Space Runner Techniczne - uszczelka pod glowica
janusz-MSR - 18-02-2010, 11:18
Witam
Posiadam MSR 1.8 z 98r, od jakiegoś czasu zauważyłem że ubywa mi płynu chłodzacego, tak ok. 0,5l na 500km. Czy moje podejrzenia że to uszczelka pod głowicą są prawidłowe. Jeżeli tak, to czy macie warsztat/ mechanika któremu można powierzyc taką robotę.
czarnuch23 - 18-02-2010, 12:13
jesli nie masz nigdzie nieszczelnosci pod drodze w ukladzie (dosprawdzenia pompa, chlodnica weze) to niestety jest to uszczelka. Mozna jeszcze na kilak sposobow sprawdzac (np badaniem plynu na obezcnosc spalin - podobno daje rade, stanem swiec itd)
Jesli bedziesz chcial moge sie podjac takiej operacji. Nie jestem mechanikiem w sesie warsztatu (nie wystawie ci rachunku) ale sama robote robilem juz kilka razy a sam silnik 4g93 na swoim GTi poznalem az za dobrze jesli jestes zainteresowany odezwij sie 509503020 tylko garaz mamy w warszawie a wiec kawalek od ciebie. Ewentualnie PW.
czuczu - 23-01-2011, 10:36
Chciałem odświeżyć temat... Problem z uszczelką pod głowić pojawił się i w moim Space. Płynu chłodniczego nie ubywa, zbiorniczek wyrównawczy jest czysty, tylko gdzieś, z lewej strony kolektora wyciska się olej. Najprawdopodobniej to uszczelka pod głowicą. W związku z tym pytanie...czy po splanowaniu głowicy, założeniu nowej uszczelki konieczna jest wymiana szpilek do skręcenia głowicy? Czy te które są nadają się do ponownego montażu, czy w jakiś sposób tracą swoje właściwości? Gdyby ktoś już przerabiał takowy zabieg, proszę o info
czarnuch23 - 23-01-2011, 12:50
teoretycznie powinno sie wymienaic szpilki ale :
mozna je sprawdzic czy nie sa powyciagane (w serwisowce sa wymiary szpilek ) i jesli sa jak seria mozna je spokojnie montowac spowrotem. Swojego Gti skladalem na starych szpilkach i wsyztko jest OK. Zadko kiedy ktos wymienia szpilki.
ronetto - 23-01-2011, 13:46
ja tez temat przerabiałem bez wymiany szpilek...
Adaho_krak - 24-01-2011, 10:42
Ja również nie wymieniałem szpilek w 1,8 16V PB Kłopotów brak.
Andrew - 25-01-2011, 11:59
czuczu trzeba sprawdzić czy szpilki nie są poprzeciągane, ja też nie wymieniałem, ale koszt samych szpilek nie jest duży
|
|
|