To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer po powloce kwarcowej

tyku - 19-06-2013, 12:49

Lucas123w, Pisałem wcześniej mam nałożony Gtechniq C1
Wytrzyma więcej jak rok, ale efekt już nie ten sam po roku, to da się dostrzec podczas mycia (zachowania się wody na powłoce nałożonej na lakier).

Lucas123w - 19-06-2013, 14:51

Źle odczytałem wiadomość ale zawsze możesz przetestować wersje EXO.

Trwałość to każdego najlepszego specyfiku osłabisz na to raczej sposobu nie ma.

po.miras - 19-06-2013, 21:12

tyku napisał/a:
Bez polerki pewnie w dzień da radę, tyle że to nie ma sensu.
Cquartz - nie łuszczy się, sprawdzone na moim samochodzie po roku czasu od nałożenia powłoki.
Według mnie teraz lepszy jest Gtechniq - mam nałożony i dużo lepiej się sprawuje niż Cquartz.
Powiem, że te powłoki są dobre tak naprawdę na 1 rok. :(
Czyli jak kogoś stać wydać co roku około 1500 zł to polecam. :wink:

Piszesz że rok temu miałeś położonego Cquartz'a a teraz masz Gtechniq C1.
Czy pierwszą warstwę należy usunąć czy można kłaść jedną na drugą ?

tyku - 24-05-2014, 11:05

po.miras napisał/a:
Piszesz że rok temu miałeś położonego Cquartz'a a teraz masz Gtechniq C1.
Czy pierwszą warstwę należy usunąć czy można kłaść jedną na drugą ?
- pierwsza warstwa to już sama zeszła. Powłokę lakieru trzeba przygotować pod każde zabezpieczenie :!:
Co prawda temat jest o powłoce kwarcowej, a więc pora na ceramiczną powłokę i może by tak zmienić tytuł na : Zabezpieczenie lakieru - Lancer (to już do moderatora decyzja należy).
Jestem po nałożeniu powłoki: Ceramic Pro Light
Ceramic Pro Light - to ceramiczna powłoka ochronna utrzymująca się do 24 miesięcy(w praktyce jak wytrzyma rok to będzie sukces) Doskonale radzi sobie w najtrudniejszych warunkach atmosferycznych. Rewelacyjnie odprowadza brud i wodę. Pozostawia lakier na długo czysty i lśniący. Nadaje idealnej gladkości powierzchni oraz znacząco podbija połysk.

To już moja trzecia powłoka zabezpieczająca i powiem szczerze, że wygląda to najlepiej.
Głębia lakieru niesamowita, jak w trójwymiarze :P
Nie wrzucam zdjęć bo zdjęcia trzeba umieć zrobić i mieć sprzęt odpowiedni, którego ja nie posiadam. :(
Więcej tu: http://ceramicpro.pl/ceramiczna-ochrona-lakieru-2

Lucas123w - 24-05-2014, 20:40

Tak jak tyku, pisze podstawą jest przygotowanie lakieru pod jakąkolwiek powłokę, czy to będzie kwarc, teflon czy też wosk naturalny lub syntetyczny. Bez przygotowania najlepsza powłoka nie spełni swojego zastosowania i spłynie w błyskawicznym tempie z naszego lakieru.
wiewioor - 28-06-2014, 18:10

Od niedawna jestem po korekcie lakieru + powłoka kwarcowa. Zobaczymy ile potrzyma. Mam nadzieję że przy umiejętnym dbaniu o lakier przy myciu itp. około rok , 1,5 wytrzyma.

Robert_N - 29-06-2014, 12:33

Świetnie to wygląda. Lancerek błyszczy się jak wiadomo co psu :lol:
JCH - 29-06-2014, 16:35

Robert_N napisał/a:
Lancerek błyszczy się jak wiadomo co psu :lol:
Jak pyszczek gdy zeżre jakąś tłustą michę ;)
wiewioor, pięknie wygląda Twój Lancer. Możesz się golić bez lusterka będąc gdzieś w trasie ;) 8)

mjsystem - 30-06-2014, 09:42

JCH napisał/a:
pięknie wygląda Twój Lancer. Możesz się golić bez lusterka będąc gdzieś w trasie

Fajnie się łuszczy :twisted:
Poproszę o takie same fotki za rok, półtora roku :mrgreen:

.swat. - 30-06-2014, 16:53

mjsystem napisał/a:
Fajnie się łuszczy :twisted:
Taką właśnie też uzyskałem opinię od fachowców, jeżeli usługę tę wykonywać będzie się na nie całkowicie nowy i niezniszczony lakier. Odradzano mi bardzo. Na zniszczony lakier ( niestety w przypadku Mitsu to już taki po roku, dwóch) można stosować tylko opcję kilkukrotnego, systematycznego woskowania. Co ciekawe tak samo odradzano mi pokrywanie woskiem twardym, gdyż niewiele już na zniszczony lakier pomoże. Podbije jedynie kolor, da poczucie gładkości, jednakże nie zabezpieczy już, czyli nie spełni swojego zadania. No i uwypukli wszelkie uszkodzenia.
Lucas123w - 30-06-2014, 17:46

.swat. napisał/a:
Co ciekawe tak samo odradzano mi pokrywanie woskiem twardym, gdyż niewiele już na zniszczony lakier pomoże

.swat., zmień fachowców, którzy Tobie takie dyrdymały wcisnęli. Każdy lakier można dostać do stanu salonowego i to bez większej kombinacji. wystarczy trochę wiedzy, i odpowiednie kosmetyki. W Polsce dalej tkwi się w ciemnogrodzie gdzie auto myje się starymi majtkami i od wielkiego dzwonu woskuje się najtańszym woskiem zakupionym w markecie, który ma robić cuda.
Jest forum z ludźmi, którzy zajmują się hobbystycznie i też profesjonalnie kosmetyką, uwierzcie z najgorszego, najbardziej zaoranego lakieu robią lustro. Z Japońskim lakierem można robić wszystko osiągając przy tym bardzo dobre efekty końcowe.

Kosmetykaaut.pl
Prawdziwa skarbnica wiedzy.
Pozdrawiam

.swat. - 30-06-2014, 21:03

Lucas123w napisał/a:
.swat., zmień fachowców, którzy Tobie takie dyrdymały wcisnęli. Każdy lakier można dostać do stanu salonowego i to bez większej kombinacji. wystarczy trochę wiedzy, i odpowiednie kosmetyki.
Gdyby wciskali mi dyrdymały to gadaliby odwrotnie i zapewne namawiali mnie na wosk twardy i kwarcowanie?

Przecież to się kupy nie trzyma

mjsystem - 30-06-2014, 23:40

Widziałem tylko raz auto po kwarcie. Po roku użytkowania. Masakra. Jak stara patelnia :mrgreen:
RalfPi - 01-07-2014, 08:26

wygląda bardzo ładnie.
Pytanie na jak długo.. ? I czy te 1500zł są tego warte.
Ja zabezpieczam woskiem sonax i myję szamponem z woskiem.
Lakier może nie jest idealny, ale źle też nie wygląda :) Wrzucę fotki, jak to wygląda po zwykłym myciu - każdy będzie miał porównanie do powłoki kwarcowej..

[ Dodano: 01-07-2014, 08:27 ]
wiewioor napisał/a:
Od niedawna jestem po korekcie lakieru + powłoka kwarcowa.
Ile dałeś za korektę? I na czym to polega?
mjsystem - 01-07-2014, 09:03

RalfPi napisał/a:
wygląda bardzo ładnie.
Pytanie na jak długo.. ? I czy te 1500zł są tego warte.

Wygląda idealnie. Nawet specjalistyczne warsztaty po kwarcowaniu chwalą się autami na wystawach. Koszt - jak na rok, półtora roku IMO zbyt duży. Ale, jak kogoś stać...
Problem zaczyna się w momencie początku końca kwarcu. Łuszczenie się się to jedno, ale zapytajcie, jak zdejmuje się taką łuszczącą powłokę i ile to kosztuje :twisted: