[02-06]Lancer CS0 - [CS9 2.0DOHC] Problem po wymianie rozrzadu w 4G63
krzychu - 21-07-2013, 17:17
Zależy. Przebiegu byłem raczej pewien, wymieniłem też płyn chłodniczy jakoś wcześniej więc pompę wody odpuściłem (według prawideł co 2 raz, ale komuś się tam przy 130-140 wysypała). Ale napinacz na wszelki wypadek wymieniłem.
Arktic - 21-07-2013, 18:52
Co do pompy wody to z tego co mi mówił mechanik podczas wymiany rozrządu to ponoć pompa jest napędzana oddzielnym paskiem i nawet jeśli pasek się zerwie to szkód wielkich to nie narobi (oczywiście jeśli się nie zagotuje silnika;) ), tak czy inaczej ja pompy wody jeszcze nie wymieniałem przebieg na chwilę odecną to 140tkm. Wymianę pompy planuję z następnym rozrządem czyli gdzieś na 170tkm(chyba ,że zacznie hałasować).
wyspa911 - 13-08-2013, 23:55
Witam, podepnę się pod temat ponieważ mam problem ze swoim Lancerem. Zacznę może od tego, że Lancera kupiłem rok temu, wymieniłem go na inne auto w komisie przy salonie Mitsu. Kiedy kupowałem samochód człowiek z tego salonu zapewniał mnie, że rozrząd został wymieniony u nich w serwisie przy przebiegu 180tys, a kiedy ja kupowałem było 184tys. Według mnie autu zawszę trochę brakowało mocy, ale tragedii nie było więc wydalało mi się, że tak powinno być. Tydzień temu podczas rekordowych upałów mój samochód delikatnie się zagotował, z różnych przyczyn związanych z wadliwym sterownikiem wiatraków. I niestety pociekł mi uszczelniacz na wale. Zaciągałem auto do mechanika który rozebrał rozrząd i powymieniał wszystkie uszczelnienia, na wałku balansującym także. Dziś odebrałem auto i po przekroczeniu 3,5 tys obrotów przy przyśpieszaniu (pod obciążeniem) auto strasznie wyło i czuć było delikatne wibracje, ale za to moc auta według mnie wzrosła odczuwalnie, według mojego mechanika rozrząd wtedy był chyba ustawiony źle. Po powrocie do warsztatu odkryliśmy że ten przeraźliwy ryk powoduje wibrujący pasek napędzający alternator, pompę wspomagania itp. Rolki podobno były w dobrym stanie, mechanik mówi że albo to koło pasowe na wale albo coś z alternatorem. Z racji tego, że naprawi mi to dopiero w następnym tyg pytam was, co o tym sądzicie? Czy jest to wina złego ustawienia wałka balansowego? Skoro tak to czemu jest poprawa w mocy?
robertdg - 14-08-2013, 00:08
Przede wszystkim pasowałoby sprawdzić czy wałek balansowy jest prawidłowo zsynchronizowany, to taki niuans, że jak ktos o tym nieo wie to łatwo się pomylić, zacznijcie od tego póxniej szukajcie dalej, skoro wcześniej nie było wibracji i wycia to czemu miałoby się pojawić po wymianie uszczelniaczy. uprzedni brak mocy mógł być związany z błednie złożonym rozrządem wczesniej.
wyspa911 - 14-08-2013, 10:14
Przed chwilą wykonałem test śrubokręta, ale ze względu na utrudniony dostęp użyłem gwoździa, włożyłem go ok 4 cm, ale pewnie weszło by więcej. Więc pewnie to nie to..
robertdg - 14-08-2013, 10:26
Musi być pręt o średnicy 8mm i wejśc na głebokośc conajmniej 60mm, nie wiem jakiego gwoździa użyłeś
wyspa911 - 14-08-2013, 10:48
Gwóźdź 4 calowy, średnica 5 mm ruszałem nim i był luz więc i 8 mm pewnie by wlazło, po dokładnym zmierzeniu weszło go 5,5 cm
krzychu - 14-08-2013, 10:51
Ale ustawiłeś wtedy rozrząd na znaki?
wyspa911 - 14-08-2013, 16:54
Wiedziałem że to nie będzie takie proste Nie krzychu nie zrobiłem tego. Zdjąłem obudowę od paska rozrządu, ale widzę że nie będzie to takie proste więc zostawię to dla mechanika żeby nie narobić jakiś szkód. Dzięki za podpowiedzi, napiszę czy to był wałek po rozwiązaniu awarii.
krzychu - 14-08-2013, 17:12
No ale jak odkręciłeś górną obudowę od rozrządu to mocno ręczny, podnosisz jedno kółko z przodu, 5 bieg i kręcisz ręcznie kołem, żeby górne kółka rozrządu ustawiły się na znaki na obudowie silnika (na kole masz nacięcie i na obudowie silnika). Potem próbujesz wsadzić ten gwoźdź do sprawdzenia balansu. Jak już tyle zrobiłeś to sprawdź to i będziesz wiedział. A mechanikowi zanim to wytłumaczysz to więcej czasu stracisz, a jak będzie z tych "wiem lepiej" to i tak Ci nie sprawdzi to co trzeba.
Od razu uważaj na pasek i nie dotykaj upapranymi rękami bo to go degraduje.
wyspa911 - 24-08-2013, 16:51
Witam ponownie, z racji tego że długi weekend miałem trochę zajęty niestety nie miałem czasu sam sprawdzić czy jest to wina wałka. Zaciągnąłem auto do tego samego mechanika który jest moim dobrym znajomym i w sumie najlepszym mechanikiem w okolicy i wytłumaczyłem mu o co chodzi w tym wałku balansującym. Kłócił się ze mną że to nie ma prawa być to, że wystarczy że ustawi wszystko na znaki i jest dobrze i że to na pewno łożysko na alternatorze bo to ten pasek właśnie wibrował. W końcu powiedziałem żeby robił co chce, aby tylko było dobrze. Na drugi dzień odebrałem samochód, problem znikną mechanik nie chciał mi powiedzieć co to było. Jestem prawie pewien że to wina wałka, bo zrobił mi to za darmo i powiedział żebym już więcej nie pytał co to było Samochód jest według mnie bardziej dynamiczny niż w chwili gdy go kupowałem, a przypomnę ze kupiłem go w salonie Mitsu i sprzedawca zapewniał mnie że to oni wymienili rozrząd w autoryzowanym serwisie, a jednak coś było nie tak.
Dzięki za pomoc Panowie, kolejny raz forum ratuje z opresji
robertdg - 24-08-2013, 21:20
Poprostu błednie ustawiony był rozrząd, jeżeli jest znak, a do tego wziernik kontrolny, to nie zawsze ten znak musi byc prawdą.
minek106 - 27-11-2013, 09:53
Witam,
koledzy mam pytanie będę robił drugi raz rozrząd w Lancer 2.0, niestety poprzedni mechanik już nie prowadzi zakładu wiec znalazłem innego. Jednak chciałbym mu przed wymianą pokazać opis wymiany i schemat. Niestety z tego co widzę w książce serwisowej z naszego forum w wersji angielskiej nie ma schematu do mojego silnika chyba, że go nie zauważyłem. Może ktoś z was posiada książkę serwisową w angielskiej wersji zawierającą opis wymiany rozrządu ?
Pozdrawiam
krzychu - 27-11-2013, 10:05
Zobacz tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71769
i tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...t=70414&start=0
A jak nie to w domu mam gdzieś na dysku.
Instrukcja jest bardzo podobna w SOHC i DOHC różni się np. nastawa wstępna napinacza, ale to i tak pewnie nie będzie ustawiane dynamometrem 0-5Nm bo takich nikt nie ma... Jakieś wartości 3,5Nm od zawsze mnie rozwalały...
Bizi78 - 27-11-2013, 11:02
minek106, zobacz tutaj .
|
|
|