformowanym pracownikiem | Z tym ostrożnie bo sprzeda Ci to, na czym ma największą marżę
RalfPi - 16-10-2012, 21:49
JCH napisał/a: | RalfPi napisał/a: | warto iść do sklepu i sobie porozmawiać z mniej lub bardziej poinformowanym pracownikiem | Z tym ostrożnie bo sprzeda Ci to, na czym ma największą marżę |
hehe - porozmawiać, nie znaczy kupic Jak będę miał coś na oku, to się zgłoszę.
Pozdrowienia!
PS Naprawdę - stadion za kupę kasy.. a piłka się "ślizga" jak w 5 ligowym klubie "Ogórki Wygwizdowo"
bastek - 17-10-2012, 00:08
są ekspersy z automatem, i bez
bez-jak piszesz, i sam wyłączasz
z-nasypujesz, nacikasz guzik i sam się wyłączy
ta moja rowenta jest taka
rano mielenie kawy-guzik do ekpresu (niech się grzeje)-nasypuję, ubijam-podstawiam filiżankę-idę siusiu. jak wyjdę z ubikacji, espesso już jest (czyli mała czarna bez mleka)
ile czasu nie wiem, bo robię to na śpiąco
te droższe - jeszcze bardziej automatycznie. nawet mleko pobierze ilość zadaną. czyli rano nastawiam ile mleka, wody-guzik-siusiu-kawa gotowa
krzychu - 17-10-2012, 07:15
bastek napisał/a: | nawet mleko pobierze ilość zadaną. czyli rano nastawiam ile mleka, wody-guzik-siusiu-kawa gotowa |
No tylko z tym mlekiem jest problem przy ilości rzędu 2-6 kaw dziennie bo tym mlekiem trzeba się opiekować i uważać żeby nie zepsuło się czy to w kartonie czy w rurce (przepłukanie cieku mlecznego po każdym użyciu? może jakaś dezynfekcja automatyczna parą?)... Więc IMO bez sensu te z "mlekoautomatem" przy takiej ilości obciążenia dziennego.
RalfPi - 17-10-2012, 07:50
Aż taki smakosz przesadny nie jestem - ma dobrze dawać kawa po garze - mleko mogę dolać z butelki już po zrobieniu kawki
A może być i bez mleka - choć oczywiście najfajniej mieć możliwość zrobienia "pianki na dwa palce"
Hubeeert - 17-10-2012, 12:45
RalfPi polecam http://www.kupujemy.pl/ee...cena-sklep.html
Kawę kupuje mieloną Uzywam od marca, często i daje radę.
gzesiolek - 17-10-2012, 15:56
Wracajac do Jury...
U nas w biurze ma troche pracy a tak 30-50 kaw dziennie...
Kupiona 2007... 30tys kaw lekka reka zrobila...
i dziala...
Widac ze zuzyta... spieniacz mleka urwany... odkamieniac i czyscic trzeba ja 2x czesciej niz na pocztaku, ale nadal kawke dobra robi... i to nie jakis model za 5-10tys, ale jeden z prostszych z mlynkiem... wtedy w promocji kupilismy go za 2tys PLN...
o cos takiego:
http://www.ekspresyjura.c...a=opis&k=&id=23
RalfPi - 17-10-2012, 17:33
Dzięki - wiem, że stosunek jakości do ceny dla Jury jest z pewnością korzystny...
Natomiast prędzej zapodam Electroluxa niż Jura'e - w sumie to mój pierwszy ekspres, więc szału nie musi być
Hubeeert - 17-10-2012, 19:02
RalfPi ja swój dostałem więc ale z praktycznego punktu widzenia - obsługa wygodna, nie zajmuje dużo miejsca na blacie i łatwo się czyści. Oraz robi kawę która smakuje jak do tej pory wszystkim
Mała uwaga - zainwestuj w dzbanek z filtrem do wody.
|
|
|