Space Star Techniczne - [MSS GDI] GDI zgasł i czeka
Bagiusz - 13-04-2014, 10:05
Wyszło przypadkiem podczas wymiany żaróweczek pod licznikiem, potem już tylko koszty, koszty i koszty. Blacharka generalnie do remontu no i na domiar złego w końcu zgasł. Jak go uruchomię to pójdzie za grosze albo niebawem na części. No i nigdy nie kupię już japończyka a na pewno nie mitsubishi.
Bizi78 - 13-04-2014, 10:19
No niestety o GDi trzeba dbać i mieć mechanika z prawdziwego zdarzenia .
Co do blachy to niestety ruda lubi się panoszyć .
Bagiusz napisał/a: | No i nigdy nie kupię już japończyka a na pewno nie mitsubishi. |
Oj tam oj tam, po prostu trafiłeś na zaniedbany egzemplarz .
plecho1 - 13-04-2014, 10:27
Jak napisał Bizi78, czy to będzie Mitsu czy VW jeśli kupisz wypicowanego szrota to bez wydatków się nie obędzie a dodatkowo GDI jest specyficznym silnikiem. Ja np. swojej Carismy nie zamienił bym na żadnego Golfa czy jakiegoś Opla czy Francuza, jeśli musiał bym zmienić na podobny z jakichś powodów mechanicznych, to na pewno kupił bym młodszą Carismę 1.6.
Bagiusz - 15-04-2014, 11:54
Znalazłem jeszcze takie przekaźniki. Znajdują się one w miejscu gdzie powinien być przekaźnik pompy paliwa. Dlaczego u mnie są 3 i wyglądają jak samoróbka ??
http://www.fotosik.pl/pok...4f95fd4aad.html
[ Dodano: 16-04-2014, 12:21 ]
Dobra, jestem świeżo po diagnostyce komputerowej. Sczytane błędy:
73 DRV 1L-SAB
43 BŁĄD LAMPKI (SRS) żarówka wyjęta przez "fachowca"
45 SRS DIAG.MODU
68 B1 SQUIB P-PT
test immobilizera:
12 ID.NIEPRÓW (CHAV. REGD)
Ponadto sprawdziliśmy przekaźnik pompy (działa),zasilanie pompy NC dochodzi w trakcie kręcenia rozrusznikiem, tylko jakieś małe napięcie (6-7V). Bateria sporo ucierpiała ostatnimi czasy i nie wiem czy to tym spowodowane, czy upływem prądu w trakcie rozruchu. W końcu sprawdziliśmy silnik pod względem uszkodzenia mech., ale tutaj jest OK - samochód zaskoczył na chwilkę "na strzykawce".
Mam prośbę o rozszyfrowanie powyższych skrótów myślowych oprogramowania i doradzenie co dalej ?
[ Dodano: 18-04-2014, 20:42 ]
Problem się sam rozwiązał: doba bez aku, w międzyczasie dwa razy zawarcie na klemach po kilku godzinach i naładowaniu aku samochód zapalił. Pojazd bez zaufania i na sprzedaż. Gdyby ktoś rozszyfrował kody wypisane wyżej (tak tylko z ciekawości) będę wdzięczny.
Mechanik sugerował "zimne luty" na sterowniku ... czy ktoś mógłby się odnieść do tej hipotezy ??
[ Dodano: 22-04-2014, 19:26 ]
Poprawka, problem powrócił. W czasie przejażdżki samochód nagle zgasł. Od razu sprawdziłem bezpiecznik, był spalony. Szybka wymiana i poleciał następny, od razu. Potem znowu wymiana i tym razem ruszyłem dalej. Sprawdziłem wiązkę od pompy (wykręciłem przedni fotel i tylną kanapę w poszukiwaniu zwarcia "na masę" ... bezskutecznie. Obejrzałem kable przy silniku (szarpanie, ruszanie) bezpiecznika nie wywaliło. Pomocy ludki ..... gdzie i jak szukać zwarcia (nie jest ono stałe) Czy ktoś miał problem ze zwarciem na silniku (bezpiecznik 20A) ??? Czy możliwe jest na jakimś urządzeniu (pompa,immo) ??
Jeszcze jedna kwestia mi się nasunęła po upływie wielu miesięcy . Czy w/w bezpiecznik 20A odpowiada za cewki zapłonowe ??
|
|
|