To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] Bujanie kierownicą + filmik

jart - 30-11-2014, 11:01

Tarcze też wymieniałem z powodu pokrzywienia a objawiało to się tym że przy hamowaniu latała kierownica jak na filmiku. Ale miałem też kiedyś wybrzuszoną oponę(po jakiejś zimowej dziurze) i efekt był podobny również latała kierownica i przy wolnej jeździe było wyczuwalne bujanie auta .
Ale tak jak piszą koledzy wyżej warto by sprawdzić stan półosi . :?

jaroo0 - 01-12-2014, 08:14

Jezeli przyjdzie komus zamiana popmy - ten myk nie pomaga!

A macie Panowie taka sytuacje?:
Skrecam na krzyzowce w lewo..jadac dalej prosto sciaga na lewo. Skrecam w prawo - zaczyna sciagac na prawo ?? A niekiedy jest ok i co lepsze nie buja.

Jezeli to jest dobra metoda do sprawdze dzisiaj:
http://motomax.pl/www-1/instr.html

steff3 - 01-12-2014, 14:43

sznaps78 napisał/a:
Co do bujania autem to miałem taką przypadłość w focusie bo walnięta była półośka długa, a konkretnie łożysko ją wspierające. Przyjrzyj się dobrze, bo mi wtedy poleciał do tego przegub wewnętrzny skrzyni.

Jeśli to byłby przegub/półoś to chyba przez 60 kkm coś więcej by się odezwało i posypało... luz przegubu, jakieś grzechotanie na skręconych kołach, a tu nic...

@sznaps78 a budą bujało tylko na biegu, czy po wysprzęgleniu lub wyrzuceniu na luz też?

jaroo0 napisał/a:

A macie Panowie taka sytuacje?:
Skrecam na krzyzowce w lewo..jadac dalej prosto sciaga na lewo. Skrecam w prawo - zaczyna sciagac na prawo ??

Takich cudów niet :)

edit: garść informacji po wczorajszym przeglądzie
:arrow: zawieszenie przód: sworznie, drążki - sztywno, bez zarzutów;
:arrow: namierzone pukanie na dziurach - do wymiany: łączniki stabilizatora;
:arrow: prawdopodobnie namierzone pływanie w koleinach - lekki luz na maglownicy (objawy: pukanie w maglu przy ruchach kierownicą na postoju); - do wymiany gumowe tuleje wahaczy, te wewnętrzne
:arrow: sprawność amorów - przód po 75%, tył po 50%

:!: nie namierzone: bujanie budą :rolleyes: załamka

jaroo0 - 23-12-2014, 09:42

masz " prawdopodobnie namierzone pływanie w koleinach - lekki luz na maglownicy"

Sądzę, że to właśnie przez to mamy w swoich autach bujanie kierownicą. Magiel ;/

[ Dodano: 19-02-2015, 22:28 ]
Nikt nie naprawiał tej wady?

Chce sprzedać samochód a pakować w nie_wiem_co trochę szkoda.