To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - problem z ubezpieczalnią...?

Tomek - 14-12-2012, 08:59

Morfi, mylisz obowiązek z przymusem

obecny system ubezpieczeń OC się wyczerpał, jest totalnie chory
popatrzmy np. na system zniżek - ile osób rzeczywiście płaci zgodnie z planem, a ile ma auto na dziadka, czy ojca
przez takie historie ja mam z roku na rok 10% więcej zniżek, a ubezpieczenie i tak coraz droższe co rok

obowiązkowe ubezpieczenie jak najbardziej, ale stała taryfa, niezależna od wymyślonych czynników, jak np. miejsce parkowania samochodu w nocy (sic!!)

i9i - 14-12-2012, 10:10

tomek84 napisał/a:
np. miejsce parkowania samochodu w nocy (sic!!)

Albo pojemność silnika, skuterem na drodze można narobić więcej szkód, niż ośmiolitrowym Hummerem, jak się potrafi, że o różnicach w Markach nie wspomnę, nie licząc promocji to też potrafią być spore rozbieżności.

Morfi - 14-12-2012, 11:36

W naszym kraju i tak są tanie upezpieczenia. Nie ma sprawiedliwego systemu zawsze będzie ktos bardziej poszkodowany.
Za nie posiadanie OC grozi surowa kara. A od nowego roku będzie jeszcze surowsza. :)

Krzyzak - 14-12-2012, 12:28

Morfi napisał/a:
W naszym kraju i tak są tanie upezpieczenia.
a czy mógłbyś dać jakieś dane porównawcze z innych krajów?
Tomek - 14-12-2012, 12:30

Krzyzak napisał/a:
Morfi napisał/a:
W naszym kraju i tak są tanie upezpieczenia.
a czy mógłbyś dać jakieś dane porównawcze z innych krajów?

też poproszę
i do tego w przeliczeniu na zarobki

Morfi - 14-12-2012, 12:37

Wartości samochodow są takie same, więc zarobki nie mają nic do tego.

http://wyborcza.biz/bizne...za_brak_OC.html

http://piu.org.pl/public/upload/ibrowser/ PIU%20CAE%20raport%20tłumaczenie.pdf

Tylko spacje trzeba usunąć

Polecam tabelki ze strony 119 - 120 :) możemy dalej tak dyskutować.
A poźniej porównajcie do sum wyplacanych.

JCH - 14-12-2012, 13:13

tomek84 napisał/a:
obowiązkowe ubezpieczenie jak najbardziej, ale stała taryfa
Być może tak ale objęci nim powinni być też np. rowerzyści. (Nie wiem czy piesi również.... :roll: ).
Ale jak ustalić stałą stawkę skoro jadąc rowerem mogę dość zdrowo "skasować" Merca za pół bańki ;) :?:

Tomek - 14-12-2012, 13:15

JCH napisał/a:

Ale jak ustalić stałą stawkę skoro jadąc rowerem mogę dość zdrowo "skasować" Merca za pół bańki ;) :?:

jadąc autem też możesz

od jazdy rowerem mam OC w życiu prywatnym
a jak nie masz OC od roweru to i w obecnym porządku prawnym odpowiedzialność ponosisz

poza tym to nie oszukujmy się, jadąc rowerem, czy piechotką - nie narobisz takich szkód jak jadąc autem

[ Dodano: 14-12-2012, 13:18 ]
poza tym teraz możesz wykupić OC od szkód wyrządzonych przez twoje dzieci, także wszystko jest dostępne i w miarę tanie

natomiast system OC jest totalnie głupi
bo mając 2-3 lata doświadczenia za kółkiem (nieraz i zawodowo), ale mając 23-25 lat zapłacisz więcej za OC, niż gdyby np. teraz poszła moja mama i zarejestrowała auto na siebie (prawo jazdy ma od 1989, a autem nie przejechała od tego czasu ani kilometra)

Morfi - 14-12-2012, 13:23

Bo młodzi powoduja najwiecej wypadków.
Tomek - 14-12-2012, 13:26

Morfi napisał/a:

Bo młodzi powoduja najwiecej wypadków.

to jest generalizowanie i szufladkowanie
poza tym jak pisałem wyżej, każdy cwany młodzianin ma auto zarejestrowane na dziadka

Morfi - 14-12-2012, 13:30

tomek84, ubezpieczalnie biora pod uwage kierowcę, który nie ma 3 lata prawa jazdy jest o to pytanie.
tomek84 napisał/a:
to jest generalizowanie i szufladkowanie
nie zgodzę się to jest prawda, młodzi stanowia najwieksze niebezpieczeństwo. Taka mama czy dziadek pojedzie 30 w terenie zabudowanym a taki młodzieniec 200 km/h km/h
Tomek - 14-12-2012, 13:31

Morfi napisał/a:

tomek84, ubezpieczalnie biora pod uwage kierowcę, który nie ma 3 lata prawa jazdy jest o to pytanie.

napisz to po polsku, proszę

JCH - 14-12-2012, 13:37

tomek84 napisał/a:
JCH napisał/a:

jadąc autem też możesz

od jazdy rowerem mam OC w życiu prywatnym
a jak nie masz OC od roweru to i w obecnym porządku prawnym odpowiedzialność ponosisz

poza tym to nie oszukujmy się, jadąc rowerem, czy piechotką - nie narobisz takich szkód jak jadąc autem
Tak, jadąc autem też mogę. Ale nie o to mi chodziło. Rzecz w tym czy składka za rower miałaby być tak samo wysoka jak jak za auto. Teoretycznie tak, bo szkód można narobić na tyle samo (wymuszam rowerem Mercowi, on ładuje w latarnię, do rowu, w drzewo, idzie na czołówkę z TIR-em..... cokolwiek - ja jestem sprawcą). Praktycznie pewnie nie.
Znam gościa, który jadąc rowerem z Przełęczy Kocierskiej przyładował w Renaulta Scenica. Szkody były znaczne :?

OC w życiu prywatnym nie jest obowiązkowe, nie każdy je ma. Nie musi też pokrywać szkód wyrządzonych przez rowerzystę w ruchu ulicznym. Raczej powinno pokrywać szkody, gdy dziecko na placu zabaw, przydomowym parkingu przewróci się i przypadkiem coś uszkodzi. Każde TU ma to pewnie inaczej opisane.
Chodzi o to by każdy wyjeżdżający na drogę publiczną rower/rowerzysta miał OC. I być może taki rower powinien być jakoś oznakowany.

No ale dobra.... nie o to chodziło w tym wątku....
Może Moderator by to przeniósł do odpowiedniego Działu (bo takowy jest na Forum) :?:

gtrzec - 14-12-2012, 13:39

wracając do tematu...
W aktualnej sytuacji masz prawo wypowiedzieć polisę automatycznie wznowioną w PZU w DOWOLNYM MOMENCIE. Musisz wówczas zapłacić za okres ochrony, czyli te 2 miesiące i wykupić nową polisę. Wypowiedzenie obowiązuje z dniem jego złożenia. Zajmuję się tym tematem więc informacja jest jak najbardziej aktualna.

Morfi - 14-12-2012, 13:48

Każda ubezpieczalnia pyta o kierowcę, który ma ponizej 3 lat prawo jazdy, dlatego ubezpieczanie na ojca matkę itd powoli staje się, na szczęście coraz mniej opłacalne.