Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
rezon - 14-04-2013, 21:13
zzip11 napisał/a: | Ok, to może inaczej. Jak myślicie, czy O III z 2.0 MIVEC 2WD manual będzie palił więcej czy mniej od Lancera Sportback 1.8 MIVEC ( zakładając podobny styl jazdy )? Zakładając, że obie instrukcje mają taki sam średni błąd oceny spalania wychodzi, że mniej. | zależy jak będziesz jeździł. Jak bardzo delikatnie i wyłącznie trasy to może uda się mniej. Ale jak trochę miasta i wyprzedzań - nie ma zmiłuj, rozpędzanie większej masy pochłania więcej paliwa. Widzę to samo u siebie.
regon napisał/a: | 20 na godzinę przez 260 km? masz cierpliwość | jazda 80-90 z delikatnym posługiwaniem się pedałem gazu jest równie wielką katorgą
Trik - 14-04-2013, 21:41
zzip11 napisał/a: | czy O III z 2.0 MIVEC 2WD manual będzie palił więcej czy mniej od Lancera Sportback 1.8 MIVEC |
IMO niema takiej możliwości by palił mniej. Średnie spalanie na trasie, z katalogu są, bodaj podawane dla prędkości 80km/h w warunkach laboratoryjnych, to ściema kosmiczna, trzeba sobie poczytać Normę. No i kto "u nas" pomyka takimi prędkościami. Śmiało możesz doliczyć 20% więcej do średniej niż w katalogu i zbytnio się nie pomylisz.
Lucas123w - 14-04-2013, 22:02
Jak by się nauczyć jazdy tak jak jest auto testowane to będzie palić tyle co w książce, nie mniej nie więcej.
Do tego potrzeba niemiłosiernej cierpliwości i wprawy, odpowiednia zmiana biegów, pilnowanie obrotów i cała masa innych czynników. Dane na temat spalania to piękne mity i opowiastki producentów.
Rezon Tobie się nie dziwie że robisz spalanie na poziomie danych fabrycznych, cała masa km nastukana różnymi autami to i doświadczenie rośnie w tej dziedzinie. W moim przypadku nie odbiegam od normy książkowej więc zgodzić się nie mogę ze zdaniem że Lancer 1.8 dużo pali w każdym bądź razie nie wymagam od niego żeby palił 6l/100 w mieście. Jak bym tego chciał to bym kopił Fiata 500 i był bym rzadkim klientem stacji paliw.
tojaro - 14-04-2013, 23:05
Ciekawe pytanie z tym spalaniem, nigdzie ani testu wersji 2WD w benzynie, ani opinii użytkowników. Dziwne. Nigdzie nie mogłem też znaleźć takiego egz. aby odbyć jazdę próbną. Same benzyny 4wd z automatem. Mnie poza spalaniem interesuje jak to jeździ. Bo od czterech lat mam lancera 1.8 i jestem rad z tego faktu... spalanie się zgadza z fabrycznym ale przy specyficznych warunkach jazy (spokojnej). Ktoś kto pisze o masie i spalaniu: niech sprawdzi ile waży lancer i outlander III 2 wd w benzynie, bo widać zapamiętał masę disla 4x4 - bo niemal tylko te są opisywane w prasie. Będę wdzięczny jakby się ktoś podzielił opiniami
Trik - 15-04-2013, 00:10
tojaro napisał/a: | niech sprawdzi ile waży lancer i outlander III 2 wd w benzynie |
Owszem, Lancer SB, bo do niego pijesz, jest ledwo 30kg lżejszy od OIII 2WD. Tylko nie zapominaj o aerodynamice tych dwóch pojazdów.
W skrócie. OII i OIII zwany jest, przez niektórych moich znajomych, pieszczotliwie: cegłą, kioskiem, kredensem lub szafą gdańską . Ma to zapewne jakiś "niewielki" wpływ na apetyt .
zzip11 - 15-04-2013, 07:17
Więc jeśli spalanie mniej więcej się zgadza z instrukcją ( dla SB średnie 7,9 a dla O III 6,8 ) wychodzi, że O III pali mniej ( chyba, że instrukcja O III kłamie bardziej niż instrukcja SB ). No i ni9e wiem - kupować czy nie...
cviat - 15-04-2013, 09:54
Myślę, że możesz przyjąć spalanie o litr mniejsze niż u mnie przy delikatnej jeździe, czyli koło 9 litrów. Co do mniejszego spalania w trasie to należy to włożyć między bajki, chyba, że masz na tyle silnej woli by nie wyprzedzać. Żeby to bydle zaczęło się zbierać trzeba go wysoko wkręcić.
Moja piękna schodzi do 8 litrów ale aby osiągnąć taki wynik należy nie przekraczać 3tyś obr. ale to oznacza max uwagi.
rezon - 15-04-2013, 11:09
Lucas123w napisał/a: | cała masa km nastukana różnymi autami to i doświadczenie rośnie w tej dziedzinie | a tam zaraz masa. jakieś 1.2miliona to już masa? A poważnie to jak się dużo jeździ to i prawa noga jakoś się usztywnia i coraz trudniej mieścić się w fabrycznych cviat napisał/a: | Żeby to bydle zaczęło się zbierać trzeba go wysoko wkręcić. | to niestety urok japońskich benzyn - jeździłem na testach CRV'ką 2.0 - powyżej 100km/h nie było czym jechać - trzeba byłoby zredukować do 4, żeby jakoś się rozpędzała. W SX4 1.6 mam dokładnie tak samo - jak nie ma 3tys. obr to nie ma czym jechać. Przy 4 tys. czuć te 120KM, ale to już wyraźnie słychać silnik. Dlatego mam w Superbie banan na twarzy bo max moment mam już od 1500obr., a jak trzeba - to również do 4.5-6tys. obrotów spokojnie można go pociągnąć.
Mitsu chyba nieco przesadziło z optymizmem odnośnie spalania
tojaro - 15-04-2013, 14:30
zzip11 - jak kupisz, daj znać i coś napisz rozumiem, że komuś nie podoba się OIII ale w 2WD jest w cenie kombi i wtedy cena wydaje się ciekawa. Spalanie sądzę, że powinno być zbliżone do Lancera SB ale czy dynamika. Obecnie nie narzekam, każde wyprzedzanie to tylko kwestia redukcji - być może trzeba się nauczyć i wyczuć lepiej nowy silnik ale jechałem OII 2.0 147 KM, CRV 2.0 150 KM, Kia Sportage 1.6 135 KM i z tą dynamiką jakoś blado. No i już nie wie jak zzip - kupować czy nie...
zzip11 - 15-04-2013, 16:20
Zamówiłem, myślę, że pod koniec przyszłego tygodnia sam odpowiem sobie na swoje pytanie i mam nadzieję, że zrobię to z uśmiechem na twarzy....
tojaro - 15-04-2013, 18:17
gratuluję i nie zapomnij podzielić się emocjami i uwagami z jazdy
rezon - 15-04-2013, 18:51
zzip11 napisał/a: | Zamówiłem, myślę, że pod koniec przyszłego tygodnia sam odpowiem sobie na swoje pytanie i mam nadzieję, że zrobię to z uśmiechem na twarzy.... | Uśmiech na twarzy po zakupie będzie na pewno Gratulacje. Na uśmiech nt zużycia paliwa pewnie poczekasz. U mnie spadło wyraźnie dopiero po 3kkm, a podobno silników nie trzeba docierać
Bulbo - 20-04-2013, 21:33
tojota i gokart zebys tam wrzucił i 38 cali to dalej bedzie rozbujany kondom z tak precyzyjnym ukladem kierowniczym jak w żuku , ciezko tym autem trafic w czarne przy wiekszych predkosciach , ale jak widac co dla jednego jest parapetem dla drugiego moze byc sufitem
jurekschroda - 22-04-2013, 12:10
Bulbo, pojechałeś trochę za ostro, zwłaszcza w ostatniej części zdania.
Można to było trochę inaczej ubrać w słowa.
Mac_Man1 - 24-04-2013, 14:41
A ja jutro wymieniam Lancera na - jak widzę - osławionego już brzydala
|
|
|