To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Błąd systemu autopoziomowania reflektorów

zenek10 - 29-04-2014, 08:51

Witam,
Wczoraj i u mnie pojawił się komunikat błędu systemu poziomowania.
Po wstawieniu samochodu na podnośnik obejrzałem sobie dokładnie oba łączniki i żaden nie jest urwany. Mechanik wykręcił je, przesmarował, poruszał i stwierdził, że pracują poprawnie.
Ktoś wie, gdzie jeszcze mogę szukac usterki?

[ Dodano: 10-06-2014, 09:19 ]
Znikąd nadziei i ratunku.. :wink: , musiałem zatem pomóc sobie sam, ale udało mi się to połowicznie.
Okazało się, że feralny łącznik w czujniku koła tylnego był zapieczony z obu stron. Na noc zanurzyłem go w płynie hamulcowym, a rano przemyłem olejem, przesmarowałem i obie końcówki "ruszyły" :D
Teraz pracują bezproblemowo, nawet udało mi się nie uszkodzić tych uszczelek gumowych, które mają zabezpieczać przed dostawaniem się do środka kurzu brudu i innego syfu, który powoduje cały problem..
Niestety po złożeniu wszystkiego, nadal pojawia się komunikat "Service requied" :| . Czy to oznacza, że trzeba teraz skasować błąd w komp?Czy jedyne wyscie to wycieczka do ASO i podpięcie pod komp za "jedyne"170 PLN, czy też jestęście w stanie polecić jakiś warsztat w W-wie lub okolicach, który pomógłby się z tym uporać?

szymonrc - 10-06-2014, 19:29

Zenek10 - sprawdź jeszcze drugi czujnik, który jest z przodu. Może jak tak jeździłeś na zapieczonej dźwigni, to sam potencjometr się uszkodził. Błąd znika sam po uruchomieniu czujnika/naprawieniu dźwigni - chociaż może jak długo z tym jeździłeś to się zapisał i wymaga kasowania.

Dla zainteresowanych - gdyby ktoś potrzebował substytut dźwigienki, to służę pomocą - info na priv.

Zobacz całą galerię

zenek10 - 11-06-2014, 10:47

OK, dzięki za radę. Na razie jeżdżę po specjalistach od diagnostyki i próbuję zdiagnozować błąd, ale żaden interfejs nie jest w stanie połączyć się z modułem EFS, który odpowiada za poziomowanie świateł. W ostateczności pozostaje ASO, ale tam pewnie zapłacę 180 PLN za podpięcie wtyczki, a obsługa i tak powie mi, że "nie ma połączenia z modułem".. :x
lukasz.szczecin - 12-02-2015, 22:19

Cześć, możesz mi podesłać info od czego jest ten zamiennik tej dźwigienki z przegub ami kulowymi tylnego czujnika poziomowania?
Pozdrawiam. Łukasz ze Szczecina

szymonrc - 12-02-2015, 22:25

Cześć,

Łącznik jest robiony na zamówienie w zaprzyjaźnionym warsztacie. Więcej info udzielę na PW.

kaartar - 15-02-2015, 22:14

Panowie,

i mnie dopadł ten problem.

Owe czujniki są dwa: z przodu i z tyłu.

Możecie jednak powiedzieć z której one są strony ? Chciałem najpierw zobaczyć czy wszystko jest całe, czy może wystarczy tylko przemyć, skręcić i ok - bez szczególnych przeróbek.

Ewentualnie - jest ktoś z Poznania, kto by pomógł z tym ?

zenek10 - 18-02-2015, 07:51

Czujniki są na kołach od strony pasażera. Najlepiej wjechać na kanał lub podnośnik- wtedy łatwo je zlokalizować.
Wazzi - 07-03-2015, 14:02

Czy komunikat pojawial sie wam zaraz po odpaleniu auta? u mnie pojawia sie po przejechaniu kilkunastu metrow i czasami gasnie na kilka minut.
kaartar - 07-03-2015, 16:54

Na początku było tak, że komunikat o błędzie zapalał się sporadycznie. Pewnego dnia wjechałem w wielkie błoto-kałuże-bagno. Na drugi dzień zapalał się w momencie przejechanie kilkunastu metrów. Zdarza się, że gaśnie na kilka minut.

Dzisiaj podniosłem na lewarku tył auta, wykręciłem koło i ujrzałem "dzwigienkę". Odkręciłem ją i - jak przewidzieliście - był zablokowany jej dolny przegub. Postanowiłem najpierw ją uratować - własnie odbywa kąpiel w specjalnym płynie czyszczącym. Jak pomoże to pomoże jak nie, to trzeba będzie udać się do Agromy.

Dam znać czy pomogło.

szymonrc - 07-03-2015, 19:48

Czyszczenie nie pomoże - wyrabia się gniazdo przegubu kulowego i kulka już się nie trzyma. Trzeba wymienić łącznik na nowy. Jakby ktoś miał problemy z dorobieniem, to u mnie są do dostania gotowe.
kaartar - 07-03-2015, 21:41

mam te części z których "dźwigienkę" można zbudować: pręt m6, i przegub kulkowy. Zastanawiam się jedynie jak zastąpić tą gumkę, czy też można o niej zapomnieć i "nowa dźwigienka" nawet bez gumki długo posłuży.
Wazzi - 14-03-2015, 16:00

szymonrc napisał/a:
Czyszczenie nie pomoże - wyrabia się gniazdo przegubu kulowego i kulka już się nie trzyma. Trzeba wymienić łącznik na nowy. Jakby ktoś miał problemy z dorobieniem, to u mnie są do dostania gotowe.
jaka cena? a drugie pytanie, jaka jest dlugosc od otworu od otworu?
dziedzic_prusky - 07-05-2015, 19:05

szymonrc napisał/a:
Jakby ktoś miał problemy z dorobieniem, to u mnie są do dostania gotowe.

Czy oferta nadal aktualna? Jaka cena?

ratownik Tatry - 11-05-2015, 22:08

dziedzic_prusky napisał/a:
szymonrc napisał/a:
Jakby ktoś miał problemy z dorobieniem, to u mnie są do dostania gotowe.

[ Dodano: 11-05-2015, 22:09 ]

ADIP - 10-06-2015, 13:49

szymonrc, Witam

Urwał mi się taki łącznik ksenonów i potrzebuję twój zamiennik do Outlandera. Jak możemy się zgadać? mój nr. 697-055510
pozdrawiam
Adrian