To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Mitsubishi SS 1.9 DIESEL - części, zamienniki

JCH - 06-12-2012, 13:07

spacestarman napisał/a:
Rozrząd był niedawno wymieniany. A jaki jest koszt za te 3 rzeczy ?
Dowiedz się przy jakim przebiegu i czy da się to potwierdzić w warsztacie gdzie był wymieniony. Powinieneś być 200% pewny, że rozrząd był wymieniony. Lepiej na zimne dmuchać niż.... :?
Koszty:
- olej: 5l x 40 zł = ok. 200 zł może trochę mniej
- filtry: myślę, że ok. 200 zł za komplet (ale filtr p/pyłk. może lepiej wymienić wiosną, gdy się zacznie robić ciepło i zaczniesz używać klimatyzacji)
- rozrząd: ok. 300 zł za części (poszukaj, są te informacje na forum albo szukaj na znanym portalu aukcyjnym ;) + być może warto wymienić pompę wody przy okazji + robocizna ok. 500 zł.

Wszystkie ceny mocno orientacyjne więc proszę podchodzić do tego aptekarsko ;)

cakp - 06-12-2012, 13:27

Ja odnoszę wrażenie że więcej wątków na tym forum dotyczących awarii w silnikach przewija się na niekorzyść diesla, dodaktowo i tutaj zacytuje
"....wynika to z tego że diesle stały się znacznie bardziej skomplikowane i wysilone od jednostek benzynowych. Dla silnika benzynowego z turbodoładowaniem moc 100 KM z 1 litra pojemności to norma. Dla diesla - szczyt możliwości, wiążący się z wielkim obciążeniem układu korbowo-tłokowego. Dodatkowo, normy emisji spalin wymusiły na producentach zwiększenie ilości delikatnego osprzętu w silnikach wysokoprężnych - filtry cząstek stałych, turbiny z łopatkami o zmiennej geometrii, klapy zmieniające długość kolektora czy układy EGR....."

Tęsknie za dieslami z lat 90:)

spacestarman - 06-12-2012, 13:38

Mnie jeszcze wtedy na świecie nie było, chociaż zależy od tego, z którego miesiąca jest ten silnik, za którym tesknisz :P

Przyznam, że celowałem w dużo mniejszy samochód ale mam problem ze zmieszczeniem się. Mam trochę ponad 190 cm i na w dość dużych autkach troche mi niewygodnie. W tym samochodzie natomiast, czuje sie super i pewnie przy nim zostane.

mam tylko nadzieje, ze nie zjedza mnie dodatkwoe koszty.

Faraday - 06-12-2012, 14:11

JCH napisał/a:
Wszystkie ceny mocno orientacyjne więc proszę podchodzić do tego aptekarsko ;)

Ceny rzeczywiście są mocno orientacyjne ;-)

Olej - Elf Excellium 5W40 (zalecany do tego silnika przez producenta) kosztuje ok. 100zł - 120zł za 5l.
Filtry - kilkadziesiąt zł w zwykłym sklepie. Najdroższy jest filtry przeciwpyłkowy, ten zawsze zamawiam na portalu aukcyjnym :mrgreen:
Rozrząd - ja kupiłem podobno najlepszy i najdroższy firmy SKF, zestaw rozrządu (pasek, rolka napinająca + pompa wody) kosztował ok. 400zł. Mechanik dodatkowo wymienił pasek alternatora wraz z rolką, co kosztowało ok. 150zł.
Jeśli chodzi o samą robociznę, to jest różnie. Mnie wymiana kompletnego rozrządu i świec żarowych kosztowała ok. 250zł. Robił to zaufany mechanik z niewielkiego warsztatu.

Ogólnie mówiąc: Jest znacznie taniej niż mogłoby się wydawać :roll:

JCH - 06-12-2012, 20:14

Faraday napisał/a:
Ogólnie mówiąc: Jest znacznie taniej niż mogłoby się wydawać
No to dobrze, że sprostowałeś :) Wolałem trochę dodać niż miałoby być za mało ;)
spacestarman - 06-12-2012, 20:49

Panowie, jeszcze jedno, czy nie wydaje Wam sie, ze przebieg 180 tys jak na 10 letniego vana to troche za malo ?
JCH - 06-12-2012, 21:02

spacestarman napisał/a:
czy nie wydaje Wam sie, ze przebieg 180 tys jak na 10 letniego vana to troche za malo ?
Mało, niemało..... :roll: Zależy jak kto używa auta. Ja akurat mniej/więcej tyle jeżdżę. Spacem 6 lat i ok. 100 tys. Teraz OBK 4 lata i 65 tys.
cns80 - 07-12-2012, 10:22

spacestarman napisał/a:
Panowie, jeszcze jedno, czy nie wydaje Wam sie, ze przebieg 180 tys jak na 10 letniego vana to troche za malo ?
Kupiłem swój z potwierdzonym przebiegiem. Używam i nie cofam licznika. Teraz ma dokładnie 178 tys. Przeglądy po 15 tys wypadają mi raz na rok :)
Za to w sprowadzanych możesz zapomnieć że ten przebieg jest prawdą :)

cakp, już była o tym dyskusja. To nic nie wnosi do tematu ;)

Faraday - 07-12-2012, 11:58

spacestarman napisał/a:

Jest to bardzo mało jeśli samochód został sprowadzony z zagranicy. W Polsce ten przebieg jest całkiem realny.

spacestarman - 08-12-2012, 15:48

Ok. Dzięki za uwagi. Autko już kupiłem i mam nadzieję, że będzie w porządku :)