Forum ogólne - od dzisiaj jezdzimy na swiatlach
josie - 03-10-2005, 22:02
Ja też cały rok na światłach jeżdżę
Wyrobiłem sobie odruch i zaraz po odpaleniu bezwiednie włączam.
Żarówki mi na rok starczają - zawsze któraś się przepala dokładnie dzień przed przeglądem
piotras - 03-10-2005, 22:38
No własnie jak to jest. Czy jest obowiązek używania świateł (wtedy mozna używać dziennych) czy jest obowiązek w tym okresie używania świateł mijania wtedy za jazde na dziennych można dostać mandacik.
ROMEL - 04-10-2005, 07:10
PIOTRAS....
Po to właśnie są światełka do jazdy dziennej aby ich używać do jazdy w dzień - i mają one zastąpić w swym działaniu świała mijania tak aby były widoczne z daleka ale... nawet przy złym ustawieniu nie będą razić przy mijaniu sie ....
Gwarantuje że nie dotaniesz mandatu jeśli są według przepisu pdłączone i zainstalowane, oraz i homologacja jest zgodna z ustawą czyli E20....
Pozdro
Anonymous - 04-10-2005, 18:48
A ja w colciku moge wlaczyc i wylaczyc kiedy chce (tylko piszczy przy wylaczonym zaplonie i otworzonych drzwiach.
Podczas normalnego roku i dobrych warunkach (np. latem bez deszczu) nigdy nie jezdze na swiatlach po miescie. Poza miastem - zawsze, w miescie nigdy.
Dlaczego? Badanie przeprowadzone w Holandii, Norwegii i kilku innych krajach Europy udowodnily, ze wlaczanie swiatel nie ma zbytniego wplywu na bezpieczenstwo na drodze.
M.
Hubeeert - 04-10-2005, 18:54
majki napisał/a: | Badanie przeprowadzone w Holandii, Norwegii i kilku innych krajach Europy udowodnily, ze wlaczanie swiatel nie ma zbytniego wplywu na bezpieczenstwo na drodze. |
Wystarczy mi świadomośc że jestem widziany równiez przez tych co maja kiepski wzrok (lub gorszy niż mój). A poza tym Szwedzi (5 milionów) nie moga się tak do końca mylić
Efa! - 04-10-2005, 22:30
majki napisał/a: | A ja w colciku moge wlaczyc i wylaczyc kiedy chce (tylko piszczy przy wylaczonym zaplonie i otworzonych drzwiach.
Podczas normalnego roku i dobrych warunkach (np. latem bez deszczu) nigdy nie jezdze na swiatlach po miescie. Poza miastem - zawsze, w miescie nigdy.
Dlaczego? Badanie przeprowadzone w Holandii, Norwegii i kilku innych krajach Europy udowodnily, ze wlaczanie swiatel nie ma zbytniego wplywu na bezpieczenstwo na drodze.
M. |
Uważam, że to trochę zwodnicze wyniki: moja Carisma jest tak zielona, że np. w parkach, czy w lasach trudno ją odróżnić od flory przydrożnej... Dlatego z a w s z e włączam światła.
Anonymous - 05-10-2005, 09:58
Efa! napisał/a: | moja Carisma jest tak zielona, że np. w parkach, czy w lasach trudno ją odróżnić od flory przydrożnej... |
Czasami to duuża zaleta
Student - 05-10-2005, 10:04
Panowie sezon na florę juz sie kończy radzę się śpieszyć.
Efa! - 05-10-2005, 16:47
Hehe! Czyżby ktoś mnie (mojego miśka) chciał dorwać w jakimś niecnym celu?
Ale poważniej: gdy się ma dobrze wyregulowane światła, co niestety jest ostatnio rzadkością na polskich drogach, w dzień jest dużo lepiej widoczny na szosie.
Moominek - 05-10-2005, 18:05
A mi jakođ atwiej okređli prdkość jadącego z włączonymi światłami, niż bez... też tak macie?
raddex - 05-10-2005, 18:11
ja tam caly rok jezdze na swiatlach
a czy latwiej okreslic predkosc auta jadacego na swiatlach - nie wiem ale z ciekawosci bede teraz na to zwracal uwage i zobacze jak to jest
|
|
|