Chcę kupić Lancera! - Nowy Lancer Sportback 2012r, 1.8 wersja Intense.
Luk - 08-04-2013, 10:41
RalfPi napisał/a: | Facet, co mi samochód przyjmował (przebieg 53kkm - zero problemów, oprócz pierdółek) mówi, że na Lancerze można zbankrutować ( w sensie serwis). |
Nie wiem co ma na myśli ten facet, ale jeżeli chodzi o części eksploatacyjne, to mówi bzdury. Nawet samo ASO proponuje zamienniki części w bardzo dobrych cenach, a jak kupujesz w niezależnym sklepie, to masz jeszcze taniej (np. klocki przód 120 zł, tył 80 zł)
RalfPi napisał/a: | Dzwonisz do Dealera i się umawiasz na jazdę próbną! Ja tak zrobiłem i mi się tak spodobał, że się minuty nie zastanawiałem.. |
Jak byś dobrze doczytał co pisał założyciel wątku, to byś zauważył, że diler nie posiada silnika 1.8 do testów...
qba_2 - 08-04-2013, 10:54
Myślę, że odczucia każdego właściciela Lancera są raczej subiektywne.
Każdy chwali swoje.
Mam porównanie, bo jeździłem ostatnio ponad tydzień zastępczym w Invicie na trasie i w mieście.
I różnica jest bardzo duża.
- jak ktoś słucha dosyć głośno to Rockford Fosgate nie można porównać do 6 głośników
- ksenonów do halogenów (tutaj różnica jest nawet bardzo duża)
- siedzenia podobnie, nie mówie tu o skórze, ale o trzymaniu bocznym bo z tego co wiem w Intense mają takie same
- 18" może trochę twardsze, ale kompletnie nie przeszkadza, a z progami komponują się super (choć nowe 18-tki moim zdaniem są słabsze, 8-ramienne, a nie 10-cio).
RalfPi - 08-04-2013, 14:01
Luk napisał/a: | Nie wiem co ma na myśli ten facet, ale jeżeli chodzi o części eksploatacyjne, to mówi bzdury. |
To znaczy, że nie wiesz co ma na myśli
Chodziło mu o to jak bardzo Lancer jest awaryjny.. ( a w zasadzie jak mało awaryjny)
A mówił, że SX4 to już wogóle - mówił, że odkąd pracuje tylko coś tam w silniku 1.6 się działo (i wymieniali na gwarancji).
Luk napisał/a: | Jak byś dobrze doczytał co pisał założyciel wątku, |
Pewnie czytałem, ale zdążyłem zapomnieć - mój błąd - myślę, że w okolicy znajdzie się jakaś testowa 1.8.. albo w jakimś komisie
Luk - 08-04-2013, 14:09
RalfPi napisał/a: | To znaczy, że nie wiesz co ma na myśli
Chodziło mu o to jak bardzo Lancer jest awaryjny.. ( a w zasadzie jak mało awaryjny) |
A, no widzisz, bo ja to odczytałem tak, że z powodu serwisu właściciel może zbankrutować
Trik - 08-04-2013, 20:24
SztolpenOS napisał/a: | chyba inne materialy wewnatrz i siedzenia (prawda?). |
Częściowo nieprawda .
Różnica pojawia się jedynie w kształcie foteli, tzn mają lepsze trzymanie boczne. Materiały wykończeniowe są takie same jak w Invite. Poza wersją w eko-skórze oczywiście.
[ Dodano: 08-04-2013, 20:30 ]
Luk napisał/a: | Nie wiem co ma na myśli ten facet, ale jeżeli chodzi o części eksploatacyjne, to mówi bzdury |
Części może są drogie, ale prawdą jest że potrzebne są tak sporadycznie, że serwisy "tracą" na obsłudze aut z silnikami benzynowymi, tylko przeglądy i przeglądy, nuda . Silnik 2.0 od VW był dla ASO mitsu złota rybką.
Chciałbym potwierdzić w ten sposób słowa Jackie z roku 2009, o fatalnej dla ASO niskiej awaryjności miśków z silnikami benzynowymi 1.5 i 1.8.
SztolpenOS - 08-04-2013, 22:27
Dzieki bardzo wszystkim za dyskusje:>
Niestety salon nie odezwal sie dzis do mnie, podejrzewam wiec ze jest problem z dostepnoscia tej wersji w Polsce (w Zielonej Gorze stoja wg. otomoto 2 sztuki SB 1.8, z tym ze biale) - ale to tez moze byc nieaktualne (jutro zadzwonie).
Cieszy mnie opinia malej awaryjnosci, po przemysleniach przedkladam to nad wartosci przyspieszenia
W najgorszym przypadku bedzie trzeba czekac do czerwca, az rocznik 2013 zjedzie z wyspy:)
Swoja droga ciekawe czy rzut modeli 2013 bedzie mial jakies nowosci. Wie ktos cos o tym? W salonie mowili, ze nie maja jeszcze szczegolow co do ewentualnych zmian gamy silnikow/modeli na Polske.
Luk - 08-04-2013, 22:46
SztolpenOS napisał/a: | w Zielonej Gorze stoja wg. otomoto 2 sztuki SB 1.8, z tym ze biale |
Bierz biały!!! Wg mnie wygląda czadowo, ja żałuję, że nie wziąłem... Z drugiej strony utrzymanie białego (jak i czarnego) to mordęga... A mojemu (szary - Stone Grey) wystarczy myjnia raz na kwartał, albo rzadziej
Trik - 08-04-2013, 23:02
SztolpenOS napisał/a: | W salonie mowili, ze nie maja jeszcze szczegolow co do ewentualnych zmian gamy silnikow | Na nową gamę silników raczej bym nie liczył. Już kiedyś była dyskusja o tym czemu brakuje w ofercie krajowej (na zamówienie) silników 2.0 i 2.4 4x4 benzynowych. Ruscy mogli mieć, a u nas akcyza jebut i po ptokach. Powinien wejść nowy silnik 1.8 140KM z pojedynczym wałkiem rozrządu, z typoszeregu jaki jest aktualnie w OIII, chyba 4J10. Ale co podadzą na stół
SztolpenOS - 11-04-2013, 23:31
Witam.
Mam kilka dosc pilnych pytan - ku pewnosci.
Lancer, rocznik 2011 wersja Intense - jakie mial wyposazenie? (tez 9 glosnikow rockford, wieksze alusy, bluetooth, sportowe zawieszenie?)
Czy silnik benzyna: Mitsubishi 1.8 MIVEC 140KM rocznik 2011, to ten nowszy silnik, czy ten wczesniejszy "wiecej palacy"??
Czy byla jakas dziwna akcja z czerwonym lakierem w wersji 2011? Czy byla to sytuacja z czasow wczesniejszych niz 2011?
Dzieki z gory za odpowiedzi!!!
qba_2 - 12-04-2013, 08:43
SztolpenOS napisał/a: |
(tez 9 glosnikow rockford, wieksze alusy, bluetooth, sportowe zawieszenie?)
Czy silnik benzyna: Mitsubishi 1.8 MIVEC 140KM rocznik 2011, to ten nowszy silnik, czy ten wczesniejszy "wiecej palacy"??
|
wyposażenie się zgadza, poza tym nowe zegary od Intense w górę (w sensie wyświetlacz)
silnik 2011 to 140KM (poprzedni 143), ten niby mniej palący, chociaż mi wychodzi spalanie jak w tym starym...
SztolpenOS - 12-04-2013, 20:02
Dostalem taki opis, mam rozumiec, ze to starszy silnik? jezeli tak, to on jest ok wogole czy jakis wybrakowany?
Silnik DOHC 16 zaworów MIVEC
Pojemność silnika cc 1798
Norma emisji spalin Euro-4
Moc max. (EEC net) kW (KM) obr/min 105(143)/6000
Max.moment obrot.(EEC net) Nm (kgm) obr/min 178/4250
Układ paliwowy Paliwo Benzyna bezołowiowa (RON95)
Zasilanie ECI-MULTI
Pojemność zbiornika paliwa 59 l
Osiągi Przyspieszenie (0-100km/h) sek. 10,4
Prędkość maksymalna* km/h 196
Zużycie paliwa
Cykl miejski l/100km 10,5
Cykl pozamiejski l/100km 6,4
Cykl mieszany l/100km 7,9
[ Dodano: 12-04-2013, 20:04 ]
qba_2 napisał/a: |
poza tym nowe zegary od Intense w górę (w sensie wyświetlacz)
|
Chodzi o wyswietlacz pomiedzy zegarami obrotomierza i predkosci? Nizsze wersje nie maja?
Lucas123w - 12-04-2013, 20:55
To jest ten całkiem pierwszy. nowszy jest z Euro-5 i 140 KM
Luk - 12-04-2013, 21:32
SztolpenOS napisał/a: | Dostalem taki opis, mam rozumiec, ze to starszy silnik? jezeli tak, to on jest ok wogole czy jakis wybrakowany? |
Starszy jest lepszy Po prostu w nowym ograniczyli minimalnie moc i minimalnie zmniejszyli spalanie. Zapewne by spełnić nowe normy Euro.
SztolpenOS napisał/a: | Chodzi o wyswietlacz pomiedzy zegarami obrotomierza i predkosci? Nizsze wersje nie maja? |
Mają wszystkie wersje, tylko niższe mają jednokolorowy (a właściwie 2-kolorowy jak dodać komunikaty ostrzegawcze), a wyższe kolorowy. Ale tak jest dopiero od MY 2011.
SztolpenOS - 22-04-2013, 22:19
Luk napisał/a: | ... Ale tak jest dopiero od MY 2011. |
Od MY 2011, czyli ze dopiero modele 2012 to maja? Patrze na modele z 2011 i nie widze w zadnym kolorowego, nawet w Intense.
Nie odzywalem sie dosc dlugo, ale przez ten czas dzialalem Otoz, kupuje Lancera- kolor czerwony, rocznik 2011 - jego wyglad, opis i wyposazenie przedstawie dokladnie jak juz do mnie przyjdzie, na ta chwile mam jeszcze jedno pytanko.
Sa sobie takie dodatki, jak:
Osłona zabezpieczająca podwozia
Solidna płyta stalowa w celu zabezpieczenia silnika
i układu napędowego. Dostępne są dwie wersje. Sprawdź
u swojego dealera możliwość prawidłowego zastosowania.
Tu pytanie: jest sens to robic? Aluminiowa to koszt >2000 zl. Jezde po stoczni... pytanie tylko czy obecnosc tej plyty nie zmuli auta itd.
oraz:
Listwa pokrywy bagażnika chromowana
i
Płyta ochronna tylnego zderzaka
Tylko do Lancera Sportback. Płyta ze stali nierdzewnej. MZ574508EX
Tu pytanie: czy jedno i drugie jednoczesnie wyglada jakos sensownie, czy w przypadku, jak biore Plyte ochronna zderzaka, to lepiej podarowac sobie listwe pokrywy bagaznika?
Dzieki z gory za odpowiedzi
Luk - 22-04-2013, 23:23
SztolpenOS napisał/a: | Osłona zabezpieczająca podwozia
Solidna płyta stalowa w celu zabezpieczenia silnika
i układu napędowego. Dostępne są dwie wersje. Sprawdź
u swojego dealera możliwość prawidłowego zastosowania.
Tu pytanie: jest sens to robic? Aluminiowa to koszt >2000 zl. Jezde po stoczni... pytanie tylko czy obecnosc tej plyty nie zmuli auta itd. |
Nie zamuli, ale nie ma sensu. To nie terenówka. Prawdopodobnie będziesz miał już osłonę z plastiku, a jak nie, to można dokupić dużo taniej. Ja nie mam wcale i jest OK
SztolpenOS napisał/a: | Listwa pokrywy bagażnika chromowana
i
Płyta ochronna tylnego zderzaka
Tylko do Lancera Sportback. Płyta ze stali nierdzewnej. MZ574508EX
Tu pytanie: czy jedno i drugie jednoczesnie wyglada jakos sensownie, czy w przypadku, jak biore Plyte ochronna zderzaka, to lepiej podarowac sobie listwe pokrywy bagaznika? |
Listwa pokrywy - tylko efekt wizualny.
Płyta ochronna zderzaka - praktycznie też tylko dla efektu wizualnego.
Teoretycznie ma ochraniać zderzak podczas pakowania bagaży, ale naprawdę bardzo trudno zarysować zderzak, bo i tak trzeba podnieść bagaż z powodu progu z uszczelką... Jak będziesz wsuwał bez podnoszenia, to prędzej zniszczysz uszczelkę niż zderzak.
Ja bym nie brał tych dodatków, bo nie przepadam za nadmiarem chromu, a płyta na zderzak pasuje bardziej do orurowanej terenówki niż Lancera...
Ale o gustach się nie dyskutuje
|
|
|