To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - porysowana przednia szyba

piwkotom - 06-10-2005, 23:26

zulu, dzieki za info, ale mysle ze poswiece te 40zl i zaryzykuje dla potomnych :mrgreen:
taki ze mnie Swiety Mikolaj, tylko w chwili obecnej w worku nie ma prezentow, wiec jak beda to sie wybiore i zaryzykuje. Jak sie okaze ze lipa to zrobie to co i tak musze zrobic: wymienie szybe.

cider55 - 24-06-2007, 00:23
Temat postu: porysowana szyba
witam. Wracam do tematu bo też mam problem z przednią szybą:
Jakiś miesiąc temu auto stało na parkingu pod blokiem,a na innym sporo oddalonym natryskiwali piankę izolacyjną na dach budynku.Początkowo nie zauwazyłem niczego, ale po kilku dniach na nadwoziu i szybach zauważyłem jakby ostry nalot pyłu.Z karoserii udało się to wypolerować, ale z przedniej szyby nie i efekt jest taki sam jak opisałeś."piwkotom".Mam pytanie czy polerowałeś szybę?,czy wymieniałeś?I jaki ewentualnie jest efekt polerowania?Bo na allegro zachwalają tę pastę do szyb.

piwkotom - 24-06-2007, 09:27

cider55, ja Ci niestety nie pomoge :( nie zdazylem sprawdzic zadnego z rozwiazan gdyz zprzedalem auto a w obecnym nie mam takiego problemu :(
Zastanawia mnie czy nie da sie tego usunac rozpuszczalnikiem do tego typu pianek? Bo czy naprawde trzeba zaraz wymieniac albo polerowac szybe?? Przeciez to tylko nalot. Sa takie rozpuszczalniki, sam widzialem, moze tym sprobowac??

Hugo - 24-06-2007, 10:00

piwkotom napisał/a:
Zastanawia mnie czy nie da sie tego usunac rozpuszczalnikiem do tego typu pianek?
Ja bym się bał tego spróbować, bo szyba może się zrobić biała.
piwkotom - 24-06-2007, 10:07

zawsze mozna sprobowac najpierw gdzies w narozniku szyby. Lepiej to niz polerowac a wymienic zawsze mozna.
cider55 - 24-06-2007, 21:24

Dzięki chłopaki spróbuję zmywaczem do pianki montażowej.Jak się uda to napiszę.
Anonymous - 25-06-2007, 17:52

Witam
Z tego co wiem zmywacze do pianki działają tylko na świeżą piankę. Jak zastygnie to już tylko drapanie pozostaje.

HouseM - 25-07-2007, 14:00

Pianke zmyjesz z szyby zwykłym rozpuszczalnikiem nitro, i nie wierz w bajki ze zmatowisz nim szybę :shock:
czekoladka_1981 - 26-07-2007, 17:44

A próbowałeś zmywaczem do paznokci.
cider55 - 03-08-2007, 16:18

Witam !
Nalot zdrapałem skrobakiem do szyb ( takim od ceramicznej kuchni elektr.) potem umyłem szybę zmywaczem do pianki,a następnie umyłem szybę.Nalot znikł i jest w miarę dobrze. Jak będzi okazja to pewnie ją wymienię.Koszt szyby to ok. 200.00-250,00 zł.
Pytałem w auto szybach o szybę w odcieniu brązowym ale powiedzieli mi , że do cari 1,8 gdi z r.2000 są zielone .Jakby nie patrzeć to szyba ma odcień brązowy lub grafitowy..

HouseM - 20-08-2007, 22:12

Uwaga Uwaga. Właśnie przetestowałem ta magiczną pastę do polerowania szyb. Moja cała przednia szyba jest koszmarnie porysowana od zewnątrz , wiec myślę raz kozie śmierć.
Wiertarka z filcem do łapki , pasta rozrobiona i ...
W ciągu 1,5 godziny udało mi się za polerować powierzchnie 10x10 cm i to tylko z drobniejszych rys !
Koszmarna robota, pasta dosyć szybko wysycha i trzeba ją usunąć i nałożyć nowa porcję.

WYNIK:
Pasta działa ale czas potrzebny do wypolerowania małego fragmentu jest koszmarnie długi.
:-X :-X :-X :-X :-X