To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Carisma pierwsze auto ^^

mateelv - 11-11-2013, 13:31

Jakie żarówki wsadziłeś na przód? :wink:
Mbawu - 11-11-2013, 21:35

to na zdjęciu ostatnim to tylko postojówki są ledowe , a żarówki mam włozone takie
Tungsram SPORTLIGHT BLUish +50%. Świecą napewno lepiej od zwyklych żarówek daja troszke bardziej biały kolorek jak sa jeszcze te białe postojówki wsadzone .

Mam jeszcze problem odnośnie podświetlena tylnej tablicy rejestracyjnej , gniazda mam suche bezpieczniki całe , wsadziłem tam zarówki diodowe , i podziałały podziałały i juz nie działaja nie wiem od czego to moze być zalezne dosłownie nowo kupione ze sklepu i zastanawiam się w czym moze być problem ? :cry:

Bizi78 - 11-11-2013, 21:44

Mbawu napisał/a:
nowo kupione ze sklepu i zastanawiam się w czym moze być problem ? :cry:

Obstawiam jaka cena taka jakość :wink: .
Jeśli masz w5w to może luźno w oprawce siedzą i na dziurach się wysunęły :? .

Batmanikus - 11-11-2013, 22:06

Ja mam diodowe postojówki. Po około 2 tyś km nie działa już jedna. Na szczęście przezornie zamówiłem 4 szt :wink:
mateelv - 12-11-2013, 00:03

E to Sportlighty miałem, ale jeszcze bielsze są Osramy Cool Blue Intense, lepiej oświetlają drogę, mam je obecnie. Co do postojówek to również wsadziłem ledy, te bardziej rozbudowane, z 5 źródłami światła.

co do rejestracyjnych to pewnie tak jak pisze Bizi - cena jakość.

RoBSoN_97 - 19-11-2013, 13:55

Mbawu napisał/a:
-lampy pomalowane na czarno od wewnątrz

Jak Ty tak możesz jeździć? Jeździsz w ogóle nocą? Widzisz drogę? Oczywiście po drogach nieoświetlonych mam na myśli. W Carismie oświetlenie drogi nie należy do najlepszych, a jeszcze pogarszać to co już jest słabe :shock:

Przeciwmgielne okleiłeś żółtą folią? Wyjmowałeś/demontowałeś halogeny czy same kratki zdejmowałeś czy przyklejałeś na zamocowanych?
Ja się zastanawiałem by halogeny dać w żółty, ale się wstrzymywałem bo druga opcja mi chodzi po głowie, mocne białe światło - wymienić żarówki na LEDY CREE 11W
http://allegro.pl/zarowka...3701932751.html
http://allegro.pl/zarowka...3676928856.html

RoBSoN_97 - 19-11-2013, 13:57

A co do LEDów w tablice rejestracyjną to ja jeżdżę 4 lata i się nic nie dzieje.
Spróbuj przeczyścić styk z diodą led, te blaszki w oprawce oraz je trochę podgiąć by bardziej dociskały do diody.

Mbawu - 19-11-2013, 20:04

halogenów nie demontowałem przy oklejaniu ich zółtą folią na szczęscie była termokurczliwa a odnośnie czy przeszkadza mi to czy sa zólte halogeny z przodu to nie przeszkadza mi to , ani te kwadratowe halogeny szału nie robiły ani te zbytniu tez nie wiadomo jak nie pomagaja przy naprawde ostrym zamgleniu , myśle ze lepiej miec sadzone dobre żarówki i dobrze ustawione lampy niz pchac się w ksenony w takie halogenowate lampy .
:)

Juz odpowiadam czy jeżdzę Noca ? pewnie ze jeżdze i to dosyc często wracam drogami gdzie nie ma wgl oświetlenia , nie narzekam :wink:

Mbawu - 19-11-2013, 20:05

z tyłu jasnym białym tez nie głupi pomysł tylko ile zabawy z wyciaganiem wszystkiego :)
RoBSoN_97 - 20-11-2013, 10:35

No i nie odpowiedziałeś na pytanie :P

Mbawu napisał/a:
a odnośnie czy przeszkadza mi to czy sa zólte halogeny z przodu to nie przeszkadza mi to , ani te kwadratowe halogeny szału nie robiły ani te zbytniu tez nie wiadomo jak nie pomagaja przy naprawde ostrym zamgleniu

Nie pytałem się odnośnie do halogenów o jakość świecenia, bo ich się praktycznie w ogóle nie używa ;) Pytałem się o główne źródło oświetlenia drogi czyli o przednie lamy, a nie o halogeny ;)
Napisałeś, że masz je pomalowane na czarno od wewnątrz - widzisz coś nocą jak jedziesz? Oświetlenie drogi w Carismie jest lipne przez lipne lampy a Ty jeszcze je pogorszyłeś malując na czarno :P

A wspomniany xenon w halogen to spotkałem się z takimi rozwiązaniami na ulicy, ale to w 99% stare bmki głównie E36.

Mbawu napisał/a:
z tyłu jasnym białym tez nie głupi pomysł tylko ile zabawy z wyciaganiem wszystkiego

:?:

xluki - 20-11-2013, 11:09

RoBSoN_97 napisał/a:
Napisałeś, że masz je pomalowane na czarno od wewnątrz - widzisz coś nocą jak jedziesz? Oświetlenie drogi w Carismie jest lipne przez lipne lampy a Ty jeszcze je pogorszyłeś malując na czarno
pomalowana jest czesc ktora nie odbija strumienia swiatla a jest tylko dla "ozdoby" (jest chromowana zeby sie nie rzucala w oczy na tle odblysnika). Sam odbłysk został w 100% seryjny. Lampy świecą tak jak świeciły. W poprzedniej Carismie tez tak malowalem i nie zauwazylem roznicy.
Mbawu - 20-11-2013, 21:31

dzieki wielkie xłuki , dokładnie tak zosały tylko pomalowane obramówki lamp świecą jak seria troszke bawienia się było no i wyglada jak wygląda ;)
Mbawu - 21-12-2013, 11:01

Mam pytanko do posiadaczy Carism . Jakie polecacie zestawy hamulcowe na przód
tarcze brembo + klocki brembo czy
tarcze brembo + klocki ferodo ? :) ostatnio przymierzam się do zmiany przednich hamulców

Kolejna sprawa to troszkę niepokojące mnie obroty auta . Silnik 1.6 90 konny , na zimnym silniku zauważyłem ze obroty po odpaleniu to około 2000 z wciśniętym sprzęgłem spadają około o pól tysiąca... po przejechaniu 100 metrów obroty zaczynają spadać i jak silnik się rozgrzeje wtedy już silnik cicho chodzi 500 obrotów , zastanawia mnie co może być przyczyną

Jaco_ - 21-12-2013, 13:18

Batmanikus napisał/a:
Ja mam diodowe postojówki. Po około 2 tyś km nie działa już jedna. Na szczęście przezornie zamówiłem 4 szt :wink:

Tez mialem podobnie. Ale problem polega na tym ze postojowki sa za blisko normalnych swiatel H7 w galu i po porstu sie topią te zarowki.... ;/ ogolem nie znalazlem zadnych konkretnych zamiennikow led-owych...

A dlugo jezdzisz juz na tych tungsramach?

Pozdro :)

Piwor - 21-12-2013, 16:28

Mbawu, tarcze brembo klocki bosch.