Nasze Miśki - Wredny Galant
Tomek - 18-04-2014, 10:06
Owczar napisał/a: |
Ale na Twoim miejscu bym doprowadził do porządku, zabezpieczył antykorozyjnie newralgiczne punkty i jeździł min 3 latka |
dokładnie
raczej innego wyjścia nie masz
w tym stanie jest teraz wart nie więcej jak 5 tyś, gdybyś go chciał sprzedać
z silnikiem, mogłeś jak pisał owczar - wymienić silnik, ale z tymi używkami to też jest loteria
musiałbyś znaleźć auto, którym ktoś by Ci się dał przejechać i dopiero wyciągać silnik
ponownie stukające panewki - reklamuj to u mechanika
Owczar - 18-04-2014, 10:12
---
arturj123 - 18-04-2014, 10:15
Nieźle się prezentuje.
Maska widać wymieniana na jakąś przedliftową, brak garba.
O tym silniku nie wiele się słyszy by ktoś wymieniał panewki
To na pewno panewki?
Przykładowo posłuchaj sobie tego nagrania:
http://www.youtube.com/wa...e&v=1ZJadkDJYjo
Pierwsza myśl panewki. A co się okazało to były popychacze hydrauliczne, a przyczyną było "niewyjaśnione zniknięcie 1L oleju". Po dolewce oleju, przejechaniu iluś tam km, cisza, a i olej w normie.
Jeżeli to faktycznie popychacze, a nie panewki to bym chyba powiesił za jaja tego mechanika
Cytat: | Czwarty pech - brak abs, słychać tylko cykanie pompy i brak hamowania, do tego zawieszenie z przodu straciło swoje wartości sportowe i nagle samochód zaczął pływać...cóż to jeszcze rozumiem, w końcu nasze polskie drogi to nie lada wyzwanie dla auta. |
Zawieszenie to do zdiagnozowania. Jeśli auto pływa to do sprawdzenia przede wszystkim amortyzatory, tuleje zawieszenia.
dorianps2 - 18-04-2014, 11:19
Skończe prace to nagram filmik. Mój dźwięk jest zupełnie inny niż ten przedstawiony na filmie. Do 2 tys obrotów jest spoko, powyżej 2,5 tys już słychać stukot przy dodawaniu gazu i puszczaniu.
Maska ma garba. Może na zdjęciu tak wyszło, ale na pewno różni się od wersji sprzed lifta.
Reklamacje u mechanika mam jak najbardziej. Tylko że oni są za tym żeby silnik przełożyć niż dalej w tym grzebać. Nie wykluczone że hadlarz który mi to sprzedał też wymienił panewki by po 3-4 miesiącach znów sie odezwały.
Bartekkita - 18-04-2014, 19:42
Jak masz przekładkę silnika gratis to sam silnik do Galanta jest tani ewentualnie zafunduj mu przed kapitalkę to już będziesz miał silniczek cacy
Rysy potraktuj lakierem do poznokci z ASO powinno pomóc na tyle by nie były widoczne z odległości większej niż metr, a wydasz na to niecałe 50 złotych Także do dzieła!
Fragu - 18-04-2014, 19:47
Bartekkita napisał/a: | by nie były widoczne z odległości większej niż met |
na srebrnym będą widoczne, sprawdzone
dorianps2 - 19-04-2014, 09:26
Wrzucam dwa filmy przedstawiające hałasy z silnika. Niestety na filmie jak to na filmie...nie do końca jest to samo co w rzeczywistości.
www.youtube.com/embed/puRXMxm2Kgw
www.youtube.com/embed/D57ChVR_paQ
Bartekkita - 19-04-2014, 10:24
Fragu napisał/a: | Bartekkita napisał/a: | by nie były widoczne z odległości większej niż met |
na srebrnym będą widoczne, sprawdzone |
to mówisz, że mój granatowy ma jakieś zalety A ja myślałem, że tylko ładnie wygląda
robertdg - 19-04-2014, 16:49
Na filmie kiepsko słychac, hydrauliczne popychacze chyba tez dają o sobie znac, najlepiej dogadaj sie z kimś obeznanym z regionu na ogledziny.
dorianps2 - 20-04-2014, 15:59
No to pytani jakie mogę teraz zadać to: Czy jest ktoś z Bydgoszczy lub okolic, by poświęcił 5 minut swego czasu na zobaczenie i osłuchanie mojego nieszczęsnego gala?
Fragu - 20-04-2014, 19:29
dorianps2, mogę Ci polecić jednego mechanika w Kotomierzu. Gość pracowal kupe lat w ASO Nissana/Suzuki, teraz razem z synem prowadzi swój warsztat...może coś pomoże, podpowie. Możemy też się spotkać i możesz posluchać mojego silnika
sampler - 20-04-2014, 20:49
cos sie tlucze moga to byc paneweki moze to byc jakas blacha. Ale mnie zastanawia jedno jakim cudem padly panewki po 3 miesiacach. Sprawdzal mechanik cisnienie oleju? Ktore panewki padly korbowodowe czy glowne? Jak robil szlif i dobral panewki to przy dobrym spasowaniu nie ma bata zeby to nie zdalo egzaminu. Chyba ze panewki dorabiane z jakiegos badziewia. No i pytanie w jakim stanie byl wal po zdjeciu starych panewek? Masz jakies zdjecia lub widziales?
deejay - 20-04-2014, 21:36
dorianps2 napisał/a: | Wrzucam dwa filmy przedstawiające hałasy z silnika. Niestety na filmie jak to na filmie...nie do końca jest to samo co w rzeczywistości.
|
Krótko mówiąc silnik do wymiany . Znany mi hałas bo przerabiałem to u siebie po przegrzaniu motoru Hałas pochodzi od podtartych wałków rozrządu w głowicy ( luzy na łożyskowaniu ) czyli na panewkach , którymi są same głowice. Remont nie opłacalny bo koszt samych głowic to ok 500 zł plus uszczelki , robota mechanika . Lepiej kupić używany motor i zamontować w całości i po problemie .
Hałas najbardziej słyszalny od ok 2500 tyś obr/min i zanika od ok 3000 tyś . Podczas obciążeniem hałas nie występuje Ja osobiście na takim motorze zrobiłem ok 8000 tyś jeszcze i wymieniłem , nadal pracował bez uwag tylko stukał .
Więcej fotek o twoim problemie w moim temacie i foto uszkodzeń .
http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=2490
The One - 22-04-2014, 08:44
Siemasz Dorian,
Mijamy się na mieście bardzo często, ale jakoś nie ma okazji, żeby w końcu na ośkę podjechać pogadać - czarny Avance kombi, wydech z podwójną końcówką Magnaflow
Dwa szybkie pytania:
1. Ksenony masz wstawione w soczewki, czy po prostu zamiast H7 w seryjne reflektory?
2. Czy ten Twój magiczny handlarz, od którego kupiłeś skarbonkę, to czasem nie kolega z Nowych Czapli...?
Bardzo mnie to intryguje, także jeśli to prawda, to rozwinę temat
Pozdro
Fragu - 22-04-2014, 09:10
The One, Ty przypadkiem nie latałeś/latasz na blachach z Lubuskiego?
|
|
|