Outlander III Ogólne - Ile sprzedano Outków III....
Komandor - 26-09-2013, 22:51
Cena realna do osiągów i wyposażenia ale bliska Pajero Sport które wymiata O3 poza asfaltem
bonito - 03-10-2013, 08:47 Temat postu: Pajero Sport Wymiata poza asfaltem, ale na asfalcie szkoda mówić.
Poza tym - jak głosiły newsy na Polskę jest 150 sztuk, w Europie poza Polską jest nieoferowany - wolę nawet nie myśleć jak będzie wyglądała dostępność części zamiennych...
bonito
jurekschroda - 03-10-2013, 11:45
Na asfalcie szkoda mówić ? Jechałeś tym ? Chyba nie.
Jak na auto na ramie prowadzi się bardzo dobrze, lepiej niż można by się spodziewać, zwłaszcza na zakrętach.
Części zamienne masz takie jak w L200, więc z dostępnością też nie ma problemu.
bonito - 03-10-2013, 19:46
Każdy ma swoje wymagania odnośnie szybkości, komfortu, oszczędności itp. Ostatnio jeżdżę dużo po autostradach i szybkich drogach krajowych (Passatem żony na szczęście nie Outlanderem ) i pojazd którego przyspieszenie wynosi 12 sekund oceniam po prostu jako słaby ze swojego punktu widzenia.
Co do części zamiennych - rzeczywiście nie pomyślałem o L200, nie jestem jednak pewien czy będą pasowały od niego np. szyby, elementy karoserii i inne różności...
bonito
jurekschroda - 08-10-2013, 11:49
Cytat: | Ostatnio jeżdżę dużo po autostradach i szybkich drogach krajowych (Passatem żony na szczęście nie Outlanderem ) i pojazd którego przyspieszenie wynosi 12 sekund oceniam po prostu jako słaby ze swojego punktu widzenia. |
Właśnie dlatego nie rozumiem, dlaczego dynamikę pojazdu oceniasz na podstawie sprintu 0-100 km/h. Kiedy z tego korzystasz ? Czy nie lepiej patrzeć na to, jak auto zbiera się na od 100 km/h w górę ?
Są auta ( np. Lancer 1.6 ) które są lepsze od Sporta w sprincie do 100, ale odczucia dynamiki w czasie jazdy na trasie są zdecydowanie na korzyść Pajero - po prostu moment obrotowy ( szczególnie jego krzywa przebiegu, a nie maksymalna wartość ) robi swoje.
Nie wiem dlaczego ciągle pokutuje wartość przyspieszenia 0-100 jako główna miara dynamiki auta.
Co do części - wszystko to co wymieniasz na przeglądach pasuje od L200, to najważniejsze. Także przednia szyba i chyba przednie boczne. Jeśli chodzi o blachy, to pewnie pasuje też maska, przednie błotniki i przednie drzwi. Wystarczy.
borsak1 - 08-10-2013, 15:31
jurekschroda napisał/a: | Czy nie lepiej patrzeć na to, jak auto zbiera się na od 100 km/h w górę | o i to jest to co miał MIVEC ładnie ciągnął już od 90 jak przysłowiowa rakietaja oczywiście na 6-tce !!!
bonito - 08-10-2013, 20:21
A propos Pajero Sport - wcale się nie czepiam autka, wygląda całkiem ładnie i jeżeli jakościowo jest OK, jest to super wybór jeżeli ktoś potrzebuje "solidnego" SUVa, a nie nadmuchanego kompaktu.
Przyspieszenie do setki (oraz oczywiście ważniejsze przyspieszenie na 5 i 6 biegu na prędkościach około 100-140 km/h) jest istotne np. przy wyprzedzaniu na trasie, gdy wyprzedzanemu koledze z Golfa 2 w TDI (nie ubliżając nikomu) zechce się sprawdzić czy przypadkiem nie da się pojechać szybciej niż ja...
bonito
borsak1 - 09-10-2013, 08:10
@bonito podejrzewam że jesśli nie masz "sterydów" to ten kolega z golfa miśka z silnikiem DAS AUTO pozamiata .
A szczerze mówiąc chyba liczy sie głównie to jak samochód jest elastyczny przy prędkościach 90-120 gdy tak naprawdę coś wyprzedzasz, co tam od 0-100 ja na 1/4 mili nie jeżdżę wiec jak dla mnie misek mógłby 100 osiągać z miejsca nawet po 15s
rezon - 09-10-2013, 08:24
bonito napisał/a: | gdy wyprzedzanemu koledze z Golfa 2 w TDI | a on nie jest już za stary na takie zabawy? Przecież to już chyba pełnoletni z silnikiem 1,9 90KM... Może tak z nowym 2.0170KM CR TDI porównać....
borsak1 - 09-10-2013, 09:24
@rezon myślę że nie, wiesz taki g2 waży sobie trochę mniej niż OII a bez "sterydów" ten silnik z DAS AUTO to się nie ciągnie zbytnio , chyba sam po to go dokarmiałeś.
madox - 11-10-2013, 23:09
Witam
To mój pierwszy post.Jestem po jazdach testowych O3
Myślę trochę o zakupie (choć ma sporo wad-zawieszenie twarde amortyzatory i miękkie sprężyny co powoduje ,że czuć każdą dziurę a w zakręcie łamie go jak łajbę,wykończenie bardzo słabe ,jak na auto za tyle pieniędzy i parę innych)ale ma też zalety i nawet jakoś mi się podoba
Natomiast ,wada największa dla mnie, to osiągi diesla z automatem (11.2 w danych i 11.7 w testach).W manualu jest 9.7.Więc moje pytanie,czy ktoś wie ,czy w tym aucie można podnieść moc (pewnie sterownik denso,co już jest problemem)ale też skrzynia ma chyba ogranicznenie momentu ,jest w automacie obniżony do 360nM,żeby nie wydać ponad 130tys na auto i na światłach mieć problem z parą emerytów w Fabii
Nie ma nigdzie automatu w dieslu do jazdy testowej,czy ktoś tym jezdził?Z czego wynika ta różnica przyspieszenia?Tak to wolno działa ten automat czy jak.Coś ktoś wie o tej skrzyni?Wiem ,że dsg to nie będzie ,ale bez przesady
Aha-wiem co oznacza podniesienie mocy na gwarancji
lexus - 12-10-2013, 15:09
madox napisał/a: | żeby nie wydać ponad 130tys na auto i na światłach mieć problem z parą emerytów w Fabii | Nie ważne jak się zaczyna ważne jak się kończy .Jeśli ma być 8 do setki to nie ten typ samochodu no i cenowo to nie audi 3,0 za to pali 6 l.w trasie i 8 w mieście,zacytuję ci auto świat 16 09".z całej trójki tylko mitsu potrafi dać frajdę z dynamicznej jazdy.auto nie przechyla się za mocno w zakrętach i wykazuje tylko niewielką nad sterownośc .ma też niezły układ kierowniczy .jest tylko jeden minus tu podróżni najmocniej odczuwają wyboje." dodam że ma dobry przyspieszenie od 60-100 w 5,9 sek(2,2 did at) i to jest najważniejsze a po ostatniej obniżce ma niezłą cena
madox - 12-10-2013, 16:47
Może być mniej niż 8do setki nawet w tym typie samochodu ,zwykły Tiguan 2.0tdi w AUTOMACIE
http://www.youtube.com/wa...sZ5kp4P9OY#t=29
7.7 do setki versus mitsu ,które ma 11.7 to jest szok.
Natomiast co do ceny.Ceny się trochę urealniły ,ale za atrakcyjną uznałbym cenę Volvo xc60 biturbo 2.4diesel w full wersji Summum w automacie z nagłośnieniem,navigacją ,skórą,navi,bixenonem (nie ksenonem)i wieloma wieloma innymi za 173tys-taka jest promocja w Volvo-taniej o vat.
Mówimy o aucie nowym w wersji po lifcie ,żeby nie było
Znajomu kupił to w motorze 2.4biturbo wersja 163KM i w volvo za 1900zł podnoszą moc do 215KM (bo jest tylko programowa różnica między wersją 163 a 215),tyle ,że on podniósł do 240KM i 500nM i ma sporo poniżej 8s do setki w automacie
Zrobił to po pierwszych 2 tys km , w tej chwili ma 90tys -póki co żadnych awarii
Auto świat pisze jak zwykle bzdury ,pewnie kto płaci tak piszą,to auto gnie się na zakrętach jak łajba ,powiedziałbym nawet ,że niebezpiecznie.
Ale pytanie było czy ktoś coś wie o automacie w dieslu i jezdzie nim?
P.S Narzekam ,ale lubię to auto i myślę o zakupie,żeby nie było,ale zaczekam jeszcze na większe urealnienie cen ,bo gdybym miał wydać 160tys to naprawdę wolę dołożyć 12-13 i kupić wspomniane xc60.Zresztą i tak wersja Intense Plus jedynie wchodzi w grę ta tańsza za 139900 w automacie i metaliku (minus jakiś rabacik pewnie mały )
lexus - 12-10-2013, 18:07
tiguan to pół autka na wielkośc raczej możesz go porównać z Qashqajem . Z resztą nie dyskutuję.To pisało nie Auto tylko Motor ,notabene żaden z nich nie promował miśka raczej Niemcy chwalą swoje
madox - 12-10-2013, 20:38
Jeny jak ja nie lubię takich dyskusji.Tiguan był i jest w tej samej klasie.Waży 1688kg w tej wersji(jest cięższy) i ma 1809mm szerokości i 1703 wysokości jest więc centymetr szerszy i 2cm wyższy,ale krótszy i przez to ma mniejszy bagażnik (normalne różnice w obrębie jednej klasy)jezdzi bez porównania lepiej i szybciej w 2.0tdi ,ale ja go nie chce ,bo jest modelem schodzącym i ma mniejszy bagażnik
Powiedzcie mnie tylko czemu ten Outlander ma 11.7 w testach z automatem ,co tam jest ,taki wolny automat?
To też świadczy o marce,że w żadnym miejscu w Polsce nie można się przejechać takim autem z automatem
[ Dodano: 12-10-2013, 20:44 ]
Ktoś wie czy ten automat nie jest zdolny przeniesc wyzszego momentu ,ze ma uciety do 360nM?Wobec czego nawet nowa mapa nie wchodzi specjalnie w grę?
|
|
|