To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czytnik ebook

koszmarek - 23-04-2013, 13:45

seba314 napisał/a:
reader zamiast polskiej czcionki wstawia jakies zawijasy

nigdy tego u siebie nie zaobserwowałam :shock: a kilka książek już mam.

jaca71 - 23-04-2013, 13:56

JCH napisał/a:
Jaca - bądźmy precyzyjni - darmowy to nie koszty.

Chodzi mi o to że jesteś Polakiem, mieszkasz w Polsce - myślisz że dostęp do internetu 3G jest drogi w kraju w którym wykupiłeś abo? Dlaczego za 10zł/miesiąc dostajesz często parę giga transferu, a czasami bez ograniczeń? Bo jest tani.
JCH napisał/a:
No to jak w końcu - kolega napisał: "na całym świecie".

Bo to nie ty w Polsce masz umowę z operatorem tylko Amazon generalnie z większością operatorów na świecie. Koszty jego dostępu do internetu to są właśnie samego dostępu do najbliższej anteny (BTS) potem jest już darmowy internet. Dlatego nie ma roamingu.
A koszt tego dostępu płacisz raz kupują Kindla z internetem.
Czyli dostęp darmowy ale za niego zapłaciłeś kupując ustrojstwo.

To tak jak Skype. Dzwonisz z kompa do kumpla w USA na jego komórkę. Skype z twojego komputera jedzie cały czas internetem a dopiero w USA wyłazi z internetu do najbliższej stacji bazowej - dlatego twój koszt to jakieś śmieszne centy za minutę.

seba314 - 23-04-2013, 14:05

koszmarek napisał/a:
nigdy tego u siebie nie zaobserwowałam a kilka książek już mam.

uzywasz kindla czy jakis inny sprzet? mnie to sie kilka razy zdarzylo, e-book-i z empiku ladnie sie laduja i generalnie nie ma tu problemu ale z all.. dalem sobie spokoj.
pozdro

koszmarek - 23-04-2013, 14:22

kindla 5 :) nawet .mobi Ci źle odtwarza?
seba314 - 23-04-2013, 14:30

koszmarek napisał/a:
nawet .mobi Ci źle odtwarza?

z .mobi no problem tylko pdf-y jakies takie, tak, ze .mobi RULES

koszmarek - 23-04-2013, 15:10

No ale kupujac przez allegro to kupujesz kilka rozszerzen nie tylko jedno :mrgreen:
seba314 - 23-04-2013, 16:44

koszmarek napisał/a:
No ale kupujac przez allegro to kupujesz kilka rozszerzen nie tylko jedno :mrgreen:

nie zawsze, czasem masz tylko jedne rozszerzenie np pdf

JCH - 23-04-2013, 16:48

jaca71 napisał/a:
Bo to nie ty w Polsce masz umowę z operatorem tylko Amazon generalnie z większością operatorów na świecie. Koszty jego dostępu do internetu to są właśnie samego dostępu do najbliższej anteny (BTS) potem jest już darmowy internet. Dlatego nie ma roamingu.
A koszt tego dostępu płacisz raz kupują Kindla z internetem.
I o to mi właśnie chodziło :)
Marcin-Krak - 23-04-2013, 20:29

Też ostatnio napaliłem się na ebooka - po czym stwierdziłem, że jednak tablet ma więcej zastosowań i nie jestem w stanie podjąć decyzji na co się zdecydować :(
I już miałem nadzieję, że mi ten temat da odpowiedź i pomoże podjąć decyzje, a tu kiszka ;)
BTW - ostatnio zapisałem się do "sieci" bibliotek osiedlowych jako rozwiązanie dylematu :D

koszmarek - 24-04-2013, 10:21

seba314, a chyba, że tak. Ja przy kupowaniu na allegro ( w tej ich bibliotece) zawsze trafiam na co najmniej 3 rozszerzenia :)
seba314 - 24-04-2013, 10:26

koszmarek, zerknij na strone empiku, ile tam jest e-book-ow z jednym tylko
pozdrawiam

koszmarek - 24-04-2013, 11:04

seba314, a to my nie cały czas o allegro? :D Na empiku nie kupowałam jeszcze, tylko allegro. W empiku tylko mi się rzuciły w oczy. Ale skoro tak to troszkę kiepska polityka.. znaczy można zawsze poradzić sobie programem do kindla no ale mimo wszystko:)
Teraz już rozumiem

seba314 - 24-04-2013, 11:32

koszmarek, empik podalem tylko jako przyklad dla jednoformatowych, natomiast jak najbardziej chodzilo o all..
gulgulq - 24-04-2013, 21:58

Co z ekranem:
- ekran E-Ink (niepodświetlany)
- czy zwykły kolorowy TFT (podświetlany)

będzie jakas różnica dla oczu, miał ktoś możliwość porównać??

seba314 - 25-04-2013, 08:12

gulgulq, najlepiej zeby ekran byl w technologii e-ink, podswietlany ledami i dotykowy.