ASX Techniczne - Wymiana oleju w serwisie - CASTROL / ENEOS
Hubeeert - 21-11-2014, 08:57
aircross napisał/a: | dealer zadeklarował wymianę oleju co 25 tys jak w innych citroenach z DPF |
Tak sam jak z dwumasami i komputerem wskazującym przełączenie biegu na wyższy w momencie gdy obroty po zmianie biegu osiągną 1500 obrotów czyli takie przy których dwumasa tłumi największe drgania (amplitudę) tak samo w tym jest to działanie celowe. Nikomu już nie zależy na tym, żeby samochód był trwały. Niestety.
Wymiana oleju w takich interwałach to proszenie się o kłopoty w przypadku DPFu. Ja się nie martwię bo zarobię na samochodach po gwarancji. aircross napisał/a: | japończyki mają przegięcie w kwestii częstej wymiany uleju. | Japończyki mają jaj na tyle, żeby nie oszukiwać Klienta.
Do poczytania:
http://warsztatowiec.info...ony-filtra-dpf/
aircross - 21-11-2014, 15:45
Na razie jestem na gwarancji, więc wymieniam olej zgodnie z wytycznymi. Natomiast już wcześniej czytałem o usuwaniu filtra DPF i nie wiem czy nie skuszę się na to rozwiązanie, zwłaszcza, że w kilku miejscach czytałem, że powoduje to zmniejszenie zużycia paliwa ... no i pozbawi mnie problemu patologicznie częstej wymiany oleju
krzychu - 21-11-2014, 16:34
aircross - jak zachorujesz na raka albo ktoś z Twojej rodziny to sobie przypomnij o wyciętym DPF....
aircross - 22-11-2014, 15:07
mam nadzieję, że nie zachoruję. ale jeśli, to zacznę się zastanawiać, czy przyczyniło się do tego fakt, że mój samochód z normy EURO5 spadł do normy EURO4, czy dlatego, że po drogach jeździ 5 milionów samochodów starszych niż 15 lat, które dawno nie spełniają ŻADNEJ!!! normy
krzychu - 22-11-2014, 17:09
aircross - po wycięciu z Twojego silnika DPF emituje dużo więcej cząstek stałych niż fabrycznie silnik bez DPF... Ale co tam, wiesz lepiej. Zapłać za wycięcie, ciesz się oszczędnością 50-100ml paliwa na 100km trując innych dawkując im wprost do wlotu wentylacji cząstki stałe.
Wedrowiec - 22-11-2014, 18:06
u mnie akurat obecnie zżera 0,5-1l / 100 km więcej.
Hubeeert - 22-11-2014, 20:11
aircross napisał/a: | Natomiast już wcześniej czytałem o usuwaniu filtra DPF | Po co? Żeby oszczędzić na wymianie oleju?
Oszczędzając na wymianach oleju załatwisz silnik, ale to Twój kłopot
A na przyszłość jeżeli dalej chcesz wierzyć w reklamy i bełkot sprzedawców to nie zastanawiaj się dlaczego w broszurach reklamowych nie jest napisane "wymiana oleju przy przebiegu 30000 km" tylko "wymiana oleju przy przebiegu do 30 000km".
Mika - 24-11-2014, 22:50
Nawet najlepsze oleje typu "long life" powinno się wymieniać co max 15 000 km... Po tym przebiegu baza olejowa nie jest już tak trwała i może dojść do przerwania filmu olejowego...
Wytyczne aby zmieniać co 30 000 to jakiś żart...
[ Dodano: 24-11-2014, 22:51 ]
A za wycięcie dpf powinno się karać grzywną... i zabierać dowód rejestracyjny !
aircross - 06-12-2014, 17:12
Hubeeert napisał/a: |
A na przyszłość jeżeli dalej chcesz wierzyć w reklamy i bełkot sprzedawców to nie zastanawiaj się dlaczego w broszurach reklamowych nie jest napisane "wymiana oleju przy przebiegu 30000 km" tylko "wymiana oleju przy przebiegu do 30 000km". |
tylko dziwnym trafem skód, vw, audi, seatów i innych samochodów z przebiegiem PONAD 250 tys i wymianą co 30 tys jest tak dużo, że trudno podważyć statystykę słuszności takiego zachowania. Hubeeert - rozumiem, że jako serwisant chciałbyś sugerować wymianę oleju co 5 tys, ale SORRY!! te czasy się kończą. Oczywiście samochody będą się psuły częściej (jak pralki i lodówki) ale nie dlatego, że olej jest za rzadko wymieniany, tylko dlatego, że producenci CELOWO!!! wstawiają do silników części, które się łatwo psuja i są drogie. i nie będą to panewki czy inne części związene z jakością oleju. Przykro mi, ale życie TWojego warsztaciku bazującego na częstej wymioanie oleju dobiega końca. Też zostaniesz wycięty przez korporację
[ Dodano: 06-12-2014, 17:20 ]
Mika napisał/a: | A za wycięcie dpf powinno się karać grzywną... i zabierać dowód rejestracyjny ! |
ABSOLUTNIE się zgadam. Tylko najpierw doprowadzamy do sytuacji, że 10 letni samochod obowiązkowo idzie na złom. A w innym przypadku to czysty POPULIZM. kilka milionów samochodów starczych niż 10 lat truje nas kilkaDZIESIĄT milonów razy mocniej niż samochody z wyciętym DPF
Uwex - 06-12-2014, 18:47
aircross napisał/a: | samochodów z przebiegiem PONAD 250 tys i wymianą co 30 tys jest tak dużo ... |
to jakiej firmie zlecałeś te badania ?
Hubeeert - 06-12-2014, 18:53
aircross napisał/a: | Hubeeert - rozumiem, że jako serwisant chciałbyś sugerować wymianę oleju co 5 tys, ale SORRY!! te czasy się kończą. |
Hehehe - ubawiłeś mnie serdecznie aircross napisał/a: | Przykro mi, ale życie TWojego warsztaciku bazującego na częstej wymioanie oleju dobiega końca. |
A to ciekawe bo mam coraz więcej Klientów a mój warsztacik jak go nazwałeś się rozwija i nie na wymianach oleju a naprawach samochodów, których właściciele tuz po zakończeniu gwarancji przyjeżdżają do mnie
Nie przeczytałeś tego co było w linkach, które zamieściłem, nie interesujesz się niczym poza marketingowymi hasłami i uważasz, że nie znając się wiesz lepiej?
Ale fajnie - Ty miej swoje wierzenia, ja mam swoją wiedzę.
Tak poza konkursem powiem Ci tylko, że mój Hyundai i30 1.6 CRDi 116KM ma olej wymieniany co 10kkm - jeżdżę głównie po mieście, mam ciężką nogę, często odpalam i jeżdżę w korkach itd. Mój wybór, moja decyzja.
mkm - 07-12-2014, 10:09
Nie karmcie trola!
Chłop wypisuje wiejskie mądrości, które usłyszał gdzieś w stodołowym „warsztacie”, szkoda mu na wymianę oleju, ale chętnie da zarobić temu kto mu wytnie DPF…
Pisze bzdury o niespełniających normy 10letnich samochodach, gdy nawet 20letnie dostają „zielone naklejki” w Niemczech… czyli jednak spełniają.
Ignorować taki element, a nie pozwalać głosić chorych teorii.
Niech robi co chce - a dla wycinających DPF jedna informacja.
System kontroli pojazdów podczas przeglądów rejestracyjnych z roku na rok coraz bardziej się uszczelnia...
profandy2000 - 28-07-2015, 16:09
dariopa,
cześć
napisz gdzie jeździsz na przegląd, Kraków czy Katowice?
milo - 28-07-2015, 21:06
krzychu napisał/a: | po wycięciu z Twojego silnika DPF emituje dużo więcej cząstek stałych niż fabrycznie silnik bez DPF |
Wszystkie dane są podane w warunkach laboratoryjnych tak jak zuzycie paliwa prawda jest inna nowe auta są aż tak bardzo czystsze od starych? Niestety, tu sprawa nie jest aż tak oczywista. No ale przecież spełniają coraz bardziej restrykcyjne normy? No właśnie – nowe modele konstruowane są tak, żeby były zgodne z aktualnymi wymogami, które powstają w dużej mierze pod wpływem lobbystów z branży motoryzacyjnej.
Przebadano pojazdy spełniające najwyższą, aktualną normę emisji spalin, czyli Euro 6: Volkswagena CC 2.0 TDI, BMW 320d i Mazdę 6 Skyactiv–D. Zgadnijcie co wyszło? W warunkach drogowych np. emisja niezwykle szkodliwych tlenków azotu (NOx) była nawet 8,5 raza wyższa od dopuszczalnej według normy Euro 6. Mówimy tu o sprawnych, nowych samochodach. Po kilku latach eksploatacji te wyniki będą jeszcze gorsze.
Wedrowiec - 29-07-2015, 07:43
polecam
http://m.wyborcza.biz/biz...rmy-emisji.html
|
|
|