[96-02]Colt CJ0 - Jakie gumy
Yrrchedes - 14-09-2014, 10:40
Co do sklepu Jadar to nie jestem zadowolony z nich, bo nie umieli mi dobrać łożyska do koła. Tłumik środkowy nie pasował od nich, więc dzięki bardzo. Co do strony all parts to nie takie all bo do zawieszenia mają całe 3 produkty i to jeszcze nie do colt. Coś jeszcze macie forumowicze ?
Kristover086 - 14-09-2014, 12:53
no nie wiem,ja kupuję tam od kąt pamiętam w Jadar i jakoś nic mi sie nie dzieje i nie działo, pierw miałem nissana micre k10, potem k11,później primere,teraz colta i od zawsze miałem tam części z oyodo,jpn,itd. i nic micra k11 była cała w oyodo i jpn od zawieszenia po czujniki i przez 3lata nic zero problemów, nie wiem ja ktoś jeździ jak rajdowiec i w chodzi w zakręty łukiem aż się auto przechyla,wszystkie dziury i nierówności bierze łącznie z progami itd,to się nie dziwię że coś nie tak potem jest tak jak w mieście ja jadę max do 60 km a są ludzie co jadą i 120 km, na autostradzie z 200 km, ja wiem ze japońskie samochody ciągną do szybkiej jazdy ale bez przesady.
Yrrchedes - 14-09-2014, 13:04
Ale kto powiedział ze pirace. Poprostu chce włożyć w auto najlepsze części a nie jakies tandetne części po miesiącu sie rozsypią i wydać 2 razy.
Kristover086 - 15-09-2014, 13:42
no ja mam obecnie w colcie,części najtańsze i jakoś nic mi sie nie dzieje już drugi rok będzie na tych najtańszych częściach,wymieniam klocki,filtry,olej,płyny i w drogę, ja jestem zdania że po co dać 200zł za częśc jak można dać 20 i śmigać to tylko chwyt reklamowy,to tak jak kupić spodnie jeans na targu lub w sklepie big star,kto szanuje ten ma,mam płacić za firmę,po co ? Kiedyś szalałem i kupowałem te najdroższe i najlepsze i tak samo sie psuło jak te taniochy,tak samo rozrząd mam z bosha a napinacz hmb, a było na forum ze bosch do dupy ja śmigam i nic,paski z gates też nic reszta oyoto,jpn,i jeszcze jakieś firmy no name i nic jeżdzę wszędzie lasy,góry miasta,2 lata zawieszenie ok a sprawdzam co 3 miesiące na stacji okręgowej.
mkm - 15-09-2014, 14:04
Kristover086, skończ te bzdury.
W tej chwili ratuje nas to, że nie mamy dróg, dlatego tanie części chwilę daja radę.
Pojedż na zachód, wjedż na autostradę awaryjnie zahamuj to się zdziwisz.
Różnice w drogach hamowania na "tarczach za 30zł", a "za 200" to nawet 10metrów.
Klocki najtańsze szkliwią się przy pierwszym hamowaniu - jak jeżdzisz wolno to tego nawet nie czujesz, a potem zdziwienie, że klocek "ściera" 1/3tarczy... Pompy wodne, wymagają sprawdzenia osiowości i oporów na łożysku - żeby się potem nie dziwić, że się rozrząd "o dwa ząbki" przestawił.
Zasada jest jedna - nie da się oszczędzić na częściach. Wcześniej czy póżniej ktoś za to zapłaci.
Kristover086 - 15-09-2014, 20:22
BZDURY-To nie bzdury to są fakty,tylko ile się jedzie w Polsce na terenie zabudowanym od 40 do 60 km max,autostrada 140km,expresowe 120km,średnicówki do 100km,chyba takich rzeczy nie muszę pisać więc mieszkamy w Polsce a nie na zachodzie i większość tras pokonujemy po Polsce,ja śmigam 2 lata na taniochach i nic mi sie nie dzieję i nic nie wymieniam,i to fakty,mam kumpla mechanika i on twierdzi tak samo jak ja.,tak że jak sie zapyla na autostradzie A4 220km,a w mieście ponad 110 km a potem w ostatniej chwili ostro na hamulec to się nie dziwię ze się tarczę palą,klocki szklą,widzę dużo osób co jadą nie przestrzegają przepisów i znaków,jadą nawet dziury biorą oraz progi z prędkością 80 km walą slalomy itp,potem beczą ze się psuje ja jezdzę spokojnie omijam dziury,zwalniam na zakrętch i na progach,gdzie można depnąć to depnę i tyle.:)
krzysieg - 15-09-2014, 21:49
Paski wielorowkowe bosha są chinskie i nawet nowe piszczą może rozrządu są lepsze .
Napinacz chyba gmb a nie hmb ? Gmb jest akurat dobry .
Paski Gates są dobre jedne z lepszych ,wcale nie najtańsze .
Sworzeń wachacza kupowałem najlepszy jaki mógł mi sklep zaproponować - Yamato
nie warto na tym parę zł zaoszczędzać to bardzo ważna część , łącznik stabilizatora może być tańszy to przecież szpilka i 2 gumki ...
Świece tylko markowe bo i tak są tanie , na amortyzatorach nie warto oszczędzać 20 zł bo później musisz znowu kupować i znowu płacić za wymianę .
Opony Barum , mam na obu osiach i jestem zadowolony a cena przystępna .
Przewodów WN żadnych nowych bym nie kupił ewentualnie Ngk japońskie ale też nie są super trwałe , lepiej kupić używane oryginalne nawet 2 komplety i wybrać z nich najlepsze
wyjdzie taniej i nie bedzie z nimi problemów .
Z nowych najlepiej oryginały z Aso ale nie wiem czy są nadal te same Yazaki i ile kosztują ?
Kopułka tak samo lepiej znaleźć oryginal w dobrym stanie .
Kristover086 jakie masz/miałeś przewody które były tanie i długo wytrzymały
bo to akurat chyba niemożliwe ?
Cytat: | od zawsze miałem tam części z oyodo,jpn,itd. i nic micra k11 była cała w oyodo i jpn od zawieszenia po czujniki i przez 3lata nic zero problemów |
Cytat: | Kiedyś szalałem i kupowałem te najdroższe i najlepsze i tak samo sie psuło jak te taniochy |
Czyli psuły się te części czy nie ?
Podchodząc obiektywnie do sprawy to masz dużo szczęścia i te ważniejsze części trafiają Ci się lepszej jakości . Na jednym można zaoszczędzić na innym nie .
kaczka81s - 16-09-2014, 05:32
Cytat: | Orientuje się ktoś czy sprzedaż w japaneze Marcin Malik jeszcze funkcjonuje? |
Raczej tak nie sądzę żeby gość zamknął interes. A jak chcesz złożyć zamówienie, to otwórz sobie ruską stronę wklep swój VIN znajdź nr seryjne części, które potrzebujesz i wyślij mu mailem. Trzeba poczekać kilka dni bo gość ma urwanie głowy, ale swoje dostaniesz. Jak nie ma zamienników to ściąga oryginały. Nr tel jak znajdę to Ci dorzucę i maila. Chyba że gdzieś już znalazłeś to dzwoń do niego to Ci sam powie co i jak.
Yrrchedes, wejdź sobie na http://e-katalog.intercars.com.pl nie ma tam za dużo części do zawieszenia ale coś jest, z tego co widziałem Ruville bardzo dobra jakość ceny trochę zaporowe, Yamato japoński dość dobra jakość sam kupuje jak nie ma 555, a 555 bardzo dobra japońska firma, choć wyczytałem że się już popsuli. Ted-gum nie testowałem, wiem że jest to polska firma, ceny tanie i jakość chyba też nie najlepsza.
bonkesku - 16-09-2014, 10:33
kaczka81s, dzięki, jak masz gdzieś ten kontakt to był bym wdzięczny co do części po VIN to już w chodziłem na stronę i powiem szczerze ze mało łapie co do części po tych numerach nie wystarczy mu model samochodu, silnik itd ewentualnie nazwa firmy jaka część chce otrzymać?
Yrrchedes - 17-09-2014, 21:35
Cytat: | Yrrchedes, wejdź sobie na http://e-katalog.intercars.com.pl nie ma tam za dużo części do zawieszenia ale coś jest, z tego co widziałem Ruville bardzo dobra jakość ceny trochę zaporowe, Yamato japoński dość dobra jakość sam kupuje jak nie ma 555, a 555 bardzo dobra japońska firma, choć wyczytałem że się już popsuli. Ted-gum nie testowałem, wiem że jest to polska firma, ceny tanie i jakość chyba też nie najlepsza. |
Aby jeden mędrzec się znalazł który udzielił konkretnej odpowiedzi. Dzięki i pozdrawiam. No właśnie mam inną stronkę i są tańsze częsci (teoretycznie, bo jeszcze koszty przesyłki) jest więcej firm do wyboru ale nie ma ani yamato ani 555 ale juz wiem czego szukać innego.
Kristover086 skoro twierdzisz że taka firma jak Monroe jest na równi z taką firmą jak np. Optimal no to twoja sprawa ale ja wole na sobie nie oszczedzać, bo już miałem wypadek z powodu wadliwej części, przewód hamulcowy się rozwarstwił i podczas hamowania szczelił i wylądowałem na dachu i nie wcale przy 110km/h jak twierdzisz że inni jeżdżą w zabudowanym tylko przy 60 km/h. Ja się już nauczyłem, że w auto nie warto pakować tandety.
Kristover086 - 18-09-2014, 15:32
a czemu ci sie rozwarstwił bo nacisnąłeś pewnie z całą siła na hamulec,a przewody miały lata i nie wytrzymały ciśnienia proste,wiesz ja nie twierdzę ja o tym wiem że tak jeżdżą,wystarczy jechać za kimś i spojrzeć na prędkościomierz jak ja mam w mieście jadąc za kimś dajmy na to 100km to ten z przodu musi mieć lekko z 80 lub 90km itd. lub gdy jadę lewym pasem 60km a ktoś mnie mija i znika w oczach w mieście to na pewno nie jedzie 50 km,tak że proste do sprawdzenia amortyzatory i sprężyny w colcie mam od nowości jak fabryka dała a colt rocznik 98 i jak jade na sprawdzenie i przeglądy to tył ma około 67% obecnie a przód 73% obecnie więc jeszcze pociągną to jest właśnie efekt omijania dziur i tym podobnym i efekt spokojnej jazdy,obecnie to co wymieniłem to hamulce kompletne przód,filtry płyny,olej,czujnik ciśnienia oleju,rozrząd,paski,świece,kable,oraz łączniki stabilizatora i koncówki drążka,reszta fabryczna i przez prawie dwa lata bo tyle mam colta nic nie robie i nic nie wymieniam po za olejem i filtrami. Pozdrawiam.
krzysieg - 18-09-2014, 22:15
Kristover086
Ja wymieniałem tylne amortyzatory , colt miał wtedy 11 lat i 170k przebiegu , po za tym nic nie wymieniałem w zawieszeniu , także chyba nie masz z tyłu fabrycznych .
Sworzeń wachacza miałem wymieniać ale po nasmarowaniu przestał skrzypieć , zareagowałem od razu sprawdzając co się dzieje na skp , zamiast czekać aż powstanie luz .
Również omijam dziury lub zwalniam ,wybieram lepsze drogi, wolno przejeżdżam przez przejazdy kolejowe ...
Kristover086 - 19-09-2014, 07:47
Amortyzatory są fabryczne mój colt był sprowadzony z Holandii od mojej kuzynki,pierwszym właścicielem był brat męża mojej kuzynki,potem własnie moja kuzynka go dostała i napisała mi wiadomość o colcie więc się skusiłem mam papiery,faktury,książkę serwisową itd. Ogólnie dbając o ten samochód i właśnie zwalniając jak są tory,omijając progi dziury to zawieszenie jest dosyć trwałe,to nie jest samochód do jeżdźenia po polny drogach,typu lasy,pola itp.jakie są drogi w Holandii a jakie u nas i tak cud ze 2 lata jeżdżę i jest ok z zawieszeniem. Taki vw,czy fiat by był z 2 razy juz robiony.
|
|
|