To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - W którą stronę się wybrać

mdebowczyk - 03-03-2014, 16:13

Nie wiem czy dzwonic do sprzedawcy i robić jakąś awanturę. Auta i tak nie kupię
mkm - 03-03-2014, 17:20

Jak Ci się chce to możesz zadzwonić, ale zbyt wiele to Ci nie da :wink:
mjsystem - 03-03-2014, 18:02

Przydałby sie u nas na forum Policjant z wydziału przestępczości gospodarczej i handlowej :twisted: Miałby co robić :mrgreen:
i9i - 03-03-2014, 21:07

mdebowczyk napisał/a:
Nie wiem czy dzwonic do sprzedawcy i robić jakąś awanturę. Auta i tak nie kupię

Lepiej wyślij maila do wydziału przestępczości gospodarczej dla rejonu sprzedawcy, z raportem i ogłoszeniem. Nie szargaj sobie nerwów na ściemy przez telefon. A sumienie będziesz miał spokojne :mrgreen:

Tomekcm - 04-03-2014, 22:27

Przebieg aut ze Skandynawii i z NL w większości wypadków można za darmo sprawdzić w necie. Poza tym warto zerknąć do odpowiedniego działu na bezwypadkowy.net forum bardzo ciekawa lektura....
krzychu - 07-03-2014, 14:33

Ostatnio diagnosta mi spisał przebieg... Zapytałem czy jakbym przyjechał to by mi go podał... Powiedział, że tak...

Więc jak auto krajowe to można podjechać na stację diagnostyczną z zapytaniem o ostatnie przebiegi (na pieczątkach są numery stacji - pewnie można łatwo odnaleźć która to ta z pieczątki)...

marcowoj - 07-03-2014, 14:39

krzychu napisał/a:
Ostatnio diagnosta mi spisał przebieg..

Od początku tego roku weszły w życie nowe przepisy i teraz na przeglądzie okresowym muszą wpisywać przebieg do komputera, wcześniej nie wpisywali. W przyszłości będzie możliwość sprawdzenia przebiegów auta w Centralnej Ewidencji Pojazdów.

Bizi78 - 07-03-2014, 19:23

Dzisiaj robiłem przegląd i dodatkowo dostałem wydruk z danymi auta wraz z przebiegiem :shock: .
Podobno to jest pisemko dla potencjalnego kupującego, jakbym chciał miśka sprzedać :wink: .

Tomekcm - 07-03-2014, 20:26

Oby szybko dopracowali CEPiK bo teraz to trochę śmieszne, bo żeby sprawdzić przebieg trzeba jechać do konkretnej stacji diagnostycznej w której był dokonywany przegląd. Może się doczekamy czasów że będzie to można zrobić jednym kliknięciem myszy:)
Bizi78 - 08-03-2014, 06:58

Tomekcm napisał/a:
Oby szybko dopracowali CEPiK bo teraz to trochę śmieszne, bo żeby sprawdzić przebieg trzeba jechać do konkretnej stacji diagnostycznej

Tylko po co, jak na przeglądzie dostajesz pismo z danymi auta i przebiegiem podbitym stosownymi pieczątkami :wink: .

sla - 08-03-2014, 08:24

Łatwo jest kupić samochód ze sfałszowaną książką serwisową.
mjsystem - 08-03-2014, 10:38

Cytat:

Łatwo jest kupić samochód ze sfałszowaną książką serwisową.

Idąc tą drogą, to stacje diagnostyczna za pierwszą wizytą wklepuje tą sfałszowaną wartość i nie ma przebacz.... od tej pory to jedyny legalny przebieg. I czy była książka czy nie.

sla - 08-03-2014, 14:36

Ja piszę o książce serwisowej :!: Ze stacji diagnostycznej, jak żyję już ponad pół wieku, oprócz stempla w dowodzie rejestracyjnym, nigdy nic nie otrzymałem.
Niestety walka z oszustami jest trudna i aktualne przepisy jej nie ułatwiają.

mjsystem - 08-03-2014, 14:49

sla napisał/a:
Ja piszę o książce serwisowej

No tak. Ale sam napisałeś:
sla napisał/a:
Łatwo jest kupić samochód ze sfałszowaną książką serwisową

... dopasowaną do pierwszego przeglądu... :wink:

mkm - 08-03-2014, 15:47

sla napisał/a:
Ze stacji diagnostycznej, jak żyję już ponad pół wieku, oprócz stempla w dowodzie rejestracyjnym, nigdy nic nie otrzymałem.

Nawet faktury? :P
Przepisy się zmieniły na początku roku. Jest szansa, że CEPiK wreszcie ruszy :roll: