To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Problem z antena do radia

krzychu - 09-09-2013, 09:03

mitsu00 napisał/a:
to nie kazde posiada funkcje podajawania zasilania na wzmak anteny.

To musiałby być jakieś straszny badziew niestandardowy. Przecież to w standardzie/kostce ISO jest.

elektryk - 09-09-2013, 09:08

mitsu00 napisał/a:
Nie podano czy w aucie jest ori radio czy jakis aftermarket. Jesli te ostattnie, to nie kazde posiada funkcje podajawania zasilania na wzmak anteny.
Ale kolega napisa że zasilanie anteny jest jakoś zrealizowane, bo jak je rozłącza to jakość spada.
Ew problemem może być przeciążenei lub brak styku, ale to zupełnie inna bajka.

mitsu00 - 09-09-2013, 09:52

krzychu napisał/a:
To musiałby być jakieś straszny badziew niestandardowy. Przecież to w standardzie/kostce ISO jest.
Badziew czy nie, np w OII jakosc odbioru po montazu aftermrketu jest tragiczna poza aglomeracjami z ori antena. A sprzet byl montowany z wyzszej polki. W koncu sie wkurzylem i zamontowalem antene klejona. Problem minal. Najlepszym rozwiazaniem jest jednak system z 2 antenami i funkcja diversity. Mam tak np w Avensisie, Audi tez to ma, BMW, MB etc
elektryk - 09-09-2013, 10:48

mitsu00 napisał/a:
W koncu sie wkurzylem i zamontowalem antene klejona. Problem minal. Najlepszym rozwiazaniem jest jednak system z 2 antenami i funkcja diversity. Mam tak np w Avensisie, Audi tez to ma, BMW, MB etc
Jaki dokładnie model anteny klejonej? Bo ja już jeden próbowałem i wynik był fatalny.
mitsu00 - 09-09-2013, 11:11

elektryk napisał/a:
Jaki dokładnie model anteny klejonej? Bo ja już jeden próbowałem i wynik był fatalny.
Ta ma b dobre parametry odbioru jak na antene wewnetrzna. Ma wbudowany wzmacniacz. Ja bylem zadowolony z odbioru.
http://allegro.pl/blaupun...3521563498.html

elektryk - 09-09-2013, 12:51

mitsu00 napisał/a:
Ta ma b dobre parametry odbioru jak na antene wewnetrzna. Ma wbudowany wzmacniacz. Ja bylem zadowolony z odbioru.
http://allegro.pl/blaupun...3521563498.html
Czyli mam rozumieć że ją zamontowałeś u siebie i polecasz? Czy antena składa się wyłącznie z tej pluskwy przyklejanej od środka, czy jest może jakaś antenka przyklejana od drugiej strony szyby?
mitsu00 - 09-09-2013, 13:21

elektryk napisał/a:
Czyli mam rozumieć że ją zamontowałeś u siebie i polecasz? Czy antena składa się wyłącznie z tej pluskwy przyklejanej od środka, czy jest może jakaś antenka przyklejana od drugiej strony szyby?
Uzywalem i jak najbardziej polecam. Krazek ma srednice ok 5cm i montujesz go w gornym rogu lub na podszybiu. Z krazka wychodza 2 cieniutkie druciki dlugosci ok 30 cm ktore pelnia role anten. Klei sie je do szyby od str wewnetrznej np wzdloz podsufitki. Potem podpinasz mase i zasilanie wzmaka. Mnie montaz zajal jakies 30 min.
monsun - 09-09-2013, 14:12

Na probe kupilem taka antene http://www.tme.eu/pl/deta...adiowe/sunker/# przyklejana do szyby i wpinajac ja do radia bez zasilania mam lepszy zasieg niz z tej oryginalnej dachowej po podpieciu zasilania to juz w ogole ogromna roznica w SNR, chcialbym ja jednak podpiac do tego gniazdka co jest w podsufitce od oryginalu i przykleic ja do tylnej bocznej szyby, ale za cholere nie moge rozpiac tej wtyczki od koncentryka pod sufitem, komus sie to moze udalo? Rysunek serwisówka na stronie 54A-95
elektryk - 09-09-2013, 14:27

monsun napisał/a:
za cholere nie moge rozpiac tej wtyczki od koncentryka pod sufitem, komus sie to moze udalo? Rysunek serwisówka na stronie 54A-95
Ja rozpinałem jakiś czas temu, pamiętam że było ciężko, ale jakoś poszło. Może spróbuj złapać obie części w "kombinerki" i pokręcić jedną względem drugiej.
mitsu00 - 09-09-2013, 14:37

monsun napisał/a:
Na probe kupilem taka antene http://www.tme.eu/pl/deta...adiowe/sunker/# przyklejana do szyby i wpinajac ja do radia bez zasilania mam lepszy zasieg niz z tej oryginalnej dachowej po podpieciu zasilania to juz w ogole ogromna roznica w SNR, chcialbym ja jednak podpiac do tego gniazdka co jest w podsufitce od oryginalu
Jesli temat jest ciezko ogarnac to ja bym olal temat i po prostu pociagnal kabel antenowy od anteny klejonej bezposrednio do radia, a ori zostawil w spokoju. Mam podobnie wygladajaca antene dvbt klejona do tylnej bocznej szybki i b ladnie i dyskretnie to wyglada.
elektryk - 09-09-2013, 14:52

mitsu00 napisał/a:
Jesli temat jest ciezko ogarnac to ja bym olal temat i po prostu pociagnal kabel antenowy od anteny klejonej bezposrednio do radia, a ori zostawil w spokoju. Mam podobnie wygladajaca antene dvbt klejona do tylnej bocznej szybki i b ladnie i dyskretnie to wyglada.
W sumie jak ciągnąłem kabele od czujnika parkowania wzdłuż dolnych wdłuż podłogi to było dość wygodnie. Trzeba tylko uważać na tylną osłonę progu. Ma zatrzask pod tylną kanapą. Albo trzeba "podnieść" tylną kanapę i wyjąć zatrzask albo go wogóle nie ruszać i przełożyć pod lekko podniesioną osłoną. Tylną kanapę się wyciąga dość łatwo, trzeba na hama ją ciągnąć do góry.
mitsu00 - 09-09-2013, 15:14

elektryk napisał/a:
W sumie jak ciągnąłem kabele od czujnika parkowania wzdłuż dolnych wdłuż podłogi to było dość wygodnie. Trzeba tylko uważać na tylną osłonę progu. Ma zatrzask pod tylną kanapą. Albo trzeba "podnieść" tylną kanapę i wyjąć zatrzask albo go wogóle nie ruszać i przełożyć pod lekko podniesioną osłoną. Tylną kanapę się wyciąga dość łatwo, trzeba na hama ją ciągnąć do góry.
Mozna i pod progami i pod uszczelkami wzdloz podsufitki. Przerabialem oba warianty. Prace b ulatwiaja spesjalistyczne narzedzia do demontazu tapicerki.
elektryk - 09-09-2013, 15:33

mitsu00 napisał/a:
elektryk napisał/a:
Mozna i pod progami i pod uszczelkami wzdloz podsufitki. Przerabialem oba warianty. Prace b ulatwiaja spesjalistyczne narzedzia do demontazu tapicerki.
IMHO dołem łatwiej bo nie trzeba ruszać osłon przedniego słupka. U mnie one mają już nieco nadwyrężone zatrzaski. Tak czy siak trzeba demontować osłonę słupka środkowego.
mitsu00 - 09-09-2013, 15:48

elektryk napisał/a:
IMHO dołem łatwiej bo nie trzeba ruszać osłon przedniego słupka. U mnie one mają już nieco nadwyrężone zatrzaski. Tak czy siak trzeba demontować osłonę słupka środkowego.
Prawda. IMHO po rozkladaniu i skladaniu OII, PIV i Avensisa, to ten ostatni najlatwiej sie rozkreca i sklada :wink: A wiele rzeczy juz montowalem: wygluszanie wnetrza, instalacia wzmacniaczy, nowych glosnikow, kamery cofania itp itd
albercik83 - 16-09-2013, 21:18

a gdzie taką antenkę zakupić przyklejaną tego sunkera?
bo u mnie też radio porażka z ori anteną.
niby wzmacniacz w antenie wygląda dobrze i zasilanie też ale odbiór słabiutki.
pozdro