To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Ekspres do kawy dla dwojga

RalfPi - 16-10-2012, 20:57

chyba czegoś nie kapuje.. mam zwykły (ręczny?) młynek do kawy - w domu to sobie normalnie mielę.. zalewam wrzątkiem i jest.. ok.

Ale ja widzę działanie ekspresu tak:
1) mielę młynkiem ręcznym kawę
2) wsypuję do ekspresu
3) wlewam wodę ew. mleko
4) naciskam "on" i czekam minutę
5) odbieram gotową kawę

źle to widzę??

Poradźcie laikowi co kupić :( i na co zwracać uwagę..
Nie zależy mi na jakimś szale - w sumie mój pierwszy ekspres...
PS Kto ogląda telewizję teraz.. to skapuje - takie historie.. to tylko u Nas :D

krzychu - 16-10-2012, 21:09

RalfPi napisał/a:

3) wlewam wodę ew. mleko

Z tym mlekiem to przesadziłeś.

Dodaj też:
6) wyrzucam fusy i myję to coś w czym się ubija zmieloną kawę

RalfPi - 16-10-2012, 21:22

krzychu napisał/a:
RalfPi napisał/a:

3) wlewam wodę ew. mleko

Z tym mlekiem to przesadziłeś.

Dodaj też:

hehe - chodziło mi o to, że ekspres robi na górze taką piankę z mleka - piszę w sumie o moim wyobrażeniu :)

JCH - 16-10-2012, 21:24

RalfPi napisał/a:
Ale ja widzę działanie ekspresu tak:
1) mielę młynkiem ręcznym kawę
2) wsypuję do ekspresu
3) wlewam wodę ew. mleko
4) naciskam "on" i czekam minutę
5) odbieram gotową kawę
+
Cytat:
Np. którykolwiek z tych, które masz w linku podanym w poprzednim moim poście spełni Twoje oczekiwania.
A smak kawy, jak napisał bastek zależał będzie od kawy, którą wsypiesz, wody i pewnie tego, jak będzie mielona kawa.

RalfPi napisał/a:
Poradźcie laikowi co kupić
Zrób listę marek które są w Twoim obrębie zainteresowania, idź do marketu, szukaj modelu w Twoim przedziale cenowym, który pasuje Ci do mebli, który Ci się podoba, który się wygodnie obsługuje, itd.
Nie ma co się doktoryzować ;)

krzychu - 16-10-2012, 21:28

RalfPi napisał/a:

hehe - chodziło mi o to, że ekspres robi na górze taką piankę z mleka - piszę w sumie o moim wyobrażeniu :)

No w Twoim budrzecie to może mieć ewentualnie spieniacz. O ile się nie mylę to wlewasz mleko do kubka/szklaki/filiżanki, wsadzasz pod dyszę z parą i mleko się "piankuje" potem wsadzasz pod dyszę z kawą i robi się kawa z pianką. Żeby wlać mleko i żeby samo wszystko zrobiło w minutę to nie wiem czy 10 tys styknie... Ale tedy może nawet posłodzi od razu :P

RalfPi - 16-10-2012, 21:31

JCH napisał/a:
Zrób listę marek które są w Twoim obrębie zainteresowania, idź do marketu, szukaj modelu w Twoim przedziale cenowym, który pasuje Ci do mebli, który Ci się podoba, który się wygodnie obsługuje, itd.
Nie ma co się doktoryzować

Jak się zaczęliście wypowiadać.. to sobie uświadomiłem, że warto iść do sklepu i sobie porozmawiać z mniej lub bardziej poinformowanym pracownikiem :)

Dzięki bardzo za podpowiedzi Wszystkim!

JCH - 16-10-2012, 21:45

RalfPi napisał/a:
warto iść do sklepu i sobie porozmawiać z mniej lub bardziej poinformowanym pracownikiem
Z tym ostrożnie bo sprzeda Ci to, na czym ma największą marżę ;)
RalfPi - 16-10-2012, 21:49

JCH napisał/a:
RalfPi napisał/a:
warto iść do sklepu i sobie porozmawiać z mniej lub bardziej poinformowanym pracownikiem
Z tym ostrożnie bo sprzeda Ci to, na czym ma największą marżę ;)

hehe - porozmawiać, nie znaczy kupic :P Jak będę miał coś na oku, to się zgłoszę.
Pozdrowienia!
PS Naprawdę - stadion za kupę kasy.. a piłka się "ślizga" jak w 5 ligowym klubie "Ogórki Wygwizdowo" :D

bastek - 17-10-2012, 00:08

są ekspersy z automatem, i bez
bez-jak piszesz, i sam wyłączasz
z-nasypujesz, nacikasz guzik i sam się wyłączy
ta moja rowenta jest taka

rano mielenie kawy-guzik do ekpresu (niech się grzeje)-nasypuję, ubijam-podstawiam filiżankę-idę siusiu. jak wyjdę z ubikacji, espesso już jest (czyli mała czarna bez mleka)
ile czasu nie wiem, bo robię to na śpiąco :)

te droższe - jeszcze bardziej automatycznie. nawet mleko pobierze ilość zadaną. czyli rano nastawiam ile mleka, wody-guzik-siusiu-kawa gotowa :)

krzychu - 17-10-2012, 07:15

bastek napisał/a:
nawet mleko pobierze ilość zadaną. czyli rano nastawiam ile mleka, wody-guzik-siusiu-kawa gotowa :)

No tylko z tym mlekiem jest problem przy ilości rzędu 2-6 kaw dziennie bo tym mlekiem trzeba się opiekować i uważać żeby nie zepsuło się czy to w kartonie czy w rurce (przepłukanie cieku mlecznego po każdym użyciu? może jakaś dezynfekcja automatyczna parą?)... Więc IMO bez sensu te z "mlekoautomatem" przy takiej ilości obciążenia dziennego.

RalfPi - 17-10-2012, 07:50

Aż taki smakosz przesadny nie jestem - ma dobrze dawać kawa po garze :D - mleko mogę dolać z butelki już po zrobieniu kawki :)
A może być i bez mleka - choć oczywiście najfajniej mieć możliwość zrobienia "pianki na dwa palce" :D

Hubeeert - 17-10-2012, 12:45

RalfPi polecam http://www.kupujemy.pl/ee...cena-sklep.html
Kawę kupuje mieloną ;) Uzywam od marca, często i daje radę.

gzesiolek - 17-10-2012, 15:56

Wracajac do Jury...
U nas w biurze ma troche pracy a tak 30-50 kaw dziennie...
Kupiona 2007... 30tys kaw lekka reka zrobila...
i dziala...
Widac ze zuzyta... spieniacz mleka urwany... odkamieniac i czyscic trzeba ja 2x czesciej niz na pocztaku, ale nadal kawke dobra robi... i to nie jakis model za 5-10tys, ale jeden z prostszych z mlynkiem... wtedy w promocji kupilismy go za 2tys PLN...
o cos takiego:
http://www.ekspresyjura.c...a=opis&k=&id=23

RalfPi - 17-10-2012, 17:33

Dzięki - wiem, że stosunek jakości do ceny dla Jury jest z pewnością korzystny...
Natomiast prędzej zapodam Electroluxa niż Jura'e - w sumie to mój pierwszy ekspres, więc szału nie musi być :)

Hubeeert - 17-10-2012, 19:02

RalfPi ja swój dostałem więc ;) ale z praktycznego punktu widzenia - obsługa wygodna, nie zajmuje dużo miejsca na blacie i łatwo się czyści. Oraz robi kawę która smakuje jak do tej pory wszystkim :)

Mała uwaga - zainwestuj w dzbanek z filtrem do wody.