To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio

maddob - 11-02-2013, 19:44

jak bedziesz miał chęć wpaść do mnie na warsztat - daj znać :) co prawda mam małą reorganizację i jestem przed remontem ale miejsce na kawę zawsze się znajdzie :)
Justyna85 - 07-01-2014, 19:31

maddob, Witam mam pytanie na temat radyjka, chcę zmienić na 2 Din jestem z Łodzi , jakie koszta i gdzie był robiony montarz, zastanawiam się nad peiyingiem py 9908 , nie wiem co z ramką . Proszę o pomoc Pozdrawiam
mazin - 11-01-2014, 18:58

Justyna85 napisał/a:
maddob, Witam mam pytanie na temat radyjka, chcę zmienić na 2 Din jestem z Łodzi , jakie koszta i gdzie był robiony montarz, zastanawiam się nad peiyingiem py 9908 , nie wiem co z ramką . Proszę o pomoc Pozdrawiam

Justyno, zastanów się nad jednostką, tj. przynajmniej poczytaj opinie. Zwróć uwagę na rozdzielczość (przynajmniej 800x480) i awaryjność. Z tą firmą miałem tylko do czynienia w wypadku głośników, które montowałem w autku żony i grały bardzo ładnie, ale o sprzęcie tego typu nic nie wiem (być może jest b. dobry).

Montaż jest bardzo łatwy, tj. wyjęcie oryginału i przykręcenie zamiennika na cztery śruby - o demontażu deski było już tu pisane i zajmuje to ok. 10 minut średnio rozgarniętej małpie :D Trzeba też przygotować kabelki z wtyczkami, czyli wiązkę, która z jednej strony ma wtyczki do radia, z drugiej do instalacji lancera. Tę pierwszą dostajesz z radiem, drugą kupujesz w ASO lub na allegro (w 2010 kosztowała 10 zł na allegro i 200 zł w ASO). Z reguły obie będą zakończone wtyczkami ISO, które wpychasz do siebie i wsjo gra. W bardziej profesjonalnym wykonaniu można te wtyczki (ISO) obciąć i odpowiednie kabelki ze sobą starannie polutować. Jak ktoś umie posługiwać się lutownicą to zajmie mu to 20 minut.
Osobną sprawą jest kwestia obsługi rockforda, jeżeli masz takowego, musisz użyć specjalnego modułu - ale szczegółów nie znam, bo ja nie mam. Jeżeli nie masz guzików na kierownicy, lub nie chcesz ich używac z radiem - lub radio nie oferuje takiej możliwości, to inwestycje tu się kończą (potrzeba jeszcze tylko ramkę)

Osobną kwestią jest to, czy chcesz zachować (i czy je masz w ogóle) funkconalność guzików na kierownicy. Jeżeli radio ma opcję zdalnego sterowania przy pomocy kabelka (nie wiem, czy ma ją peying), to udajesz się tutaj oraz dokupujesz jeden z tych kabelków podpinasz i voila ;-)

No i ramka - najlepiej na ebayu, bo najtaniej, poszukaj ramki firmy scosche. Jest też metra, którą miałem i wywaliłem po pierwszych upałach. Tu w zestawie z wtyczką

tyku - 12-01-2014, 13:02

Justyna85, Polecam Ci Parrot ASTEROID Smart.
Tu masz wątek: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84481
Podobno można go kupić i zainstalować w Salonie Mitsubishi(pytałem o to w Auto Krak), nie wiem jak w Łodzi w MM. Parrot - sprawdzona firma, zestaw głośnomówiący działa świetnie, bo w tych Chińskich wynalazkach zawsze jest coś, co nie działa prawidłowo np: zły odbiór radia, a przecież najczęściej się słucha radia w samochodzie.
Powodzenia =;

Justyna85 - 12-01-2014, 13:29

witam

dzięki za odpowiedz

sprawdzałam rozdzielczość jest taka jak piszesz, co do opini to więcej pozytywnych,
co do rocforda to go nie posiadam , więc chcę coś przyzwoitego . '
Widziałam filmiki z demontarzem, jak dla mnie banalnie proste, gorzej z kabelkami.
Pewnie będę chciała zlećić to profesjonalistą

znalazłam taką ramkę http://www.bartex-caraudi...845fc85095cef3c

Pozdrawiam

mazin - 12-01-2014, 14:02

Justyna85 napisał/a:
witam

dzięki za odpowiedz

sprawdzałam rozdzielczość jest taka jak piszesz, co do opini to więcej pozytywnych,
co do rocforda to go nie posiadam , więc chcę coś przyzwoitego . '
Widziałam filmiki z demontarzem, jak dla mnie banalnie proste, gorzej z kabelkami.
Pewnie będę chciała zlećić to profesjonalistą

znalazłam taką ramkę http://www.bartex-caraudi...845fc85095cef3c

Pozdrawiam

Ramka to metra, zdecydowanie odradzam. Zwłaszcza, że na ebayu z przesyłką scosche wyjdzie o połowe taniej. A kabelki na allegro
Ramka na allegro to też metra -naprawdę - spasowanie kiepskie, różni się wyglądem od reszty plastików a w upale się odkształća i "wychodzi" z deski. Naprawdę, przerobiłem temat i to sa wyrzucone pieniądze.
Nie napisałaś jeszcze, czy masz guziki na kierownicy

Janek_W - 12-01-2014, 14:44

mazin, czy ta ramka "metra" zawsze pochodzi od jednego producenta? Pytam się, bo sam mam taką ramkę i nie wyróżnia się wyglądem plastiku od reszty deski (jest matowa, a nie błyszcząca jak na zdjęciach z twojego linku na allegro) i przez dwa lata użytkowania nie miałem z nią żadnych problemów.

Mi ta "Scosche" nie podchodzi przez tego garba na górze i radia w nim zamontowane są zawsze jakoś tak głęboko osadzone, a ta "metra" wygląda bardziej jak seryjne rozwiązanie...

mazin - 12-01-2014, 14:56

Janek_W napisał/a:
mazin, czy ta ramka "metra" zawsze pochodzi od jednego producenta? Pytam się, bo sam mam taką ramkę i nie wyróżnia się wyglądem plastiku od reszty deski (jest matowa, a nie błyszcząca jak na zdjęciach z twojego linku na allegro) i przez dwa lata użytkowania nie miałem z nią żadnych problemów.
[url=http://naforum.zapod...d22.jpg]Obrazek[/url]
Mi ta "Scosche" nie podchodzi przez tego garba na górze i radia w nim zamontowane są zawsze jakoś tak głęboko osadzone, a ta "metra" wygląda bardziej jak seryjne rozwiązanie...

Metra produkowana jest przez metrę, scosche przez scosche, być może są też inni producenci, ale nie miałem do czynienia (jest oczywiście tez taka oryginalna, do kupienia w ASO, ale cena - kiedyś 2000, potem 600, skutecznie wyeliminowały ją z kręgu moich zainteresowań) taka . Wizualnie scosche nie ustępuje metrze, kolorystycznie ją pokonuje, a garb - cóż, kwesia gustu ;-)
Z matową metrą nie spotkałem się, moja była błyszcząca jak ta na zdjęciach. Może rzeczywiście jest jakiś inny producent, może też metra poprawiła się i robi lepsze ramki. W każdym razie, w 2010 robiła "syfiaste".

I jeszcze wizualne porównanie: metra oraz scosche