Outlander III Ogólne - O3 i LPG
rezon - 03-02-2014, 11:39
Barti123 napisał/a: | A jaki ma wpływ rozrusznik na gaz w każdym silniku moze ci paść rozrusznik | tak sam jak na układ zasilania. zostaw sobie argumenty na korespondencję z MMC . Mnie nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem - nawet jak masz garb Poczytaj sobie nieco o rozpatrywaniu reklamacji.... W D wadliwe sprzęgła w Outkach 2,2 - w PL kierowcy nie potrafią jeździć nowoczesnym dieslem z napędem na cztery koła. W D skrzypiące zawieszenie kwalifikujące do wymiany - w PL ten typ tak ma a ASO nic nie słyszy.... Nawet ewidentne czernienie odbłyśnika halogenu wymagało na gwarancji dwukrotnej wizyty w ASO, które posiadało halogen w magazynie, bo przecież MMC nie ufa nikomu - nawet swoim ASO. Chociaż temu to akurat ja się nie dziwię
Barti123 - 03-02-2014, 12:09
rezon napisał/a: | Barti123 napisał/a: | A jaki ma wpływ rozrusznik na gaz w każdym silniku moze ci paść rozrusznik | tak sam jak na układ zasilania. zostaw sobie argumenty na korespondencję z MMC . Mnie nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem - nawet jak masz garb Poczytaj sobie nieco o rozpatrywaniu reklamacji.... W D wadliwe sprzęgła w Outkach 2,2 - w PL kierowcy nie potrafią jeździć nowoczesnym dieslem z napędem na cztery koła. W D skrzypiące zawieszenie kwalifikujące do wymiany - w PL ten typ tak ma a ASO nic nie słyszy.... Nawet ewidentne czernienie odbłyśnika halogenu wymagało na gwarancji dwukrotnej wizyty w ASO, które posiadało halogen w magazynie, bo przecież MMC nie ufa nikomu - nawet swoim ASO. Chociaż temu to akurat ja się nie dziwię |
Wiesz powiem ci jedno to jest mój pierwszy misiek i ostatni te samochody nię są w 100% dopracowane
borsak1 - 03-02-2014, 12:26
Barti123 napisał/a: | misiek i ostatni te samochody nię są w 100% dopracowane | pewnie zrobię OT ale mam pytanko co Ci nie odpowiada w nowym miśku, bo na razie trudno znaleźć coś złego o nim a już negatywna opinia o Panie to by z forum na widłach wynieśli.
Barti123 - 03-02-2014, 13:53
borsak1 napisał/a: | Barti123 napisał/a: | misiek i ostatni te samochody nię są w 100% dopracowane | pewnie zrobię OT ale mam pytanko co Ci nie odpowiada w nowym miśku, bo na razie trudno znaleźć coś złego o nim a już negatywna opinia o Panie to by z forum na widłach wynieśli. |
Wiesz co za taką cenę wolałbym inny samochód niby wszystko jest ok ale brakuje dopracowanych rzeczy
borsak1 - 03-02-2014, 14:34
Barti123, Wymień, ale nie zapominaj również że np. RAV4 rozmiarów BMW X1 jest znacznie droższe niż Outlander a miejsca ma mniej. Więc coś za coś.
badi - 15-03-2014, 22:12
Barti123 i jak na razie sprawuje się autko? Ile km już najechałeś? Jak spalanie? Kupuję OIII po wakacjach, czyli już po lifcie i zastanawiam się nad gazem bo mój dealer daje mi gwarancję na silnik 3 lata, ale w swoim serwisie. Oczywiście zakładają, że do 3 lat gaz nie zaszkodzi silnikowi. Miałem auta z gazem i było ok, teraz mam diesla i trochę już mam dość. Niby nic się nie wydarzyło, ale różnica w cenie robi swoje.
Barti123 - 18-03-2014, 11:09
badi napisał/a: | Barti123 i jak na razie sprawuje się autko? Ile km już najechałeś? Jak spalanie? Kupuję OIII po wakacjach, czyli już po lifcie i zastanawiam się nad gazem bo mój dealer daje mi gwarancję na silnik 3 lata, ale w swoim serwisie. Oczywiście zakładają, że do 3 lat gaz nie zaszkodzi silnikowi. Miałem auta z gazem i było ok, teraz mam diesla i trochę już mam dość. Niby nic się nie wydarzyło, ale różnica w cenie robi swoje. |
Wiesz co zrobiłem ok 9tys i wszystko ok
Spalanie ok 10l 9l Zależy w jakim trybie
Fun - 27-09-2014, 12:59
Gaz to dobre rozwiązanie w przypadku jak ktoś robi kilometry...ja robię ich mało i mi ani gaz,ani diesel nie podchodzi.Jeszcze kwestia rynku wtórnego i jego odsprzedaży....wiem że nowi właściciele nie lubią gazu....wolą go sami póżniej zamontować...bo jak to u nas,jak ma na szafie np.120 tyś km przejechane z gazem to napewno kręcony bo to niemożliwe....to są słowa jakie słyszał mój kumpel jak sprzedawał Zafirę zagazowaną od nowości
Co do wykończenia O3 to oczywiście zgadzam się że sporo tanich zamienników nie licujących z firmą i ceną auta....ale coś za coś ...albo tanio albo dobrze....chociaż na pociechę można zostawić sobie poczucie względnej bezawaryjności auta...taką mam nadzieję...bo miałem kilka japońskich aut(nie mylić z europejską produkcją) do których nie dokładałem ponad planowo i nie szlajałem się po aso ... a mistrzem na mojej liście by łnowy nabytek wieeeeele lat temu Mazda 323F z otwieranymi oczami ....auto nie miało elektrycznie otwieranych szyb,żadnych poduszek powietrznych,żadnego ABS-u nie mówiąc o ESP...nawet nie miało wspomagania kierownicy....ale było mistrzem zakrętów...jak wszyscy ostry zakręt odpuszczali przy 70 km/h to ja go brałem na 100 km/h
tak jako ciekawostkę dla młodszej generacji tu piszących.... cena w salonie w roku 1992 była równa z ceną mieszkania 1-pokojowego w centrum Warszawy ...to były czasy ....czyli dziś taka Mazda powinna kosztować ok 250 tyś pln....
paweldm - 06-10-2014, 16:00
Aby mieć wiekszy zbiornik moża wybrać wersję z pełnym środkiem. W Słupsku jest firma produkująca zbiorniki chyba nazywa się Stako i na ich stronie internetowej można sprawdzić jakie modele-wersje zbiorników produkują i sprawdzić wymiary.
sla - 07-10-2014, 11:33
Fun napisał/a: |
tak jako ciekawostkę dla młodszej generacji tu piszących.... cena w salonie w roku 1992 była równa z ceną mieszkania 1-pokojowego w centrum Warszawy ...to były czasy ....czyli dziś taka Mazda powinna kosztować ok 250 tyś pln.... |
To Łada i 125p byłyby droższe w latach 70/80 można było za ich wartość giełdową kupić mieszkanie 3- 4 pokojowe .
Komandor - 08-10-2014, 08:56
Jezeli mialbym zakladac gaz to tylko instalacje z wtryskiem w fazie cieklej:
http://moto.onet.pl/porad...et1_motosem_dsa
syrena - 04-10-2015, 18:15
Przymierzam się do outlandera 2016. Od 20 lat miałem mnóstwo autek i zawsze na gazie. Czy prawdą jest że:
- Outlander ma miękkie gniazda zaworów?
- Outlander ma regulacje zaworów na śrubkę?
Komandor - 06-10-2015, 16:51
Odpowiedz dla Mivec 2.4:
1. Tak - wskazana instalacja z lubryfikacją a jeszcze lepiej z wtryskiem fazy ciekłej.
2. Regulacja na tzw. szklanki
syrena - 07-10-2015, 08:22
hmmm ...
Czy silnik 2,4 różni się od 2.0 tylko słupkiem (dołem), a głowica jest taka sama? Taka sytuacja jest np. w hondzie. Gdzieś na tym forum przeczytałem, że zawory są regulowane śrubką.
Zastanawiam się co pomoże lubryfikacja? Problem jest raczej w ew. możliwym wypaleniu gniazd w wyniku nie domykania się zaworów i materiale z jakiego gniazda są zrobione, a nie w smarowaniu krzywek, sprężynek itp. To jest made in japan, a nie wieśwageny, które maja problem z ciśnieniem oleju i smarowaniem.
Wtrysk gazu w formie ciekłej wg mnie również nie ma znaczenia. To rozwiązanie jest pomocne dla silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa, aby wtryskiwacze się nie zapiekały, bo są w komorze spalania, a outlander, na szczęście ma wielopunktowy wtrysk.
W międzyczasie dopytałem o ew. koszt regeneracji, wymiany gniazd i jest to 2000zł. Jest to czynność na wieki wieków, więc ostatecznie przy oszczędnościach jazdy na gazie inwestycja zwraca się po 8tys. przebiegu. (5 wypadów nad morze )
rezon - 07-10-2015, 10:09
syrena napisał/a: | Problem jest raczej w ew. możliwym wypaleniu gniazd w wyniku nie domykania się zaworów i materiale z jakiego gniazda są zrobione, | i z uwagi na materiał potrzebna jest lubryfikacja. Smarowanie krzywek i sprężynek jak piszesz to inna bajka. Wtrysk bezpośredni LPG w formie ciekłej obniża temp spalania i dlatego wtedy można obyć się bez lubryfikacji.
A co do wieśwagenów - Mitsubishi też nie należy do czołówek bezawaryjności czy trwałości. To nie Honda, Toyota czy Mazda. Pierwsze 120kkm eksploatacji uturbionej benzyny wieśwagena jest dla mnie tańsze niż diesla Mitsu, a przecież pali więcej.... Polecam uwadze http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=94142, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22024 . W wieśwagenach nawet nie wiedzą co to spadający wąż turbiny, a naprawa nie wymaga siana od Bociana
|
|
|