To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - O3 i LPG

rezon - 03-02-2014, 11:39

Barti123 napisał/a:
A jaki ma wpływ rozrusznik na gaz w każdym silniku moze ci paść rozrusznik
tak sam jak na układ zasilania. zostaw sobie argumenty na korespondencję z MMC . Mnie nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem - nawet jak masz garb ;) Poczytaj sobie nieco o rozpatrywaniu reklamacji.... W D wadliwe sprzęgła w Outkach 2,2 - w PL kierowcy nie potrafią jeździć nowoczesnym dieslem z napędem na cztery koła. W D skrzypiące zawieszenie kwalifikujące do wymiany - w PL ten typ tak ma a ASO nic nie słyszy.... Nawet ewidentne czernienie odbłyśnika halogenu wymagało na gwarancji dwukrotnej wizyty w ASO, które posiadało halogen w magazynie, bo przecież MMC nie ufa nikomu - nawet swoim ASO. Chociaż temu to akurat ja się nie dziwię ;)
Barti123 - 03-02-2014, 12:09

rezon napisał/a:
Barti123 napisał/a:
A jaki ma wpływ rozrusznik na gaz w każdym silniku moze ci paść rozrusznik
tak sam jak na układ zasilania. zostaw sobie argumenty na korespondencję z MMC . Mnie nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem - nawet jak masz garb ;) Poczytaj sobie nieco o rozpatrywaniu reklamacji.... W D wadliwe sprzęgła w Outkach 2,2 - w PL kierowcy nie potrafią jeździć nowoczesnym dieslem z napędem na cztery koła. W D skrzypiące zawieszenie kwalifikujące do wymiany - w PL ten typ tak ma a ASO nic nie słyszy.... Nawet ewidentne czernienie odbłyśnika halogenu wymagało na gwarancji dwukrotnej wizyty w ASO, które posiadało halogen w magazynie, bo przecież MMC nie ufa nikomu - nawet swoim ASO. Chociaż temu to akurat ja się nie dziwię ;)

Wiesz powiem ci jedno to jest mój pierwszy misiek i ostatni te samochody nię są w 100% dopracowane

borsak1 - 03-02-2014, 12:26

Barti123 napisał/a:
misiek i ostatni te samochody nię są w 100% dopracowane
pewnie zrobię OT ale mam pytanko co Ci nie odpowiada w nowym miśku, bo na razie trudno znaleźć coś złego o nim a już negatywna opinia o Panie to by z forum na widłach wynieśli.
Barti123 - 03-02-2014, 13:53

borsak1 napisał/a:
Barti123 napisał/a:
misiek i ostatni te samochody nię są w 100% dopracowane
pewnie zrobię OT ale mam pytanko co Ci nie odpowiada w nowym miśku, bo na razie trudno znaleźć coś złego o nim a już negatywna opinia o Panie to by z forum na widłach wynieśli.

Wiesz co za taką cenę wolałbym inny samochód niby wszystko jest ok ale brakuje dopracowanych rzeczy

borsak1 - 03-02-2014, 14:34

Barti123, Wymień, ale nie zapominaj również że np. RAV4 rozmiarów BMW X1 jest znacznie droższe niż Outlander a miejsca ma mniej. Więc coś za coś.
badi - 15-03-2014, 22:12

Barti123 i jak na razie sprawuje się autko? Ile km już najechałeś? Jak spalanie? Kupuję OIII po wakacjach, czyli już po lifcie i zastanawiam się nad gazem bo mój dealer daje mi gwarancję na silnik 3 lata, ale w swoim serwisie. Oczywiście zakładają, że do 3 lat gaz nie zaszkodzi silnikowi. Miałem auta z gazem i było ok, teraz mam diesla i trochę już mam dość. Niby nic się nie wydarzyło, ale różnica w cenie robi swoje.
Barti123 - 18-03-2014, 11:09

badi napisał/a:
Barti123 i jak na razie sprawuje się autko? Ile km już najechałeś? Jak spalanie? Kupuję OIII po wakacjach, czyli już po lifcie i zastanawiam się nad gazem bo mój dealer daje mi gwarancję na silnik 3 lata, ale w swoim serwisie. Oczywiście zakładają, że do 3 lat gaz nie zaszkodzi silnikowi. Miałem auta z gazem i było ok, teraz mam diesla i trochę już mam dość. Niby nic się nie wydarzyło, ale różnica w cenie robi swoje.

Wiesz co zrobiłem ok 9tys i wszystko ok
Spalanie ok 10l 9l Zależy w jakim trybie

Fun - 27-09-2014, 12:59

Gaz to dobre rozwiązanie w przypadku jak ktoś robi kilometry...ja robię ich mało i mi ani gaz,ani diesel nie podchodzi.Jeszcze kwestia rynku wtórnego i jego odsprzedaży....wiem że nowi właściciele nie lubią gazu....wolą go sami póżniej zamontować...bo jak to u nas,jak ma na szafie np.120 tyś km przejechane z gazem to napewno kręcony bo to niemożliwe....to są słowa jakie słyszał mój kumpel jak sprzedawał Zafirę zagazowaną od nowości :wink:

Co do wykończenia O3 to oczywiście zgadzam się że sporo tanich zamienników nie licujących z firmą i ceną auta....ale coś za coś ...albo tanio albo dobrze....chociaż na pociechę można zostawić sobie poczucie względnej bezawaryjności auta...taką mam nadzieję...bo miałem kilka japońskich aut(nie mylić z europejską produkcją) do których nie dokładałem ponad planowo i nie szlajałem się po aso 8) ... a mistrzem na mojej liście by łnowy nabytek wieeeeele lat temu Mazda 323F z otwieranymi oczami :) ....auto nie miało elektrycznie otwieranych szyb,żadnych poduszek powietrznych,żadnego ABS-u nie mówiąc o ESP...nawet nie miało wspomagania kierownicy....ale było mistrzem zakrętów...jak wszyscy ostry zakręt odpuszczali przy 70 km/h to ja go brałem na 100 km/h :p

tak jako ciekawostkę dla młodszej generacji tu piszących.... cena w salonie w roku 1992 była równa z ceną mieszkania 1-pokojowego w centrum Warszawy :shock: ...to były czasy :badgrin: ....czyli dziś taka Mazda powinna kosztować ok 250 tyś pln....

paweldm - 06-10-2014, 16:00

Aby mieć wiekszy zbiornik moża wybrać wersję z pełnym środkiem. W Słupsku jest firma produkująca zbiorniki chyba nazywa się Stako i na ich stronie internetowej można sprawdzić jakie modele-wersje zbiorników produkują i sprawdzić wymiary.
sla - 07-10-2014, 11:33

Fun napisał/a:

tak jako ciekawostkę dla młodszej generacji tu piszących.... cena w salonie w roku 1992 była równa z ceną mieszkania 1-pokojowego w centrum Warszawy :shock: ...to były czasy :badgrin: ....czyli dziś taka Mazda powinna kosztować ok 250 tyś pln....

To Łada i 125p byłyby droższe w latach 70/80 można było za ich wartość giełdową kupić mieszkanie 3- 4 pokojowe .

Komandor - 08-10-2014, 08:56

Jezeli mialbym zakladac gaz to tylko instalacje z wtryskiem w fazie cieklej:
http://moto.onet.pl/porad...et1_motosem_dsa

syrena - 04-10-2015, 18:15

Przymierzam się do outlandera 2016. Od 20 lat miałem mnóstwo autek i zawsze na gazie. Czy prawdą jest że:
- Outlander ma miękkie gniazda zaworów?
- Outlander ma regulacje zaworów na śrubkę?

Komandor - 06-10-2015, 16:51

Odpowiedz dla Mivec 2.4:

1. Tak - wskazana instalacja z lubryfikacją a jeszcze lepiej z wtryskiem fazy ciekłej.
2. Regulacja na tzw. szklanki

syrena - 07-10-2015, 08:22

hmmm ...

Czy silnik 2,4 różni się od 2.0 tylko słupkiem (dołem), a głowica jest taka sama? Taka sytuacja jest np. w hondzie. Gdzieś na tym forum przeczytałem, że zawory są regulowane śrubką.
Zastanawiam się co pomoże lubryfikacja? Problem jest raczej w ew. możliwym wypaleniu gniazd w wyniku nie domykania się zaworów i materiale z jakiego gniazda są zrobione, a nie w smarowaniu krzywek, sprężynek itp. To jest made in japan, a nie wieśwageny, które maja problem z ciśnieniem oleju i smarowaniem.
Wtrysk gazu w formie ciekłej wg mnie również nie ma znaczenia. To rozwiązanie jest pomocne dla silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa, aby wtryskiwacze się nie zapiekały, bo są w komorze spalania, a outlander, na szczęście ma wielopunktowy wtrysk.

W międzyczasie dopytałem o ew. koszt regeneracji, wymiany gniazd i jest to 2000zł. Jest to czynność na wieki wieków, więc ostatecznie przy oszczędnościach jazdy na gazie inwestycja zwraca się po 8tys. przebiegu. (5 wypadów nad morze :) )

rezon - 07-10-2015, 10:09

syrena napisał/a:
Problem jest raczej w ew. możliwym wypaleniu gniazd w wyniku nie domykania się zaworów i materiale z jakiego gniazda są zrobione,
i z uwagi na materiał potrzebna jest lubryfikacja. Smarowanie krzywek i sprężynek jak piszesz to inna bajka. Wtrysk bezpośredni LPG w formie ciekłej obniża temp spalania i dlatego wtedy można obyć się bez lubryfikacji.
A co do wieśwagenów - Mitsubishi też nie należy do czołówek bezawaryjności czy trwałości. To nie Honda, Toyota czy Mazda. Pierwsze 120kkm eksploatacji uturbionej benzyny wieśwagena jest dla mnie tańsze niż diesla Mitsu, a przecież pali więcej.... Polecam uwadze http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=94142, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22024 . W wieśwagenach nawet nie wiedzą co to spadający wąż turbiny, a naprawa nie wymaga siana od Bociana ;)