[96-02]Colt CJ0 - Zmiana oleju z 10w40 na 5W40
krzysieg - 09-07-2015, 17:06
Na pewno wyłącznik krańcowy - czujnik .
U mnie nawet też szwankował od strony kierowcy , rozebrałem go wyczyściłem styki i działa już długo .
Dość ciężko się go rozbiera i na koniec podkleiłem bo już nie pewnie trzymały zatrzaski , najpierw sprawdź odłączając od niego kabelek i dotykając masy czy włączy się światło .
Uszkodzony czujnik w tym przypadku nie ma wpływu na działanie centralnego , niestety były wersje coltów bardzo okrojone bez obrotomierza, elektr. lusterek, centr. zamka a nawet bez pokrętła reg. podświetlenia deski.
MDzierża - 09-07-2015, 17:57
Ok dzięki, ogarnę to przy najbliższej okazji. Sęk w tym, że obrotomierz, elektryczne lusterka, elektryczne szyby, regulator podświetlenia są, ale nie mogę się doszukać informacji o wersjach albo dobrego dekodera wyposażenia po VIN. Czy jest jakiś sposób bez rozbierania auta, jak można sprawdzić czy centralny jest, ale nie działa, czy go nie ma?
Obywatel - 09-07-2015, 18:58
MDzierża napisał/a: | Czy jest jakiś sposób bez rozbierania auta, jak można sprawdzić czy centralny jest, ale nie działa, czy go nie ma? |
Jest na to bardzo prosty sposób. Sprawdź, czy przy klamce masz taki interes, jaki zakreśliłem kółkiem. To jest przełącznik od centralnego umożliwiający zablokowanie drzwi od środka.
http://zapodaj.net/43243e...tml>DSC_0169
Na 99% masz centralny zamek jeśli masz elektrykę szyb i lusterek. Japończycy raczej nie miewają takich pomysłów jak Niemcy - w Passacie mam elektryczne szyby z przodu, lusterka w prądzie, centralny. Są nawet grzane fotele i klimatronic. A w tylnych drzwiach co? Szyby na korby
krzysieg - 09-07-2015, 21:24
Obywatel- corolla e11 wyposażenie takie jak pełne w colcie + komputer spalania ....z tyłu korbki .
Blokady przy klamkach o niczym nie świadczą .
Na pewno jest sterownik od centralnego i musisz go sprawdzić czy masz , może
tu znajdziesz wskazówkę : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=81849
Te sterowniki,przekaźniki są po lewej stronie od pedałów .
ludinho1 - 11-07-2015, 22:06
krzysieg napisał/a: |
czytałem że na którymś wałku jest uszczelniacz -zimering
Pompa wody nie jest połączona z rozrządem - jest z drugiej strony
Ustawienie luzu zaworów ok 50 zł i 40zł uszczelka pod klawiaturę .
powietrza ok. 25zł (blue print niezłe i tanie).
|
1-uszczelniacze są na wałku rozrządu i na wale korbowym .
2-pompa wody jest z tej samej strony co rozrząd ale owszem nie napedzana paskiem rozrządu i można ją wymienić bez zdejmowania paska.
3-uszczelka pokrywy nie jest konieczna do ustawienia luzów jeśli nie cieknie to można spokojnie zakładać tą samą .
4-blueprint porażka . po kilku miesiącach się rozleciał
A do kolegi Obywatel : wichajster przy klamce o niczym nie świadczy bo mają go wszystkie wersje i te z centralnym i te bez. żeby się przekonać o jego obecności to trzeba zajrzeć pod skrzynkę bezpieczników wewnątrz auta. jak etacs jest czarno niebieski to centralnego nie ma , a jak jest cały niebieski to centralny jest. etacs to jest taka puszeczka wpięta od tyły skrzynki bezpieczników . to takie skromne sugestie
MDzierża - 12-07-2015, 14:30
Zrobiłem dzisiaj zdjęcie, telefonem więc mierne, ale widać co ważniejsze. Z tyłu ta duża kostka też jest cała niebieska. Pod maską jest bezpiecznik, sprawny się wydaje na pierwszy rzut oka.
[ Dodano: 13-07-2015, 10:45 ]
Ponieważ auto mechanika jeszcze nie widziało (okres wakacyjny), postanowiłem wykonać diagnostykę ECU, zwarłem piny 1 i 4 według instrukcji jaką pozwoliłem sobie znaleźć na coltmanii i efekt jest następujący:
Dioda ECU silnika: miga cały czas szybko
Dioda ABS: wymigałem 21, 23 i 24
Według opisu:
"21, 22, 23, 24 - czujniki prędkości kół (po kolei: prawy przód, lewy przód, prawy tył, lewy tył) - ZWARCIE"
(link do tematu gdybym coś poknocił z odczytem: klik)
Tutaj filmik dla pewności nagrałem: wideo
Co z tym fantem robić? Niestety nie mam na razie warunków, żeby zresetować ECU więc nie dam głowy, czy te błędy są aktualne, czy stare.
|
|
|