To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Pytanie o turbo

jawaldek - 26-11-2013, 08:45

skaza86 napisał/a:
nie wlasnie myslalem nad kupnem uzywki jak będę na swieta nie o regeneracji
np ta jest do mojego chłodzona ciecza

http://allegro.pl/mitsubi...3712994990.html

Kombinujesz jak koń pod górę, albo dojedziesz albo nie. A może np warsztat do którego dałem Ci link ma na składzie na wymianę dobrą zregenerowaną turbinę ??? I wyśą Ci na wymianę ??? w zamian Ty odeślesz swoją do regeneracji ??? Jazda i to taki szmat drogi z niesprawną turbiną==kamikadze.

Heilsberg - 26-11-2013, 12:28

Waldku, a jak niby on ma z tej Islandii przyjechać z niesprawną turbiną? A nawet ze sprawną? Co on, Jezus? Samolotem przyleci na Święta a auto zostawi na wyspie.
jawaldek - 26-11-2013, 14:15

Heilsberg napisał/a:
Samolotem przyleci na Święta a auto zostawi na wyspie.
no są jeszcze morskie promowe połączenia :mrgreen:
Heilsberg napisał/a:
a jak niby on ma z tej Islandii przyjechać z niesprawną turbiną?
->> kamikadze albo Św. Mikołaj na saniach z reniferami, ale.....ale to chyba nie ta wyspa :mrgreen: :wink:
skaza86 - 26-11-2013, 19:25

hehehe ale się nasmialem z tego Jezusa :badgrin:
Przylatuje samolotem a chodzilo mi o to ze pajero z dnia na dzień coraz gorzej jeździ nawet ostatnio jak sprawdzałem spalanie to wyszlo 21 litrow na 100km to już na pewno cos nie tak

Mirek1275 - 28-11-2013, 14:44

Życie i mnie postawiło przed tematem turbiny.
Miałem oryginalnie turbinę chłodzoną powietrzem a włożę dzisiaj turbinę z chłodzeniem wodnym.
Czy wystarczy tylko w sprężarce zaślepić wodne kanały i będzie ona śmigać bez awarii?

czortunio - 28-11-2013, 19:17

A jak byś w silniku zaślepił wejścia/wyjścia chłodnicy śmigało by ? Chłodzenie to bardzo ważne część turbiny. Została zaprojektowana jako chłodzona wodą.
Mirek1275 - 29-11-2013, 01:42

czortunio napisał/a:
A jak byś w silniku zaślepił wejścia/wyjścia chłodnicy śmigało by ? Chłodzenie to bardzo ważne część turbiny. Została zaprojektowana jako chłodzona wodą.

Teoretycznie masz rację.
Turbiny te ma bardzo podobną konstrukcję, a przewody wodne mają z kolei bardzo małą średnicę, co się wiąże z bardzo mały przepływem cieczy chłodzącej.
Nie zdziwiłbym się gdyby ktoś już zamontował turbinę chłodzoną wodą bez podłączania kanałów wodnych.
Jest ktoś taki na forum?