Komputery, RTV, AGD, Komorki - RAM
sveno - 04-03-2013, 11:23
tomek84 napisał/a: |
to jakim cudem ma Ci to obsłużyć 8 GB ? | przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie.
Chodzi mi o częstotliwości taktowania bo to 2.8GB RAMu wyjaśnia:
krzychu napisał/a: | widzi 3GB - zadeklarowana pamięć karty graficznej. |
Tomek - 04-03-2013, 17:25
sveno napisał/a: |
przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie.
Chodzi mi o częstotliwości taktowania bo to 2.8GB RAMu wyjaśnia: |
przeczytałem, aż do obrazka, a po obrazku olałem sprawę
przepraszam
bumbum - 04-03-2013, 18:26
czyli wychodzi na to że zostałeś nieładnie zrobiony w konia, bo o ile problem z ilościa GB ramu jest wyjaśniony przez system a CPU-z pokazuje poprawnie 8gb to częstotliwość już jest ostro zmieniona no i 2 różne kości...
przykrta sprawa że tak robią ludzie,
no i ponownie zachęcam do zmiany systemu, chciałbym zauważyć że do xp już nie ma supportu ze strony microsoftu, zero aktualizacji co z biegiem czasu może wpłynąc na problemy przez wciąż pojawiające się luki których ktoś gdzieś w cieniu domu szuka
_Slawek_ - 04-03-2013, 20:31
sveno napisał/a: | Drugie pytanie to skąd to 911MHz? |
Mi się wydaje, że zarówno z taktowaniem CPU jak i pamięcią jest wszystko OK.
Jak otwierałeś okno z właściwościami systemu to czy laptop nie pracował wtedy przypadkiem na baterii? Domyślnie jest wtedy zmniejszane taktowanie aby było mniejsze zużycie energii...
Jeśli komp był jednak podłączony do prądu to sprawdź i zmodyfikuj opcje zasilania.
Pamięć też wygląda OK, różni się jedynie marką ale taktowanie jest 667 dla obu kostek.
Na koniec dołączam się do przedmówców w kwestii systemu, śmiało można tam wrzucać 7-kę 64-bit, a nawet 8-kę i odczuć w końcu taką ilość RAM-u
krzychu - 05-03-2013, 13:34
sveno napisał/a: | Drugie pytanie to skąd to 911MHz? |
Tym się nie przejmuj. CPU-Z ile pokazuje jak komputer jest obciążony?
_Slawek_ napisał/a: |
Pamięć też wygląda OK, różni się jedynie marką ale taktowanie jest 667 dla obu kostek.
|
A mnie się wydaje, że są ustawione na 533MHz co daje 1066MHz a nie 1333 jak w ofercie. Pozostaje pytanie czy tak po prostu działa w tym laptopie (szybsza pamięć taktowana wolniej) czy ustawiły się tak przez 2 różne kości z różnymi tabelami prędkości i opóźnień przez co BIOS nie potrafi tego optymalnie ustawić...
_Slawek_ - 05-03-2013, 15:31
No i się wyjaśniło... mam nadzieję
Same kości RAM są OK i mogą działać z częstotliwością 667 MHz (1333 MHz w DC).
Zgodnie ze specyfikacją producenta dla tego laptopa:
This system is bundled with DDR3 1333 MHz memory; however, memory speed may vary depending on CPU/chipset support.
Intel® Core™ i3-380M/i3-390M processor (3 MB L3 cache, 2.53/2.66 GHz, DDR3 1066 MHz
|
|
|