To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - problemy przy zmianie biegow

matt4 - 27-02-2014, 23:10

zbyszekm2 napisał/a:
prawdopodobnie stuki potęguje (co za tym idzie, powoduje drgania) rozwalone albo regenerowane wcześniej koło dwumasowe. Wymień koło na jednomasowe i zobaczysz czy minie.

Witam, u mnie też takie drgania powstają i już nie wiem gdzie szukać przyczyny, robi sie taki rezonans że wszystko drży pod obciążeniem między ok 1300-1600 obr/min na każdym biegu

mam jednomasę, dziś wymieniłem poduszki na moście z tyłu i zero poprawy, pomóżcie proszę

PS lata mi jeszcze dziwnie gałka zmiany biegów, nie ma odpowiedniej precyzji zmiany, włączam bieg a gałka wraca jakby na luz, biegi wchodzą i nie wyskakują, co może być przyczyną

zbyszekm2 - 28-02-2014, 07:28

Takie drgania może generować sprzędło, poduszka pod skrzynią (popuść śruby od poduszek pod skrzynią, zapal silnik, poprzerzucaj biegi i wyłącz. Dokręć śruby). Czasem pomaga.
Lewarek ci lata bo pod lewarkiem masz pęknięty plastik lub go nie ma wcale.

zeeb - 07-03-2014, 01:57

Podepnę się pod temat aczkolwiek problem trochę inny. Misiek przestał hamować silnikiem/skrzynią? biegi przerzuca nadal bezproblemowo w górę i w dół ale po puszczeniu gazu gdy skrzynia redukuje, toczy się jak zwykła osobówka na luzie :(
Jedyny który hamuje to jedynka.
Wiecie co sie zepsulo?

Martynapce - 07-03-2014, 10:23

zbyszekm2 napisał/a:

Niby wszystko się zgadza z tym, że nie do końca :mrgreen: rozebrałam wszystko do samego spodu i nic nie znalazłam co by mogło powodować latanie. Może "pod lewarkiem" znaczy na skrzyni a pod budą? bo z kabiny nic takiego chyba nie ma ... :|
Widać tu ten element?

wojtyszka - 07-03-2014, 11:28

plastik o którym pisał Zbyszek, to pewnie nr23108 tak mi sie wydaje,
bo miedzy skrzynią a budą nie ma innych elementow niz na załączonym przez Ciebie rysunku

zbyszekm2 - 07-03-2014, 11:28

Martynapce napisał/a:
zbyszekm2 napisał/a:

Niby wszystko się zgadza z tym, że nie do końca :mrgreen: rozebrałam wszystko do samego spodu i nic nie znalazłam co by mogło powodować latanie. Może "pod lewarkiem" znaczy na skrzyni a pod budą? bo z kabiny nic takiego chyba nie ma ... :|
Widać tu ten element?
Obrazek

chodzi o plastikową osłonę zbiornika paliwa.

matt4 - 07-03-2014, 20:16

o plastikową osłonę zbiornika paliwa? co to ma wspólnego z biegami? nie łape, gdzie ten plastik można kupić ten do biegów?
Martynapce - 07-03-2014, 21:50

matt4 napisał/a:
o plastikową osłonę zbiornika paliwa? co to ma wspólnego z biegami?
też nie bardzo rozumie, ale sprawdzę to jak będę wymieniać zbiornik.

[ Dodano: 17-03-2014, 14:57 ]
Jestem po wymianie i niestety nie znalazłam wspólnego mianownika dla latającego lewarka i zbiornika :mrgreen: