To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Jakie ogrzewanie do garażu

Krzyzak - 10-12-2013, 21:47

pamiętaj o czujniku CO - od 50 zł są a zatruć się łatwo
Szafiq - 10-12-2013, 21:50

Aż tak źle nie jest,garaż ma dach zrobiony z desek i są ze 2 warstwy papy na nim. Nie jest to super szczelne,ale nie można porównywać do jazdy samochodem bez dachu. Tak jak napisał kaczka81s można nagrzać i na parę godzin wystarczy. Nie jest to moje miejsce pracy więc nie potrzebuje tam siedzieć non stop. Teraz szykuje mi się wymiana hamulców z przodu w colcie i będę potrzebował ze 2h ciepłego i właśnie po to mi potrzebne ogrzewanie.
Dach będzie i tak do wymiany więc nie mam zamiaru w niego inwestować w tą zimę.Dostawię garaż to dach też zmienię bo będzie wspólny.

[ Dodano: 10-12-2013, 21:57 ]
Krzyzak napisał/a:
pamiętaj o czujniku CO - od 50 zł są a zatruć się łatwo

Myślałem o tym i pewnie się zaopatrzę :)

Krzyzak - 11-12-2013, 08:24

To jak chcesz mieć tymczasowe ogrzewanie na kilka godzin pracy, to kup 3kW elektryczny grzejnik z wiatrakiem (najlepiej jeszcze z modulacją - powiedzmy 1kW/2kW/3kW), który będzie kierował powietrze w odpowiednie miejsce. chudyone z forum tak miał u siebie - w razie potrzeby włączał i pracował.
Odpada kosztowny komin (100 zł za 2 metry rury stalowej 2mm grubości) i konieczność rozpalania. A ciepło masz na zawołanie.

Szafiq - 11-12-2013, 10:42

Krzyzak napisał/a:
To jak chcesz mieć tymczasowe ogrzewanie na kilka godzin pracy, to kup 3kW elektryczny grzejnik z wiatrakiem (najlepiej jeszcze z modulacją - powiedzmy 1kW/2kW/3kW), który będzie kierował powietrze w odpowiednie miejsce. chudyone z forum tak miał u siebie - w razie potrzeby włączał i pracował.
Odpada kosztowny komin (100 zł za 2 metry rury stalowej 2mm grubości) i konieczność rozpalania. A ciepło masz na zawołanie.

Jak wcześniej napisałem koza już kupiona, w dłuższej perspektywie będzie tańsza w użytkowaniu niż piecyk elektryczny i gazowy. Czasami ojciec coś dłubie w garażu więc może będzie częściej wykorzystywana.

Krzyzak - 11-12-2013, 14:04

oczywiście, że najtańsze jest grzanie drewnem, najdroższe prądem - to bezsprzeczne
nie liczę wynalazków, które kosztują 80 000 zł (pompa ciepła)
koza świetnie oddaje ciepło, bo "całą sobą" - tylko trzeba uważać, żeby jakiś dzieciak się nie poparzył

Marcino - 11-12-2013, 14:20

Dzieci podczas prac nie mają nic do szukania w garażu...:)
Krzyzak - 11-12-2013, 14:57

taaaa - chyba Twoje :P
kaczka81s - 12-12-2013, 22:04

Krzyzak napisał/a:
Odpada kosztowny komin

Nie przesadzaj, można kupić rury "dedykowane" specjalnie do takich piecyków, masz odpowiednio kolanka powyginane, tylko trzeba do kupy poskładać, ewentualnie jakąś opaską spiąć. A kosztują kilkanaście złociszy, więc nie ma dramatu. Ewentualnie kawałek starej rynny można założyć i też działa, ja tak mam przedłużoną rurę bo słaby ciąg był :mrgreen:

Krzyzak - 13-12-2013, 08:27

kaczka81s napisał/a:
Nie przesadzaj
nie przesadzam - podłączałem kominek i rury 2mm stalowe kosztują dość dużo
jak dobrze pamiętam to 1mb rura kosztowała ok. 100 zł a kolano regulowane też ok. 100zł
stara rynna to chyba długo nie posłuży przy takich temp spalin

faktem jest, że mam rury 20cm średnicy

tresorex - 13-12-2013, 09:06

Jak chcesz kozę to polecam postawić ją w kącie a rurę od komina pociągnąć po skosie do drugiego kąta i dopiero w górę. Zyskasz dużą powierzchnię która będzie oddawała ciepło (od spalin) :)
Marcino - 13-12-2013, 09:15

Koza to na rynnie pociągnie, tyle co bedzie palił, a jak nie to stalowa rura fi 100 lub 120. Ta do kominków to jest gruba i zabudowywana, zupełnie co innego.
Pozdrawiam

Szafiq - 13-12-2013, 11:58

Rury wczoraj już kupiłem, fi 120. Mam tego 4m więc postaram się jak najwięcej wykorzystać w garażu bo wiem,że to dużo daje. W sumie to podobno minimum przy budowie komina. Rury są cienkie, do codziennego palenia to roku im nie daje ale dla mnie wystarczy. Dzisiaj będę miał koze i jutro pokombinuje z montarzem komina.
kaczka81s - 13-12-2013, 20:50

Szafiq, tylko nie wypuszczaj tych rur przez dach, bo one się mocno grzeją i pożar gotowy, zrób jak tresorex, napisał, z jednego kąta na drugi po skosie, dziurę przez ścianę i dopiero wtedy kolanko i ponad dach z metr, albo więcej.
Szafiq - 13-12-2013, 21:25

Spokojnie, dzisiaj już przymierzyłem wszystko. Rura będzie szła jak napisałeś, trochę w górę a później 2 metry po skosie pod dach,przejście będzie przez drewnianą ścianę pod dachem.Zrobię to tak,że włożę tam rurę ceramiczną a w nią dopiero metalową rurę. Na zewnątrz będzie spokojnie z 60cm ponad dach, tak nawet jest w przepisach.
Krzyzak - 13-12-2013, 21:48

Szafiq napisał/a:
włożę tam rurę ceramiczną
mało - też się grzeje; musisz wełną izolować