Galant - Ogólne - [EAx 97-04] Czy można zrobić zasilanie USB ze światła w pods
a4ry - 18-04-2015, 09:04
Pieraś napisał/a: | czasem właśnie potrzeba takich konkretów, gdzie byłeś gdy Cię nie było |
Wybacz, konstruowałem swoją centralkę do oświetlenia led
Zobaczymy jak to wyjdzie bo chciałbym trochę samochodu podświetlić w środku, a granica pomiędzy łał a wiochą jest wyjątkowo cienka. Jak wyjdzie to się pochwalę.
Jeszcze z miesiąc temu nie miałem pojęcia, że istnieje takie coś jak stabilizator napięcia, dlatego po malej edukacji jestem przekonany, że prawie każdy może to ogarnąć. Nawet zacząłem chwilami myśleć, że elektronika jest ciekawa .
Bizi78 - 18-04-2015, 10:56
a4ry, to się pochwal schematem i fotkami tutaj a nie tajemnicę służbową robisz .
Może komuś się przyda .
a4ry - 18-04-2015, 17:33
Żadna tajemnica .
Na razie mam centralkę oraz kable pociągnięte do przednich klamek, zaraz będę ciągnął do tylnych oraz w przestrzenie nożne.
Założeniem jest żeby w trakcie jazdy podświetlone były:
1. Przestrzenie na nogi, wszystkie cztery (jak w pasacie, superbie ...)
2. Wszystkie klamki podobnie jak wyżej
3. Schowek pod radiem
4. Dioda z podsufitki oświetlająca konsolę środkową jak w mazdach bmw
Myślałem jeszcze o nawiewach ale to na razie odpada.
Diody zasilane są napięciem 3V dodatkowo trzeba to tak przyciemnić żeby było w sam raz, ma się tlić i dawać poświatę. W tym celu zrobiłem układ obniżający napięcie do 3,3V oraz z dwoma potencjometrami do regulacji właśnie intensywności. Dwa bo osobno będą regulowane nogi oraz klamki. Wydaje mi się że udało mi się tak to wszystko obmyślić żeby było całkiem fajnie.
Dla szczegółów założę oddzielny temat, wtedy dam wszystko co mam
Największą zagadką logistyczną jest umieszczenie diod z tyłu żeby było dobrze.
Na razie zdjęcia centralki, która będzie ukryta pod podłokietnikiem.
|
|
|