Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Brak hamulców !
nashkarol - 01-02-2013, 19:09
Ja mam z tyłu tarcze, przyznam że kręciłem na oko przejechałem się, znów trochę dokręciłem i niby wydawało się ok ... Ale tak jak napisałem, wracałem nie dawno do domu i jak dojeżdżałem do skrzyżowania, wrzuciłem na luz to od razu wyczułem, że auto nie toczy się tak jak zwykle, tylko delikatnie zwalnia ... Podczas przyspieszania również, tak jakby ktoś złapał z tyłu za hak i ciągnął Pod domem sprawdziłem koła i właśnie prawa tylna felga była ciepła i aż "cykała"
Jaro1974 - 01-02-2013, 19:18
A lewa?
nashkarol - 01-02-2013, 19:23
Lewa zimna
Jaro1974 - 01-02-2013, 19:24
A jak zaciągniesz ręczny to hamuje ci?
nashkarol - 01-02-2013, 19:27
Hamuje hmm tzn kół na asfalcie nie blokuje ... może tak chwilami, ale hamuje
Jaro1974 - 01-02-2013, 19:31
Bo według mnie powinny raczej brać równomiernie. Ale z tego co wiem to jak jest jakaś minimalna różnica między jednym a drugim kołem to jest to błąd dopuszczalny. A ustawienie ręcznego to trochę kombinacji jest. Najważniejsze że działa.
nashkarol - 01-02-2013, 19:56
Tak jak pisałem szykuje się na przegląd hamulców, żeby zrobić wszystko raz a dobrze ... Przednie i tylne, zmienię płyn hamulcowy, odpowietrzę i zobacze jaki będzie efekt
Jeszcze raz dzięki za pomoc
ross - 01-02-2013, 20:05
Zobacz prawy zacisk tłoki i samoregulacje , bo może zatarte i blokuje .
nashkarol - 01-02-2013, 20:10
Jak już odstawię do warsztatu, to wszystko do sprawdzenia, ale wcześniej tak się nie działo ... Dopiero dzisiaj jak zacząłem kombinować z podciągnięciem ręcznego jutro mam do zrobienia ok 300km, mam nadzieję że nie będzie niespodzianek
emfranc - 09-04-2013, 08:36
Witam, podepnę się pod temat, gdyż w sobotę skończyły się klocki i tarcze w moim GDI. Myślę o założeniu większych tarcz niż te które miałem do tej pory - (wymiana 256 na 281mm). Czy komuś z Was udała się taka operacja . Jeśli tak prosiłbym o podpowiedź co oprócz tarcz, klocków i zacisków będzie do wymiany. Czy rozstaw śrub mocujących zacisk i jarzmo jest taki sam jak przy tarczy 256mm? Co z przewodami hamulcowymi? Przy okazji wymiany całego zestawu myślałem o założeniu przewodów w stalowym oplocie - czy spotkaliście gdzieś taki sprzęcik? Mam nadzieję, że te wszystkie zabiegi są wykonalne i poprawią skuteczność hamowania
tomicarisma - 09-04-2013, 10:09
Nie kombinuj z przekładaniem tarcz. Do tej masy auta wystarczają w zupełności ze średnicą oryginalną. Kup sobie jakieś lepsze tarcze i klocki i będzie stawał w miejscu. Ale jeśli już chcesz zmieniać - tarcze, klocki i zaciski muszą być dopasowane do tarczy więc trzeba to wymienić. Z przodu dodatkowo przewód hamulcowy od zacisku będzie za krótki jeśli pódzie w górę zacisk - więc szukaj takich zacisków żeby mocowanie przewodu miały trochę niżej niż te w Cari. Z tyłu będzie ok bo przewód jest dłuższy. Obudowy tarczy będziesz musiał odgiąć lub obciąć lub wymienić an nowe - a obudowa to dość ważna sprawa bo chroni przed brudem i wodą.
emfranc - 09-04-2013, 10:48
Dzięki za szybką odpowiedź, jeśli istnieje taka opcja to wsadzę te większe tarcze, ale chcę to zrobić dobrze, dlatego najpierw pytam. Każda nawet z pozoru drobna rada jest dla mnie cenna, bo może zaoszczędzić czasu i nerwów. Więc piszcie co jeszcze będzie problemem.
Z tyłu na razie zostaną bębny, bo tam jest dużo więcej do wymiany.
Mam prośbę do posiadaczy Cari GDI po lifcie - czy mógłby ktoś zmierzyć rozstaw śrub mocujących zacisk oraz jarzmo. Są to śruby na klucz 12 (zacisk) oraz klucz 14 lub 15 (jarzmo), znajdują się za tarczą. Wystarczy przy zdjętym kole skręcić kierownicę i wszystko mamy jak na dłoni. Zmierzyłbym to sam, ale niestety nie mam dostępu do modelu po lifcie
Piwor - 09-04-2013, 19:29
emfranc, przede wszystkim felgi 15 cali minimum. Tarcz z przodu jeszcze nie zmieniłem na poliftowe. Prawdopodobnie jarzmo, zacisk, tarcza, klocek.
Co do zmiany z bębnów na zaciski, to tak. Tarcze, klocki, piasta chyba ta sama, koronka nieco wyższa niż w bębnowej, czujnik ABSu inny, dokładka - mocowanie jarzma zamiast tarczy kotwicznej bębnowej, tarcza kotwiczna do tarczowych i linki hamulcowe. Kup tylne wahacze od Carismy z tarczami lub Volvo S/V 40. Wszystko jest plug&play.
emfranc - 10-04-2013, 08:12
Felgi 16" więc dadzą radę. Szukam przewodów w oplocie, ale do Cari ciężko dostępne. Czy przewody przed liftem i po lifcie mają tę samą długość? I ponawiam prośbę o podanie rozstawu śrub zacisku i jarzma w Cari po lifcie. W sumie tylko tego mi brakuje, żeby zamówić wszystko co potrzebne do swapu
Piwor - 10-04-2013, 19:27
emfranc, raczej tylko rozstaw śrub do jarzma. Jak polfitowe jarzmo pasuje, to zacisk na nie założysz przecież. Przewody w oplocie? Chodzi Ci raczej o elastyczne. Poza tym, przewody na 95% są te same.
|
|
|