To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Koniec tarcz przednich

PiotrKw - 15-08-2014, 15:14

Hubeeert napisał/a:
Testowane na kilku Outlanderach i innych samochodach spod znaku trzech diamentów.

Gdzie można się zapoznać z wynikami tych testów ??

[ Dodano: 15-08-2014, 16:25 ]
Tak przy okazji , ze strony marki DOKUJ
"
Tarcze hamulcowe

Krótka charakterystyka linii produktowej:

Schemat numeracji: NJ****R (tył) lub NJ****F (przód) np. NJ0014R - tarcze hamulcowe
325 referencji w ofercie
Tarcze hamulcowe tradycyjne
Najwyższej jakości produkt wytwarzany w Europie
Certyfikat jakości TUV RHEINLAND
"

ten certyfikat posada również znana z doskonałej jakości towarów luksusowych sieć sklepów Biedronka :wink:

I inne wymieniane kompletnie o niczym nie świadczą , głownie o zarządzaniu i polityce firmy :wink:

mkm - 15-08-2014, 16:53

PiotrKw, :roll:
Przeczytaj sobie czyja to marka i będziesz wiedział wszystko, a nie patrz na certyfikaty powołując sie na Biedronkę... gaśnice pewnie w Biedronce też są na ścianach nie?
Też Cię to dziwi? Czy to normalne?

Na pierwszej stronie jak byk:
Cytat:
Dokuji to marka samochodowych części zamiennych do samochodów japońskich i koreańskich, skupiająca wyroby tylko najlepszych daleko-wschodnich producentów.

W wolnym tłumaczeniu wybieraja sobie producentów i zlecaja im produkcję.

Jeżeli Hubert napisał, że się sprawdzają to być może biorą od dobrego producenta. Cos jest w tym skomplikowanego? Czy chciałeś się pochwalić, że dobrze znasz Biedronkę :mrgreen: ?

Jak pisałeś to na serio to tłumaczę:
Biedronka nie handluje luksusowym towarem - tam ma byc tanio...

PiotrKw - 15-08-2014, 17:14

mkm napisał/a:
Jeżeli Hubert napisał, że się sprawdzają to być może biorą od dobrego producenta.

Nie pisał , że się sprawdzają , pisał , że testowano , chciałbym więc poznać wyniki testów .

mkm napisał/a:
Czy chciałeś się pochwalić, że dobrze znasz Biedronkę :mrgreen: ?

Niestety nie znam, byłem tam dwa razy , pierwszy i ostatni :wink: :wink:

mkm napisał/a:
Przeczytaj sobie czyja to marka i będziesz wiedział wszystko,

Z czytania o sobie na stronie firmy to nic nie będę wiedział . Tam zawsze są same superlatywy .

mkm napisał/a:
Jak pisałeś to na serio to tłumaczę:

Nie zauważyłeś :wink:

mkm napisał/a:
Biedronka nie handluje luksusowym towarem - tam ma byc tanio...

Tak samo jak z wieloma różnymi tego typu markami-dystrybutorami .

mkm - 15-08-2014, 17:25

PiotrKw napisał/a:

Tak samo jak z wieloma różnymi tego typu markami-dystrybutorami .

Dokładnie tak!
Wszelkiego rodzaju "no-namy" to wiadomo, że "chińczyki" i jakosc będzie pisząc najogólniej "średnia"... no ale niestety.
Gdybyśmy nie liczyli złotówek to nie byłoby pytań o tarcze.
Jechałoby się do ASO, mówiło "zmieniać" płacilibyśmy nie patrząc na kwotę i bylibyśmy szczęśliwi, że niedługo znów wpadniemy na kawę :wink: .
Niestety jest jak jest, więc zalewa nas najtańsze guano z chorymi marżami pośredników.

W tej chwili nawet znanych marek (nie tylko w motoryzacji) nie możesz spokojnie kupić, bo byc może jakiś "byznesmen" zamówił partię podrób w ChRL :roll:

Czasem trafi sie jakiś dystrybutor, który zapakuje partię dobrą jakościowo i sprzeda tanio - wtedy wszyscy cieszymy się, że "dobry zamiennik".

PiotrKw - 15-08-2014, 17:48

mkm napisał/a:
Niestety jest jak jest, więc zalewa nas najtańsze guano z chorymi marżami pośredników.

Tak to wygląda . Niestety , miałem okazję kilka razy naciąć się na taki szmelc .
Dlatego też, od pewnego czasu , staram się kupować markowe produkty , w miejscach wzbudzających zaufanie (zawsze można naciąć się na podróbę , ale .... ) .
Dobry producent nie będzie obawiał się podania miejsca produkowania towaru , u niego nie miejsce jest wyznacznikiem jakości .
Natomiast w przypadku tego typu dystrybutorów słyszymy i czytamy same ogólniki
"Najlepsze źródła - niejednokrotnie są to produkty oryginalne (w opakowaniach koncernów samochodowych), bądź produkty tej samej jakości (pochodzące z fabryk wytwarzających dla tych koncernów) spakowane w pudełka Dokuji"

Jak najlepszych , to nie wstydźmy się podać ich marki . Niech klienci wiedzą od kogo kupujemy :wink:

rezon - 15-08-2014, 21:41

Dlatego uważam, że nie ma co kombinować - zwłaszcza z hamulcami. Blueprinta polecał mitsu00 to założyłem do Outka - tarcze były OK. Gdyby nie uwalony tył przy wymianie klocków przez ASO, to być może starczały by na dłużej niż 20kkm, a tak je grzało i wypaczało tak samo jak EBC, ATE czy TRW - czyli były OK, pomimo tego, że to też taki sam noname jak Dokuji. EBC jest producentem lub zamawiającym tarcze, klocki raczej produkują sami. Dają dożywotnią gwarancję na tarczę pod warunkiem fachowego montażu - bodajże 0,05mm dopuszczalnego bicia do potwierdzenia na karcie. Z klocków Greenstuff byłem zadowolony - nie tyle z lepszego hamowania, bo tego się spodziewałem, co mniejszego pylenia niż klocki std. Dlatego je polecam, a nie dlatego, że nimi handluję ;) Aby nie było kombinowania przy gwarancji, że klocki za twarde, za miękkie czy za śliskie to dlatego kupowałem komplet EBC z tarczami do SX. Wcześniej zazwyczaj kupowałem tylko klocki, a tarcze innych firm.
Hubeeert - 15-08-2014, 23:24

PiotrKw najlepszym wynikiem tych testów o które pytasz jest zadowolenie ich użytkowników, którym je zamontowałem.
Nie, nie mam "testu" z AutoŚwiat ani innego równie obiektywnej gazety "motoryzacyjnej"
Natomiast mam opinie użytkowników, które dla mnie są o tyle istotne, że polecając tą markę i montując je staję się gwarantem ich działania jako ten, który je sprzedaje.
Po dobrze ponad 100 zestawach w ciągu roku nie miałem jeszcze reklamacji a raczej wprost przeciwnie. Zresztą sam też jestem zadowolonym użytkownikiem klocków tej firmy.

Oczywiście zakładaliśmy też Brembo, Bosch, i inne. Najgorszą opinię mam o TRW widząc co dzieje się z tarczami i klockami.

PiotrKw - 16-08-2014, 08:00

Hubeeert napisał/a:
Nie, nie mam "testu"

Hubeeert napisał/a:
Natomiast mam opinie użytkowników,

I tak też trzeba było zacząć .
Test składa się z programu , prowadzenia badań , rejestracji wyników , ich opracowania , opracowania i przedstawienia wniosków .
"Testerem " typu zadowolenie lub nie , to jest każdy z Nas na co dzień i niewiele ma to wspólnego z testem.
Co do reszty , napisałem w poście powyżej . :wink:

Hubeeert - 16-08-2014, 18:38

PiotrKw napisał/a:
Test składa się z programu , prowadzenia badań , rejestracji wyników , ich opracowania , opracowania i przedstawienia wniosków .

Mój drogi, test daje takie wyniki za jakie zapłacisz. W to uwierzę, w przeciwnym razie już dawno ASHIKA nie istniałaby na rynku, TRW przyznałoby, że ich tarcze w połączeniu z ich klockami są jednorazowe itd.
Zadowolenie klienta oznacza brak kłopotów czyli brak krzywienia tarcz, pisków, bicia, rys jak na płycie gramofonowej itd.
To, że Ty wolisz wierzyć w testy - Twój wybór, ja wierzę w to co widzę.

PiotrKw - 16-08-2014, 21:01

Hubeeert napisał/a:
To, że Ty wolisz wierzyć w testy

Gdzie to napisałem , uwolniona wyobraźnia Cię poniosła ?? :wink:

Hubeeert - 16-08-2014, 21:49

Czytałem Twoje wypowiedzi
PiotrKw napisał/a:
Dlatego też, od pewnego czasu , staram się kupować markowe produkty , w miejscach wzbudzających zaufanie

Uległeś potędze marketingu mój drogi.
PiotrKw napisał/a:
Dobry producent nie będzie obawiał się podania miejsca produkowania towaru , u niego nie miejsce jest wyznacznikiem jakości .
Chcesz się dowiedzieć więcej o Dokuji - zadzwoń do dystrybutora/producenta czyli HIPOL bo to ich marka. To co napisali może \znaczyć, że są robione w Polsce - u nas robi się hamulce i to niezłe. Zresztą nie tylko hamulce - przemysł automotive w PL to poważna część gospodarki, gdybyś o tym nie wiedział.

Moja rada zamieszczona na Forum miała znaczyć tylko tyle - JEŻELI NIE WIDAĆ RÓŻNICY A TANI PRODUKT SIĘ SPRAWDZA TO PO CO PRZEPŁACAĆ? A decyzja i tak należy do Klienta :)

PiotrKw - 16-08-2014, 21:57

Hubeeert napisał/a:
Uległeś potędze marketingu mój drogi.

Nie przyjacielu , marketing uprawiasz Ty .
Ja potrafię ocenić jakość towaru choć nieraz uległem marketingowi i dałem się nabrać na badziewie .
A zawodowo jestem inżynierem mechanikiem po wydziale Maszyn Roboczych i Pojazdów , więc choć trochę pojęcia o tym mam :wink: :wink: Tak malutko :wink:
Skończmy te dywagacje , bo w końcu to kolega ma sam dokonać wyboru , będzie to jego decyzja .

Hubeeert - 16-08-2014, 22:07

PiotrKw napisał/a:
marketing uprawiasz Ty .

Gdybym przyjacielu był zalezny od firmy HIPOL lub był jej pracownikiem to może mógłbyś mieć rację. Ponieważ żadne z powyższych nie zachodzi to hmm... gadasz bzdury?
PiotrKw napisał/a:
A zawodowo jestem inżynierem mechanikiem po wydziale Maszyn Roboczych i Pojazdów , więc choć trochę pojęcia o tym mam Tak malutko

Fajnie, więc zapewne na oko przez Forum potrafisz ocenić czy Ci, którzy jeżdżą na tym nietestowanym badziewiu i ich opinie są miarodajni czy też nie :) Wow.
PiotrKw napisał/a:
Skończmy te dywagacje , bo w końcu to kolega ma sam dokonać wyboru , będzie to jego decyzja .

Nie będę się z Tobą licytował na dokonania i wykształcenie :) Inżynier na pewno wie lepiej :lol:

PiotrKw - 16-08-2014, 22:38

Hubeeert napisał/a:
Inżynier na pewno wie lepiej

Na pewno lepiej od handlowca .

[ Dodano: 16-08-2014, 22:39 ]
Hubeeert napisał/a:
Gdybym przyjacielu był zalezny od firmy HIPOL lub był jej pracownikiem to może mógłbyś mieć rację. Ponieważ żadne z powyższych nie zachodzi to hmm... gadasz bzdury?

Widzisz , handlujący również uprawiają marketing i to powinieneś wiedzieć zamiast pieprzyć trzy po trzy .

regon - 17-08-2014, 07:19

PiotrKw napisał/a:
Hubeeert napisał/a: Inżynier na pewno wie lepiej

Na pewno lepiej od handlowca .

Panowie, samochody i części do nich tworzą inżynierzy i …. sami wiecie jak jest czasami z ich sukcesami, a handlowiec musi to sprzedać. Gracie do jednej bramki :wink:
pozdrawiam