To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Grandisa - ZAKUP Grandis 2004 , benzyna

RafcioBully - 30-03-2015, 16:38

Kolego.
A paczyłeś tego Grandisa z Wilanowa?
Jak wrażenia?
Ja zrobiłem rozległe notatki i szczegołową ocenę stanu technicznego..

wjtr - 30-03-2015, 23:40

Nie oglądałem. Od słów do czynów przejdę najwcześniej po świętach. Na razie robię listę modeli, które mnie interesują. Grandis wygrywa w kategorii cena/funkcjonalność.

Swoje marudzenie, że "nie ma co kupić" opieram tylko na przeglądzie ogłoszeń. Trochę się już parę razy w życiu naoglądałem aut różnych marek, które w ogłoszeniach miały być ok, a na żywo było, jak było. Za to obecne auto kupiłem po obejrzeniu tylko jednego na żywo - wiedziałem, że to było to. Jak na razie Grandisa takiego nie widzę.

A możesz się podzielić swoimi wrażeniami z obejrzanych egzemplarzy? Tobie nie pasowały, ale może komuś któryś przypasuje. Lub oszczędzisz komuś czasu i nerwów.

gołąb - 31-03-2015, 07:08

Może w PL nie szukajcie z "najniższej półki" cenowej, to może się coś trafi. Ze zdjęć nigdy nie ocenicie stanu technicznego! Pamiętajcie, że wytarta kierownica, czy gałka zmiany biegów w Grandisie nic nie znaczą, potrafiły się podobno wytrzeć przy 50 tyś. km. Niestety trzeba pojeździć, ale jak pisałem wcześniej- nie łudźcie się że za 17-18 tysięcy kupicie dobry egzemplarz. Mnie z Niemiec grandis z 2004 roku wyszedł 24000. Wniosek nasuwa się sam, że handlarz , aby zarobić sprzedając go za 18 tysięcy MUSI kupić go w Niemczech za grosze, a w Niemczech za grosze też kilka sztuk obejrzałem.
wjtr - 31-03-2015, 08:58

Zgadza sie. Ale wiesz, ile w tej chwili jest Grandisów >20.000zł w benzynie na otomoto? Sześć. Auto kolekcjonerskie normalnie.

Niby taka Mazda MX-5 to wyjątkowe i rzadko spotykane auto. A w ogłoszeniach można przebierać. Widać w PL jest jednak większy popyt na dwumiejscowego roadstera, niż na ciekawego japońskiego vana... ;)

Przy okazji dwa pytanka:
1 - jak jest z korozją w Grandisach? Z tego, co na razie wyczytałem, to raczej nie rdzewieją. To prawda?
2 - czy fotel pasażera ma regulację podparcia lędźwiowego?

gołąb - 31-03-2015, 09:21

wjtr napisał/a:
Zgadza sie. Ale wiesz, ile w tej chwili jest Grandisów >20.000zł w benzynie na otomoto? Sześć. Auto kolekcjonerskie normalnie.

Niby taka Mazda MX-5 to wyjątkowe i rzadko spotykane auto. A w ogłoszeniach można przebierać. Widać w PL jest jednak większy popyt na dwumiejscowego roadstera, niż na ciekawego japońskiego vana... ;)

Przy okazji dwa pytanka:
1 - jak jest z korozją w Grandisach? Z tego, co na razie wyczytałem, to raczej nie rdzewieją. To prawda?
2 - czy fotel pasażera ma regulację podparcia lędźwiowego?

Nie gadaj, Diesli trochę na aukcjach jest :) Choć ja szukałem konkretnie benzyniaka...naprawdę z tym motorem wdzięczne auto. Mam go 1,5 roku już teraz i nie sprawia najmniejszych problemów, ale z zakupem nie było łatwo, ani tanio. Jedynym problemem było hałasujące łożysko na wałku skrzyni biegów (objawia się hałasem przy puszczonym sprzęgle, bądź przy przyspieszaniu z bardzo wolnych obrotów), i ten mankament z tego co widzę powtarza się czasem w poszczególnych egzemplarzach. Ja wymieniłem je przy okazji wymiany sprzęgła i mam spokój
Co do korozji, to jak na Mitsubishi Grandis jest naprawdę ok.
fotele nie mają regulacji oparcia lędźwia, przynajmniej u mnie. :)

wjtr - 31-03-2015, 10:01

Diesle są. Ale za używane TDI dziękuję - szukam benzyny.

Dzięki za odpowiedzi. Co prawda nie wiem, co to znaczy "jak na Mitsubishi". Mam Colta z 2003 roku i rdza się go nie ima (poza miską olejową od spodu). Zakładam więc, że jeśli nie było napraw blacharskich, to 11-letnie auto nie powinno mieć rdzy?

A gdzie w Warszawie warto pojechać na przegląd Grandisa przed zakupem?

Bizi78 - 31-03-2015, 15:48

wjtr napisał/a:
A gdzie w Warszawie warto pojechać na przegląd Grandisa przed zakupem?

Jakieś ASO lub serwis mitsumaniaków :wink: :
https://pl-pl.facebook.com/SerwisMitsuManiakow

RafcioBully - 31-03-2015, 17:04

wjtr napisał/a:
Nie oglądałem. Od słów do czynów przejdę najwcześniej po świętach. Na razie robię listę modeli, które mnie interesują. Grandis wygrywa w kategorii cena/funkcjonalność.

Swoje marudzenie, że "nie ma co kupić" opieram tylko na przeglądzie ogłoszeń. Trochę się już parę razy w życiu naoglądałem aut różnych marek, które w ogłoszeniach miały być ok, a na żywo było, jak było. Za to obecne auto kupiłem po obejrzeniu tylko jednego na żywo - wiedziałem, że to było to. Jak na razie Grandisa takiego nie widzę.

A możesz się podzielić swoimi wrażeniami z obejrzanych egzemplarzy? Tobie nie pasowały, ale może komuś któryś przypasuje. Lub oszczędzisz komuś czasu i nerwów.

Generalnie miałem to zrobić zaraz po trasie...ale pomyślałem że może dotknąć to kogoś z włąscicieli a nóż obeci są Tu na forum.
Jak to się mówi "trza zrozumić człowieka".. każdy chce sprzedać..

Mogę więcej napisać na priv./
Ale w PL - ręce załamane.. 1k km psu w kogut. :/

Co do szukania benzyny mam podobne zdanie :)

gołąb - 31-03-2015, 18:50

A ten oglądaliście? http://allegro.pl/mitsubi...5187189923.html nie wygląda ok?
RafcioBully - 31-03-2015, 19:00

gołąb napisał/a:

Nie biorę pod uwagę, czego?
- od handlarza..

gołąb - 31-03-2015, 20:43

A o co Ci chodzi? Handlarz też człowiek i czasem ma coś dobrego, fakt że na pewno nie będzie to okazja cenowa.

Druga sprawa, że jak by Ci się chciało poczytać, to gościu pisze, że to jego samochód, a jak byś jeszcze bardziej wnikliwie poczytał, to zauważyłbyś, że gość nie handluje samochodami.

kcn - 31-03-2015, 21:10

gołąb napisał/a:
A o co Ci chodzi? Handlarz też człowiek...
:biggrin:
wjtr - 01-04-2015, 00:14

gołąb napisał/a:

Zgadzam się. Gdybym miał bliżej, pewnie bym się zainteresował.

skull - 01-04-2015, 21:52

kurna ale jaki cytat walnął gościu w ogłoszeniu
"„Grandis będzie pierwszym vanem, który klienci będą kupować nie dlatego, że muszą, lecz dlatego, że chcą.” – Tim Tozer, Prezes Mitsubishi Europe."
ho ho :D

wjtr - 01-04-2015, 23:02

Cytat niezły, ale Grandis rynku chyba nie zawojował jednak ;) Przynajmniej w PL a i w Europie pewnie też.

Zwykle jak mi wpadnie w oko jakiś samochód, to potem ciągle je na ulicy zauważam. Grandisa od tygodnia nie widziałem żadnego... ;)