To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Podświetlenie niektórych włączników

Hugo - 23-01-2007, 12:25

Jeszcze jedno pytanie do tych którzy wymieniali żaróweczki w pokrętle regulacji podświetlenia licznika oraz we włączniku halogenów i przeciwmgielnego. Mianowicie rozebrałem te dwa przyciski wczoraj i na żaróweczkach były założone niebieskie "kondomki". Nie wiem teraz czy poprzedni właściciel je założył (nie wiem jak podświetlały, bo były przepalone) czy oryginalnie tak ma być?
Napiszcie, bo po pracy chciałem dokończyć wymianę żarówek.
A nie chcę żeby wyszła jakaś "choinka". Z drugiej strony wiem, że w niektórych autach nawet po zmianie żarówek nie zmienia się kolor podświetlenia.

Anonymous - 23-01-2007, 12:34

Hugo napisał/a:
Jeszcze jedno pytanie do tych którzy wymieniali żaróweczki w pokrętle regulacji podświetlenia licznika oraz we włączniku halogenów i przeciwmgielnego. Mianowicie rozebrałem te dwa przyciski wczoraj i na żaróweczkach były założone niebieskie "kondomki". Nie wiem teraz czy poprzedni właściciel je założył (nie wiem jak podświetlały, bo były przepalone) czy oryginalnie tak ma być?
Napiszcie, bo po pracy chciałem dokończyć wymianę żarówek.
A nie chcę żeby wyszła jakaś "choinka". Z drugiej strony wiem, że w niektórych autach nawet po zmianie żarówek nie zmienia się kolor podświetlenia.

Te niebieski "kondonki" są zakładane oryginalnie w fabryce - służą one przyciemnieniu świecącej żarówki. Niestety nie można ich odzyskać bo przy próbie zdjęcia kruszą się i rozpadają. Jeżeli ich nie założysz to podświetlenie przycisków będzie bardziej intensywne (co w nocy może być, w dłuższych trasach, męczące). Zamiast kondoków do "przytłumienia" żarówek możesz użyć: mazaka, niebieskiej izolacji (ja przy zmianie żarówek użyłem właśnie jej z zadowalającym efektem), niebiesjiej folii, itp.
A jak chcesz zmienić kolor podświetlenia to zakładasz kolorową żarówkę (zamiast standardowej białej) i to wszystko.

Hugo - 23-01-2007, 13:06

slo_mo napisał/a:
Niestety nie można ich odzyskać bo przy próbie zdjęcia kruszą się i rozpadają

No powiem Ci, że tylko jeden się rozpadł a 2 sa całe :mrgreen: . Jednak zanim zadałem tu pytanie wyskoczyłem do sklepu i kupiłem 5 żaróweczek już pomalowanych na niebiesko oraz 5 białych. Lepiej trochę zapasu zrobic niż się potem denerwować.
slo_mo napisał/a:
A jak chcesz zmienić kolor podświetlenia to zakładasz kolorową żarówkę (zamiast standardowej białej) i to wszystko.

To fajnie, że w Colcie jest to możliwe, bo np. w Civicu 92-00 r. już nie. Podobno obojętnie jakiego koloru żarówkę się wsadzi w przełączniki czy panel ogrzewania to i tak świeci na biało. To taka ciekawostka.

Anonymous - 23-01-2007, 14:32

Hugo napisał/a:
To fajnie, że w Colcie jest to możliwe, bo np. w Civicu 92-00 r. już nie. Podobno obojętnie jakiego koloru żarówkę się wsadzi w przełączniki czy panel ogrzewania to i tak świeci na biało. To taka ciekawostka.

Nie zmienisz np. pomarańczowego podświetlenia włącznika ogrzewania tylnej szyby (i jak masz podgrzewane lusterka to ich też) - w samym przycisku wsadzony jest pomarańczowy plastik.
Pewnie w Civic jest podobnie...

Hugo - 23-01-2007, 14:58

slo_mo napisał/a:
jak masz podgrzewane lusterka

Właśnie mam i pytanie trochę śmieszne: gdzie on się znajduje? Bo szczerze to nie bardzo wiem.

Anonymous - 23-01-2007, 15:05

Hugo napisał/a:
Właśnie mam i pytanie trochę śmieszne: gdzie on się znajduje? Bo szczerze to nie bardzo wiem.

To ten sam przycisk co od podgrzewania tylnej szyby - załącza jednocześnie podgrzewanie tylnej szyby i lusterek (jest na środkowej konsoli obok przycisku od awaryjnych).

harpagan - 23-01-2007, 15:35

Dodam jeszcze ze te kondomki mozna kupic w sklepach gdzie sprzedaja zarowki
Kupowalem sobie takie tyle ze wieksze do podswietlenia zegarow bo tam tez wystepuja w oryginale

Anonymous - 23-01-2007, 15:36

O kur**, to sie okazuje, ze ja nie mam polowy lampeczek :P
Moglby ktos zapodac zdjecie w nocy z zapalonymi wszystkimi zarowkami o ktorych mowa wa watku ?

Hugo - 23-01-2007, 17:59

slo_mo napisał/a:
To ten sam przycisk co od podgrzewania tylnej szyby - załącza jednocześnie podgrzewanie tylnej szyby i lusterek

Tak podejrzewałem, ale wolałem się upewnić. Tymbardziej, że pomiędzy włącznikiem awaryjek a ogrzewania szyby i lusterek jest zaślepka. Z ciekawości czy ktoś z Was jest na tyle zorientowany i wie jaki przycisk tam powinien się znajdować (mniemam, że były wersje, które coś tam miały włączane).
harpagan napisał/a:
Dodam jeszcze ze te kondomki mozna kupic w sklepach gdzie sprzedaja zarowki

A mnie parę lat temu wyśmiali w jednym sklepie i powiedzieli, że od dawna się ich nie produkuje, tylko żarówki są malowane w różnych kolorach.
kaeres napisał/a:
O kur**, to sie okazuje, ze ja nie mam polowy lampeczek

Pewnie niewielu jest takich, którym wszystkie "lampeczki" świecą :mrgreen:
Podświetlony jest każdy włącznik i każde pokrętło oprócz regulacji elektrycznej reflektorów i lusterek. reszta ma świecić.

Anonymous - 23-01-2007, 20:53

Żeby nie zakładać nowego tematu to sie podłącze pod ten, mianowicie - czy w colcie CJ0 popielniczka powinna byc podświetlona?

Pozdrawiam

harpagan - 23-01-2007, 21:20

Nie wiem jak jest w CJ0 ale skoro w CA0 jest to nie sadze zeby cofneli sie w rozwoju ;)

Wlasnie Hugo zapomnialem napisac
Napewno przy otworzeniu popielniczki w srodku powinienes miec jasno. Niestety zapomnialem tez czy oswietla to ta sama zaroweczka co zapalczniczke czy sa dwie
Wydaje mi sie ze dwie ale starosc nie radosc i skleroza juz atakuje ;)

krzys78 - 23-01-2007, 23:16

hulas napisał/a:
Żeby nie zakładać nowego tematu to sie podłącze pod ten, mianowicie - czy w colcie CJ0 popielniczka powinna byc podświetlona?

Pozdrawiam

Tak,jest podświetlona.
To ja może zapytam,czy włącznik ogrzewania tylnej szyby i włącznik klimatyzacji jest podświetlany? Są co prawda diody,ale one się włączają dopiero po wciśnięciu.

Hugo - 24-01-2007, 00:22

harpagan napisał/a:
Napewno przy otworzeniu popielniczki w srodku powinienes miec jasno. Niestety zapomnialem tez czy oswietla to ta sama zaroweczka co zapalczniczke czy sa dwie

Są osobne żarówki dla popielniczki i zapalniczki. Już wszystkie pozakładałem i jak radził slo_mo sprawne powymieniałem.
No i jest super.

Anonymous - 24-01-2007, 10:11

Z tego co widze to mi brakuje:
1. Od nawiekow - nigdy ich nie widzialem - jezdzie tym samochodem 8 lat (nawet nie wyobrazam sobie gdzie to ma swiecic - obrzeza pokretla beda swiecic ? )
2. Zapalniczka - tutaj sadze, ze obramowanie.
3. Popielniczka - co tam ma swiecic ? (w srodku, obramowanie ?)
4. Awaryjne - sadze, ze trojkacik bedzie swiecil na czerwono.
5. Ogrzewanie tylnej szyby - gdy wlacze ogrzewanie to jedynie pomaranczowa dioda sie swieci. Co tam ma swiecic jak jest wylaczone ?

Jaki tam sa zarowki, ile ich jest (tzn. czy na kazdy el. jedna szt czy jedna zasila w swiatlo kilka elementow - np. zapalniczka i popielniczka) i czy wszystkie wymienie sciagajac tylko panel przedni ?

Anonymous - 24-01-2007, 10:21

Hah a u mnie wygląda, że mam tylko jedną działającą żarówkę od tylnych p-mgielnych :oops: Domyślałem się, że kilka sztuk nie świeci ale nie pomyslałbym o wszystkich! No to jest przynamniej jakiś cel budżetowy - zakup tony żaróweczek ;)

a przepraszam - zapalniczka i popiołka siem palą - szkoda, że ja nie palę ...