[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Spalanie dzienne, wyświetlanie wskazań komputera.
cabaniarz - 05-12-2010, 09:54
Digger napisał/a: | Dzieki Panowie za odpowiedzi - w tak zwanym międzyczasie znalazłem podobny watek na forum i poczytałem sobie nieco / juz wiem , jest inaczej ale niekoniecznie tak źle jak mi się wydawało, da się sprawdzić w dłuzszych odcinkach czasu spalanie a o to chodziło / pozdrawiam |
digger, możesz dać namiar na ten wątek? z góry dzięki.
bastek - 05-12-2010, 10:34
też bym chciał
w końcu założyłem ten temat
Digger - 07-12-2010, 19:38
Ano tutaj
Forum MitsuManiaki.com Strona Główna » Mitsubishi Osobowe » Lancer » [07-XX]Lancer CYxA » [07-XX]Lancer CYxA Ogólne » [CY3A 1.8] komputer pokładowy
i Panowie po moim wpisie też 2 zdania powiedzieli
jaca87 - 29-04-2013, 12:05 Temat postu: Spalanie dzienne, wyświetlanie wskazań komputera. Zauważyłem w moim Lancerze że spalanie średnie z komputera działa na zasadzie dziennej i nie bardzo wiem jak to zmienić.
Wyświetlane jest spalanie tylko z każdej wycieczki i się resetuje a nie zapamiętuje mojego spalania z trasy dnia poprzedniego. Naturalnie niczego nie resetuje(dłuższe przytrzymanie guzika Info).
Może to tak ma być ? Czy ktoś wie co trzeba zrobić aby spalanie było zapamiętywane aż do momentu resetu komputera. Dodam że jestem nowym posiadaczem Lancera
maniax86 - 29-04-2013, 12:10
tak działa spalanie w lancerze... kasuje się po 3-4 godzinach postoju.... jeśli chcieć zobaczyć spalanie z danego okresu czasowego np z (1 tygodnia) to wchodzisz w menu komputera pokłądowego.... tam wchodzisz w spalanie i zmieniasz z literki "A" na literkę "M".... wychodzisz z menu komputera pokładowego.... szukasz spalania standardowo i w tym miejscu wtedy ci się wyświetla średnie spalanie od ostatniego resetu... to tak w dużym skrócie dokłądnie i szczegółowo masz to opisane w instrukcji
QaDo - 29-04-2013, 12:32
Dokładnie jak mówi maniax86, Automat przestawia się na manual i wyświetla Ci pełne podsumowanie. Jednak małe sprostowanie co do poprzedniej wypowiedzi.
Tryb manual - kasuje się ręcznie z kompa dotykowego lub FIS'a jest to spalanie ogólne.
Automat- zależnie od konfiguracji może Ci pokazywać również takie ogólne spalanie lub jak w Twoim wypadku kasowac sie automatycznie po niedlugim czasie.
Pogrzeb w menu
jaca87 - 29-04-2013, 12:58
Super, widzę że da się zrobić to na czym mi zależy czyli średnie spalanie do momentu w którym sam go nie zresetuje.
Jeszcze mam pytanie czy ktoś wie po jakim czasie dokładnie w trybie automatycznym kasuje się spalanie ?
Luk - 29-04-2013, 13:02
QaDo napisał/a: | Automat- zależnie od konfiguracji może Ci pokazywać również takie ogólne spalanie lub jak w Twoim wypadku kasowac sie automatycznie po niedlugim czasie.
Pogrzeb w menu |
W wersji bez ekranu dotykowego nie można przestawić samodzielnie tej opcji, wskazanie A (automatyczne) zawsze będzie się kasować po 4 godzinach postoju (albo wcześniej ręcznie). Swoją drogą jest to bardzo wygodne.
jaca87 - 29-04-2013, 13:20
Luk napisał/a: | QaDo napisał/a: | Automat- zależnie od konfiguracji może Ci pokazywać również takie ogólne spalanie lub jak w Twoim wypadku kasowac sie automatycznie po niedlugim czasie.
Pogrzeb w menu |
W wersji bez ekranu dotykowego nie można przestawić samodzielnie tej opcji, wskazanie A (automatyczne) zawsze będzie się kasować po 4 godzinach postoju (albo wcześniej ręcznie). Swoją drogą jest to bardzo wygodne. |
Czyli w zwykłym radiu nie mogę ustawić kasowania średniego spalania manualnie ?
Nie wiem co w tym wygodnego.Weźmy na to jadę na majówkę na 5 dni, po powrocie chcę się rozliczyć niestety nie wiem jakie było średnie spalanie i ile silnik spalił w tym czasie :/
Luk - 29-04-2013, 13:40
jaca87 napisał/a: | Czyli w zwykłym radiu nie mogę ustawić kasowania średniego spalania manualnie ?
Nie wiem co w tym wygodnego.Weźmy na to jadę na majówkę na 5 dni, po powrocie chcę się rozliczyć niestety nie wiem jakie było średnie spalanie i ile silnik spalił w tym czasie :/ |
Możesz!
Wchodzisz w ustawienia, wybierasz M, kasujesz. Od tego czasu, aż do momentu kiedy nie skasujesz ponownie, liczy się średnie spalanie. Tyle tylko, że po zgaszeniu silnika "chowa" Ci się "pod spód", a na wyświetlaczu masz spalanie A, które się zeruje po 4 godz. Ale jak chcesz zobaczyć to drugie, które się samo nie kasuje, to wchodzisz w ustawienia, wybierasz M i widzisz.
Dlaczego wygodne? Bo nie muszę pamiętać o kasowaniu np. codziennie, jak chcę zobaczyć jakie mam średnie z drogi do pracy. Bo samo pokazuje np. spalanie z trasy, nie kasuje się przy odpoczynkach (raczej nie odpoczywasz dłużej niż 4 godz), itp.
marcowoj - 29-04-2013, 13:43
Można w kazdej chwili sprawdzić średnie spalanie i dopóki go ręcznie nie skasujemy to ono jest ukryte w menu. Trzeba odaplić auto, zaciągnąć ręczny i przyciskiem info wejść w tzw. walizeczke "setings" i przestawić z "A" na "M". potem mamy na "wierzchu" spalanie z całego okresu od momentu ostatniego skasowania. Po 4 godzinach od wyłaczenia silnika średnie spalanie znowu działa w ukryciu. Ja osobiście kasuję każdorazowo na stacji przy tankowaniu i wiem jakie mam średnie spalanie z komputera np. na baku paliwa.
QaDo - 29-04-2013, 17:33
Dziwne koledzy, u mnie w opcji Auto nie kasuje się automatycznie, chyba nawet nie po dolaniu ON, ale dzisiaj specjalnie dokładnie się temu przyjrzę i napiszę co i jak wraz z wersją softu.
Luk - 29-04-2013, 18:15
QaDo napisał/a: | Dziwne koledzy, u mnie w opcji Auto nie kasuje się automatycznie, chyba nawet nie po dolaniu ON, ale dzisiaj specjalnie dokładnie się temu przyjrzę i napiszę co i jak wraz z wersją softu. |
Po prostu zobacz rano jakie masz wskazanie średniego spalania. Jak masz zaraz po odpaleniu "---" to znaczy, że przez noc się skasowało.
No i pamiętaj, że jesteś w mniejszości posiadając MMCS, znakomita większość Lancerów nie ma tego systemu, a co za tym idzie nie ma możliwości samodzielnej konfiguracji wielu parametrów oraz sprawdzenia wersji softu
Trik - 29-04-2013, 18:32
QaDo napisał/a: | Tryb manual - kasuje się ręcznie z kompa dotykowego lub FIS'a jest to spalanie ogólne |
Czy tu chodzi o MMCS? Bo bez MMCS jest to tez możliwe.
Jeśli chodzi o kasowanie w trybie auto, następuje po 4h od zaprzestania jazdy.
Jeśli chodzi o kasowanie w trybie manual, można to zrobić po wbiciu tego na ekran główny i przytrzymanie INFO do piknięcia. Tak mówi instrukcja strona 3-27 i 3-28.
Oba tryby kasują się też przez rozłączenie akumulatora na kilka minut
Luk - 29-04-2013, 18:49
Trik napisał/a: | Jeśli chodzi o kasowanie w trybie manual, można to zrobić po wbiciu tego na ekran główny i przytrzymanie INFO do piknięcia. |
Gwoli ścisłości, to w trybie Auto też można w każdej chwili skasować przytrzymując INFO do piknięcia
|
|
|