Forum ogólne - Wyprzedzanie po prawej - zgłupiałem
Anonymous - 05-10-2005, 10:16
No dobra, czas na pewne podsumowania.
Sprawdziłem wczoraj trochę, i...
1. Droga Warszawa-Pruszków - brak znaków o drodze jednokierunkowej. Obecne jedynie w W-wie (droga te przechodzi w aleje jerozolimskie). W granicach warszawy właściwie te znaki nic nie zmieniają, bo tu mozna wyprzedzać po prawej. Poza granicami warszawy - nie można wyprzedzać z prawej strony.
2. Droga Warszawa-Ożarów Maz (kierunek Poznań). Znaki o drodze jednokierunkowej obecne niemal na każdym skrzyżowaniu. A więc, UWAGA, można wyprzedzać z prawej strony.
Czy możecie z łaski swojej zwrócić uwagę jak to jest u Was na drogach dwujezdniowych oddzielonych pasem zieleni?
MariuszZ - 10-10-2005, 18:59
Fido__ napisał/a: |
Czy możecie z łaski swojej zwrócić uwagę jak to jest u Was na drogach dwujezdniowych oddzielonych pasem zieleni? |
Jeśli się nie mylę, to we Wrocławiu jedyną wielopasmową wylotówką jest Jana III Sobieskiego- na Warszawę: w granicach miasta jej jezdnie są jednokierunkowe, jednak gdy kończy się miasto pas zieleni zamienia się w barierę enregochłonną i od tego momentu ich jednokierunkowość przestaje obowiązywać (akurat jest w tym miejscu skrzyżowanie, za ktorym nie sa już powtórzone znaki drogi jednokierunkwej).
Pozostałe ulice wielopasmowe z pasem zieleni (wszystkie w granicach miasta), na których zwróciłem na to uwagę maja znaki jednokierunkowości (Legnicka, Powstańców Śl., Hallera, Armii Krajowej, Ślężna).
Przy okazji refleksja- na Sobieskiego w niektórych przypadkach ten pas zieleni jest dosyć symboliczny, bez bariery a mimo to jezdnie są oznakowane jako jednokierunkowe, natomiast od rogatek, gdzie są dużo bezpieczniej rozdzielone- już nie.
A, byłbym zapomniał- pod CH Bielany (formalnie poza obszarem zabudowanym) jest kilkusetmetrowy odcinek 2-3 pasmowy tylko z barierą- też oznakowany jako jednokierunkowy. Czyli że na "Warszawskiej" w zasadzie też mogłoby tak być- wcześniej przyszło mi do głowy, że drogowcy kierowali się koniecznością występowania trawy
|
|
|